APEL PENTRU REACTIVAREA MITROPOLIEI TOMISULUI! Pământul sfânt pe care au călcat Sfinții Apostoli Andrei și Filip trebuie ridicat la rang de Mitropolie, spun credincioșii semnatari ai Apelului național transmis ActiveNews

Redacția ActiveNews a primit din partea credincioșilor Tomisului un Apel pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului transmis în zi de mare praznic pentru Ortodoxie și poporul român, pe 24 iunie 2022, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, pe adresa Patriarhiei Române și a Sfântului Sinod al BOR.
Apelul este dat publicității, după cum ne-au transmis cosemnatarii lui, de Ziua Drapelului Național în Duminica Sfinților Români, când IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat o slujbă de pomenire la Monumentul Memorial
Poarta Albă, pentru deținuții politic (video aici), după care a mers în procesiune la
mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Poarta Albă – Galeșu, ctitorită de Părintele Justin Pârvu, unde a oficiat Sfânta Liturghie (video aici). Miercuri, credincioșii constănțeni sărbătoresc hramul Catedralei arhiepiscopale, Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Anul trecut, ActiveNews publica o corespondență pe această temă a Înalt Preasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel și reda și câteva declarații ale acestuia preluate de la StiripeSurse.
„Eu nu vreau să fiu mitropolit. O să fie succesorul meu, eu o să fiu locțiitor. Tomisul e începutul creștinismului. Mitropolia se poate activa, pentru că e o realitate. Vreau să pun în valoare. Mitropolia a existat 1.000 de ani. E o datorie morală a mea să pun în valoare acest tezaur.
Să fie succesorul meu mitropolit, eu să fiu locțiitor. Am spus de când am venit aici. La sinoadele ecumenice au participat numai ierarhii de la Tomis, e o istorie care trebuie pusă în lumină. Dacă Dumnezeu m-a adus aici... Eu am o misiune de la Dumnezeu! Eu nu fac după voia mea, ci avem niște canoane.”, spunea în mai 2020, ÎPS Teodosie.
Reînființarea Mitropoliei Tomisului va avea o însemnătate extrem de importantă în ordinea ierarhică a BOR, care este dictată în funcție de vechimea așezământului sfânt. După Patriarhul României, care este și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, urmează Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a Ardealului, apoi Cluj și Maramureș, Banat și Oltenia. În a doua categorie intră Arhiepiscopiile, prima fiind cea a arhiepiscopului Teodosie. Însă, dacă se reînființează Mitropolia Tomisului cu pământul pe care au călcat Sfinții Apostoli Andrei și Filip aceasta ar putea fi considerată cea mai veche.
Publicăm mai jos Apelul primit din partea credincioșilor și susținut prin semnături la nivel național, memoriu care circulă deocamdata în format fizic pentru strângerea de semnături, urmând să fie postat și pe un site de petiții online pentru strângerea adeziunilor:
Apel pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului
„Astăzi, 24 iunie 2022, ne adresăm Patriarhului BOR, Preafericitul Daniel, tuturor mitropoliților Bisericii Ortodoxe Române, arhiepiscopilor și episcopilor ortodocși români, membri ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române cu o mare și simplă rugăminte: reactivarea Mitropoliei Tomisului, cea mai veche mitropolie multiseculară a Sfintei noastre Biserici Ortodoxe.
Reactivarea Mitropoliei Tomisului (mitropolie consfințită încă din secolul V prin decretul lui Zenon) este importantă în grad maxim atât pentru România cât și pentru Biserica Ortodoxă Română.
Istoria Mitropoliei Tomisului, începând cu episcopul Evangelicus (anul 298) până la mitropolitul Vicinei, Iachint de Vicina (anul 1359), asigură mileniul care curge după retragerea romanilor până la întemeierea Țării Românești.
Iachint de Vicina a fost chemat de la Vicina de domnitorul Țării Românești, în anul 1359, ca să întemeieze Mitropolia de la Curtea de Argeș (așa cum rezultă din documentele constantinopolitane, aflate astăzi la Viena). După cum s-a demonstrat cu mai multe hărți din Biblioteca Apostolica Vaticana, Vicina se află pe malul drept al Dunării în județul Constanța. S-a mai spus de necunoscători că activitatea religioasă a Tomisului ar fi fost întreruptă de oarece năvăliri ale slavilor. Dar faptul că în secolele X și XI în Tomis există mitropoliții Anicetus și Vasile demonstrează că nu s-a întrerupt calea luminoasă a dreptei noastre credințe. Mitropolia Tomisului (și a Vicinei în secolul XIV) are viața spirituală cea mai lungă, anume 1000 de ani între secolul IV și secolul XIV. Fără această mie de ani, fără păzirea sfintei noastre credințe ortodoxe, nu am fi putut avea o străveche biserică ortodoxă întemeiată în Țara Românească, la Curtea de Argeș, în anul 1359.
Vă reamintim dumneavoastră, preaerudiți cărturari ai Sfântului Sinod, că prin Sciția veche, adică Dobrogea noastră, a trecut și a trăit și a propovăduit Sfântul Andrei. Și Sfântul Filip. Este cu totul memorabil faptul că Sfânta Scriptură a fost propovăduită de Sfântul Andrei, cel dintâi chemat, care aduce cu sine Evanghelia Celui prin Care toate s-au făcut.
Îngăduiți-ne să pronunțăm numele episcopilor, arhiepiscopilor și mitropoliților Tomisului și ai Vicinei, de la anul 298 până la anul 1359.
Ierarhii Tomisului sunt următorii: Evangelicus (pontifex, 303-304), Marcus (episcopus, 308-325), Bretanion (episkopos,368-369), Gerontius (episcopus, 381), Theotimus I (episcopus, episkopos, 390-407), Anonymus (spiskopos, secolele IV-V), Timotheus (episkopos, episcopus provinciaie Scythiae civitatis Tomorum, 431-444), Ioannes (episcopus provinciae Scythiae, 445-448), Alexander (reverendissimus episcopus Tomitanorum civitatis, provinciae Scythiae, 448-452), Theotimus II (episcopus metropolitanus, 458-), Petrus (episcopus, 496-), Anonymus (episkopos, sec. V-VI), Paternus (reverentissi(imus) episc(opus), 498-520), Stefanus (episcopus, sec. VI), Valentinianus (episcopus de Tomis provinciae Scythiae, 550-553), Anonymus (archiepiskopos, sec. VII-VIII), Anonymus (archiepiskopos, prima treime a secolului IX), Anonymus (archiepiskopos, sec. IX), Anonymus (Tome metropolis, sec. IX), Anicetus (metropolite Tomeos, sec. X-XI), Vasile (metropolite Tomeos, sec. XI).
Ierarhii Vicinei sunt următorii: Mitropolitul Theodoros (1285), Mitropolitul Luca (1303), Mitropolitul Macarie (1339), Mitropolitul Kyrillos (1347), Mitropolitul Iachint (1359), Mitropolitul Antim (1379).
De pe pământurile Dobrogei străvechi au pornit sfinții Ioan Cassian și Dionisie cel Smerit (sfinți și în Biserica Catolică și în Biserica Ortodoxă). Despre vestitul mitropolit al Tomisului, Theotim I, știm că, la Sinodul de la Stejar prezidat de Sf. Ioan Gură de Aur, este primul semnatar al actelor sinodale. Unii savanți eclesiastici îl consideră pe Paternus ca fiind (primul) mitropolit de Tomis.
Arhiepiscopia Tomisului a publicat, în mai multe colecții, peste 100 de volume cu mii de pagini de documente privitoare la mitropoliții, arhiepiscopii și episcopii tomitani, cărți care vă stau la dispoziție în Biblioteca Arhiepiscopiei Tomitane.
Preaerudiți cărturari ai Sfântului Sinod, prin viața și opera mitropoliților, a arhiepiscopilor și a episcopilor tomitani, biserica noastră ortodoxă strămoșească este la fel de veche ca biserica bizantină, în Constantinopolul întemeiat de împăratul Constantin cel Mare în anul 330. După cum știm, Tomisul străvechi este întemeiat prin anii 650 î.e.n., vechi, așadar, aproape ca Roma.
Ne întrebăm împreună: de ce vrem să fim mici și nu vrem să fim mari ? Și de ce vrem să fim cetățeni noi și nu locuitori străvechi ?
Inutil să vă spunem că trăim o epocă foarte agitată. Tocmai acum Biserica Ortodoxă Română, cea mai veche biserică ortodoxă a ortodoxiei mondiale, trebuie să asigure o credință bine întemeiată, o siguranță spirituală pentru poporul nostru, o încredere absolută în cele sfinte.
Preaerudiți cărturari ai Sfântului Sinod, Domniile Voastre au trăit multe și stiu multe.
Apelul nostru este un apel simplu prin care vă cerem un lucru simplu: să reactivați străvechea Mitropolie a Tomisului, iubind România, Biserica Ortodoxă Română, credinciosul popor român.”
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Biserica Cultură Eveniment Prima pagină Știri
Locații: Imperiul Bizantin România Tomis
Subiecte: Apel Național Mitropolia Tomisului
Organizații: Mitropolia Tomisului Patriarhia Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (4)