ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Redacția ActiveNews a primit din partea credincioșilor Tomisului un Apel pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului transmis în zi de mare praznic pentru Ortodoxie și poporul român, pe 24 iunie 2022, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, pe adresa Patriarhiei Române și a Sfântului Sinod al BOR.

Apelul este dat publicității, după cum ne-au transmis cosemnatarii lui, de Ziua Drapelului Național în Duminica Sfinților Români, când IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat o slujbă de pomenire la Monumentul Memorial Poarta Albă, pentru deținuții politic (video aici), după care a mers în procesiune la mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Poarta Albă – Galeșu, ctitorită de Părintele Justin Pârvu, unde a oficiat Sfânta Liturghie (video aici). Miercuri, credincioșii constănțeni sărbătoresc hramul Catedralei arhiepiscopale, Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Anul trecut, ActiveNews publica o corespondență pe această temă a Înalt Preasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel și reda și câteva declarații ale acestuia preluate de la StiripeSurse.

„Eu nu vreau să fiu mitropolit. O să fie succesorul meu, eu o să fiu locțiitor. Tomisul e începutul creștinismului. Mitropolia se poate activa, pentru că e o realitate. Vreau să pun în valoare. Mitropolia a existat 1.000 de ani. E o datorie morală a mea să pun în valoare acest tezaur.

Să fie succesorul meu mitropolit, eu să fiu locțiitor. Am spus de când am venit aici. La sinoadele ecumenice au participat numai ierarhii de la Tomis, e o istorie care trebuie pusă în lumină. Dacă Dumnezeu m-a adus aici... Eu am o misiune de la Dumnezeu! Eu nu fac după voia mea, ci avem niște canoane.”, spunea în mai 2020, ÎPS Teodosie.

Reînființarea Mitropoliei Tomisului va avea o însemnătate extrem de importantă în ordinea ierarhică a BOR, care este dictată în funcție de vechimea așezământului sfânt. După Patriarhul României, care este și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, urmează Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a Ardealului, apoi Cluj și Maramureș, Banat și Oltenia. În a doua categorie intră Arhiepiscopiile, prima fiind cea a arhiepiscopului Teodosie. Însă, dacă se reînființează Mitropolia Tomisului cu pământul pe care au călcat Sfinții Apostoli Andrei și Filip aceasta ar putea fi considerată cea mai veche.

Publicăm mai jos Apelul primit din partea credincioșilor și susținut prin semnături la nivel național, memoriu care circulă deocamdata în format fizic pentru strângerea de semnături, urmând să fie postat și pe un site de petiții online pentru strângerea adeziunilor:

Apel pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului 

„Astăzi, 24 iunie 2022, ne adresăm Patriarhului BOR, Preafericitul Daniel, tuturor mitropoliților Bisericii Ortodoxe Române, arhiepiscopilor și episcopilor ortodocși români, membri ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române cu o mare și simplă rugăminte: reactivarea Mitropoliei Tomisului, cea mai veche mitropolie multiseculară a Sfintei noastre Biserici Ortodoxe.

Reactivarea Mitropoliei Tomisului (mitropolie consfințită încă din secolul V prin decretul lui Zenon) este importantă în grad maxim atât pentru România cât și pentru Biserica Ortodoxă Română.

Istoria Mitropoliei Tomisului, începând cu episcopul Evangelicus (anul 298) până la mitropolitul Vicinei, Iachint de Vicina (anul 1359), asigură mileniul care curge după retragerea romanilor până la întemeierea Țării Românești.

Iachint de Vicina a fost chemat de la Vicina de domnitorul Țării Românești, în anul 1359, ca să întemeieze Mitropolia de la Curtea de Argeș (așa cum rezultă din documentele constantinopolitane, aflate astăzi la Viena). După cum s-a demonstrat cu mai multe hărți din Biblioteca Apostolica Vaticana, Vicina se află pe malul drept al Dunării în județul Constanța. S-a mai spus de necunoscători că activitatea religioasă a Tomisului ar fi fost întreruptă de oarece năvăliri ale slavilor. Dar faptul că în secolele X și XI în Tomis există mitropoliții Anicetus și Vasile demonstrează că nu s-a întrerupt calea luminoasă a dreptei noastre credințe. Mitropolia Tomisului (și a Vicinei în secolul XIV) are viața spirituală cea mai lungă, anume 1000 de ani între secolul IV și secolul XIV. Fără această mie de ani, fără păzirea sfintei noastre credințe ortodoxe, nu am fi putut avea o străveche biserică ortodoxă întemeiată în Țara Românească, la Curtea de Argeș, în anul 1359.

