ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, un tânăr de 22 de ani care a murit la trei săptămâni de la incendiul din clubul Colectiv, cu cinci infecții nosocomiale în corp, cere anchetarea persoanelor care au tergiversat transferarea victimelor incendiului la spitale din străinătate. La aproape șapte ani de la tragedia care a îndoliat o țară întreagă, bărbatul vrea explicații din partea lui Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul de Interne, unul dintre decidenții-cheie la momentul catastrofei soldate cu moartea a 65 de persoane.

Citiți și Av. Gheorghe Piperea: Dosarul Colectiv a fost soluționat. Daunele ar trebui să fie recuperate de la adevărații vinovați. De exemplu, de la Arafat & co

Eugen Iancu a declarat, în direct la România TV, că, după incendiul din Clubul Colectiv, avem vreo 10 spitale care au luat foc, dar vreo trei cu multiple victime – Piatra Neamț, Balș și Constanța”. Tatăl lui Alexandru Iancu îl acuză pe anchetatori că bat pasul pe loc, în condițiile în care a depus o plângere penală cu privire la condițiile pentru transferarea victimelor incendiului la spitale din străinătate.

„Ce s-a întâmplat? Avem vreo anchetă? Anchetele la cele trei spitale sunt la același procuror care anchetează și intervenția și condițiile de transfer. Asta am cerut în plângerea penală. Trebuie să răspundă cel care s-a ocupat de intervenție, care și-a făcut legea în timpul guvernării Ponta. Pe Arafat Ponta l-a făcut mare. Au făcut legea în 2014 împreună.

Nimic din acea legea nu a fost respectat la intervenția din Colectiv. Pentru asta cineva trebuie să răspundă.

Să ne amintim că imediat după incendiu timp de cinci zile a fost refuzat transferul în străinătate.

Oare cine a făcut parte din acea comisie care a refuzat acel transfer? Să ne uităm la fotografiile acelor vremuri. Îi vom vedea pe Arafat, Bănicioiu, un grup de profesori academicieni care sfătuiau că nu e bine să plece răniții noștri. Să stea înghesuiți vreo 10-15 în cameră, că nu contează ce infecție avem și ce condiții de tratament.

Oamenii ăștia trebuie să răspundă, nici măcar nu și-au cerut scuze. Sunt niște academicieni acolo care în continuare se cred buricul pământului.

Domnul președinte a cerut să se facă o analiză a domnului Arafat în 2019, dacă ne amintim bine. Nu mai știm despre ce s-a întâmplat”, a declarat Eugen Iancu, în direct la România TV. FOTO de la un MARȘ ANTI-ARAFAT:

Chiar și după condamnările definitive pronunțate în dosarul Colectiv, Eugen Iancu a mărturisit că își caută în continuare dreptatea în instanță.

„Știu un lucru: au urmat doi ani de zile în care am avut un judecător care și-a bătut joc de procesul nostru. Au fost doi ani pierduți, după care încet, încet a început un proces care credeți-mă că senzația mea a fost în permanență că depinde de oricine, numai de judecător nu.

Ca și acum vedem că de aproape doi ani de zile au tot amânat această decizie finală și până la final nu cred că cineva poate să spună că a fost un proces corect. Ce s-a schimbat între timp, vă spun că nimic”, a afirmat tatăl lui Alexandru Iancu, una dintre victimele incendiului din clubul Colectiv.

Alexandru Mihai Iancu, fiul lui Eugen Iancu, a murit la 3 săptămâni de la incendiul din clubul Colectiv, la Spitalul Sf. Ioan din București. A fost a 59-a victimă a incendiului.

Nu a fost transferat în străinătate, iar tatăl său spune că, la momentul decesului, avea 5 infecții nosocomiale în corp. Alexandru Iancu a luat prima infecție nosocomială la mai puțin de 3 zile de la incendiu, potrivit tatălui său. După moartea fiului său, Eugen Iancu a înființat Asociația Colectiv GTG 3010, care are ca scop monitorizarea anchetelor privind tragedia din Colectiv și sprijinirea supraviețuitorilor.

Cristian Popescu-Piedone, fost primar al Sectorului 4 și actual primar al Sectorului 5, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de închisoare.

Subalterna lui Arafat, prinsă în Republica Moldova

Totodată, Antonina Radu, pompier, subalterna lui Arafat, condamnată în dosarul Colectiv la 8 ani și 8 luni și dată în urmărire națională, pe numele căreia a fost emis și mandat de arestare european, a fost prinsă de oamenii legii în Republica Moldova, transmite ȘPS.

„Având în vedere hotărârea definitivă a Curții de Apel București, în dosarul Colectiv, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București - Serviciul Investigații Criminale a pus în aplicare cinci mandate de executare a pedepsei cu închisoarea”, transmitea Poliția Capitalei de dimineață.

Angajata de la Pompieri a fost prinsă:  "În urma cooperării polițienești internaționale, între Poliția Română și autoritățile din Republica Moldova, la data de 13 mai 2022, femeia, de 43 de ani, condamnată prin hotărârea definitivă a Curții de Apel București, în dosarul Colectiv, a fost localizată, în Republica Moldova. În acest caz, au fost demarate procedurile legale", anunță Poliția.