ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Starea de alertă își încetează efectele începând cu miezul acestei nopți, 9 martie 2022 fiind prima zi fără restricții covidiene. 9 martie este și Ziua Sfinților 40 de Mucenici și Ziua Națională a Foștilor Deținuți Politic Anticomuniști. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
 
Astfel, începând de la orele 0.00 dispare obligația de a purta mască în spații publice, inclusiv în cele interioare, iar elevii și studenții se vor întoarce la școală în format fizic. Mai dispar și restricțiile de acces în marile magazine, la restaurante și hoteluri, precum și limitările pentru proteste, concerte, petreceri prilejuite de botezuri sau nunți ș.cl. Mai dispare și cerința prezentării la intrarea în România a certificatului Covid sau a formularului de localizare a pasagerului.
 
„Pentru cei care bat câmpii că de mâine va rămâne obligativitatea purtării măștii în interior: ABERAȚII! 

Obligativitatea purtării măștii de protecție s-a introdus în temeiul Legii nr. 55/2020. 

Măsurile din Legea nr. 55/2020 sunt aplicabile numai dacă este instituită starea de alertă pe teritoriul României. 

Cum nu o să mai avem stare de alertă, nu o să mai avem nici mască. 

Ordinul Ministerului Sănătății care reglementa purtarea măștii este adoptat în temeiul Legii nr. 55/2020: 
 
Art 13 din Legea nr. 55/2020
 
PE DURATA STĂRII DE ALERTĂ, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui:
a) obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.”, a scris avocata Elena Radu.

„N-avem stare de alerta, nu avem obligativitate mască”, a conchis Elena Radu.
 
DECLARAȚIA ANULUI:

Întrebat de ce România a eliminat brusc restricțiile pandemice, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu are un răspuns „foarte concret”.
 
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat, marți, de ce au fost eliminate restricțiile brusc în România, nu treptat. Este o întrebare la care nu am un răspuns foarte concret, dar vă dați seama că și eu sunt solidar cu decizia Guvernului României de a nu prelungi această stare de alertă”, a răspuns ministrul, conform Mediafax.
 
 
Precizările Ministerului Afacerilor Interne
 
Ministerul Afacerilor Interne a transmis, marți, că, de la miezul nopții, încetează toate restricțiile impuse pe durata pandemiei, inclusiv portul măștii de protecție în spații publice. De asemenea, actele care au expirat pe durata stării de alertă trebuie înlocuite în următoarele 90 de zile, instituțiile urmând a lua măsuri pentru a nu se produce aglomerație.

„România a parcurs timp de mai bine de doi ani una dintre cele mai dificile perioade din istoria recentă. Chiar dacă a fost o perioadă plină de provocări, în cele din urmă efortul nostru comun a dat roade. Mulțumesc românilor pentru responsabilitatea de care au dat dovadă, pentru că au înțeles să respecte regulile de protecție sanitară și au ales să se vaccineze, limitând astfel răspândirea pandemiei de Covid - 19. Mulțumesc, de asemenea, tuturor angajaților MAI care și-au făcut datoria pentru binele românilor. Împreună am reușit să depășim momente grele, iar această încercare ne va da puterea să trecem peste toate provocările pe care ni le rezervă viitorul”, a transmis ministrul afacerilor interne, Nicolae Lucian Bode (PNL), citat de Știri pe Surse.

Ministerul de Interne precizează că, de la miezul nopții, își încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Astfel, începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități așa cum erau prevăzute în actul normativ menționat (spre exemplu: obligativitatea purtării măști de protecție în spațiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc)”, a precizat MAI.

Totodată, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, încetează măsurile privind angrenarea poliției locale în cadrul activităților realizate de către unitățile de poliție, precum și subordonarea operațională a serviciilor voluntare pentru situații de urgență și a serviciilor de ambulanță.

De asemenea, punctele de trecere a frontierei, închise temporar, total sau parțial, pe perioada stării de alertă, se vor redeschide, astfel:

  • La frontiera româno-ungară: Carei – județul Satu – Mare
  • La frontiera româno-bulgară : Lipnița, Dobromir – județul Constanța.
„Vă reamintim faptul că documentele (spre exemplu: cartea de identitate, permisul de conducere) a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile de la încetarea stării de alertă. În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetățenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomerația la ghișee. Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid și formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile”, a mai transmis MAI.

Instituția a explicat că Ministerul Sănătății va preciza ce măsuri, cu caracter temporar, vor rămâne în vigoare pentru protecția sanitară și pentru gestionarea situației epidemiologice și limitarea răspândirii Covid- 19, în contextul încetării stării de alertă.

„În ultimii doi ani, peste 22.000 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizate, zilnic, în gestionarea efectelor pandemiei cu Sars- Cov-2. În această perioadă au fost efectuate peste 44 de milioane de verificări la persoane fizice și aproximativ 2,5 milioane la persoane juridice”, a mai transmis MAI.
 
Precizările Ministerului Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a declarat, marți, că, odată cu expirarea stării de alertă, restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus vor fi ridicate, iar utilizarea măștii de protecție atât în spațiile exterioare, cât și în cele interioare nu va mai fi obligatorie și nu vor exista limite privind accesul și orarul în diversele spații publice - spații comerciale, instituții de alimentație publică, instituții publice.

El a precizat, într-o conferință de presă, că la intrarea în țară nu se vor mai solicita certificatul COVID și certificatul de localizarea a călătorilor.

„Odată cu expirarea stării de alertă se va ajunge în situația în care restricțiile care au existat în România să fie ridicate. (...) Se ajunge într-o situație nouă în care toate restricțiile vor fi ridicate. (...) Practic, prudența și responsabilitatea individuală cred că trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare", a transmis ministrul Sănătății, citat de Agerpres.