Vă reamintim dumneavoastră, preaerudiți cărturari ai Sfântului Sinod, că prin Sciția veche, adică Dobrogea noastră, a trecut și a trăit și a propovăduit Sfântul Andrei. Și Sfântul Filip. Este cu totul memorabil faptul că Sfânta Scriptură a fost propovăduită de Sfântul Andrei, cel dintâi chemat, care aduce cu sine Evanghelia Celui prin Care toate s-au făcut.

Îngăduiți-ne să pronunțăm numele episcopilor, arhiepiscopilor și mitropoliților Tomisului și ai Vicinei, de la anul 298 până la anul 1359.

Ierarhii Tomisului sunt următorii: Evangelicus (pontifex, 303-304), Marcus (episcopus, 308-325), Bretanion (episkopos,368-369), Gerontius (episcopus, 381), Theotimus I (episcopus, episkopos, 390-407), Anonymus (spiskopos, secolele IV-V), Timotheus (episkopos, episcopus provinciaie Scythiae civitatis Tomorum, 431-444), Ioannes (episcopus provinciae Scythiae, 445-448), Alexander (reverendissimus episcopus Tomitanorum civitatis, provinciae Scythiae, 448-452), Theotimus II (episcopus metropolitanus, 458-), Petrus (episcopus, 496-), Anonymus (episkopos, sec. V-VI), Paternus (reverentissi(imus) episc(opus), 498-520), Stefanus (episcopus, sec. VI), Valentinianus (episcopus de Tomis provinciae Scythiae, 550-553), Anonymus (archiepiskopos, sec. VII-VIII), Anonymus (archiepiskopos, prima treime a secolului IX), Anonymus (archiepiskopos, sec. IX), Anonymus (Tome metropolis, sec. IX), Anicetus (metropolite Tomeos, sec. X-XI), Vasile (metropolite Tomeos, sec. XI).

Ierarhii Vicinei sunt următorii: Mitropolitul Theodoros (1285), Mitropolitul Luca (1303), Mitropolitul Macarie (1339), Mitropolitul Kyrillos (1347), Mitropolitul Iachint (1359), Mitropolitul Antim (1379).

De pe pământurile Dobrogei străvechi au pornit sfinții Ioan Cassian și Dionisie cel Smerit (sfinți și în Biserica Catolică și în Biserica Ortodoxă). Despre vestitul mitropolit al Tomisului, Theotim I, știm că, la Sinodul de la Stejar prezidat de Sf. Ioan Gură de Aur, este primul semnatar al actelor sinodale. Unii savanți eclesiastici îl consideră pe Paternus ca fiind (primul) mitropolit de Tomis.

Arhiepiscopia Tomisului a publicat, în mai multe colecții, peste 100 de volume cu mii de pagini de documente privitoare la mitropoliții, arhiepiscopii și episcopii tomitani, cărți care vă stau la dispoziție în Biblioteca Arhiepiscopiei Tomitane.

Preaerudiți cărturari ai Sfântului Sinod, prin viața și opera mitropoliților, a arhiepiscopilor și a episcopilor tomitani, biserica noastră ortodoxă strămoșească este la fel de veche ca biserica bizantină, în Constantinopolul întemeiat de împăratul Constantin cel Mare în anul 330. După cum știm, Tomisul străvechi este întemeiat prin anii 650 î.e.n., vechi, așadar, aproape ca Roma.

Ne întrebăm împreună: de ce vrem să fim mici și nu vrem să fim mari ? Și de ce vrem să fim cetățeni noi și nu locuitori străvechi ?

Inutil să vă spunem că trăim o epocă foarte agitată. Tocmai acum Biserica Ortodoxă Română, cea mai veche biserică ortodoxă a ortodoxiei mondiale, trebuie să asigure o credință bine întemeiată, o siguranță spirituală pentru poporul nostru, o încredere absolută în cele sfinte.

Preaerudiți cărturari ai Sfântului Sinod, Domniile Voastre au trăit multe și stiu multe.

Apelul nostru este un apel simplu prin care vă cerem un lucru simplu: să reactivați străvechea Mitropolie a Tomisului, iubind România, Biserica Ortodoxă Română, credinciosul popor român.”

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews