ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi, marți, 7 martie 2023, energicul Viorel Ene cunoscut pentru activitatea sa de militant civic în cadrul Asociației Victimelor Mineriadelor, cheamă bucureștenii cărora le pasă de Delta Dunării și Limba Română la o manifestație, autorizată, de solidaritate cu Delta și românii din nordul Bucovinei și sudul Basarabiei, în fața Ambasadei Ucrainei, din Bulevardul Aviatorilor 24, începând cu ora 17.00.

Această manifestație are loc după ce scandalul legat de lucrările de dragare făcute de ucraineni pe canalul Bâstroe a capătat noi nuanțe.

În timp ce comisara Adina Vălean și Comisia Europeană ne-au dat „țeapă” și n-au mai trimis nici o delegație „la nivel înalt” pe Bîstroe, după cum se promisese în presă, la Ministerul Transporturilor din România a avut loc totuși o întâlnire între „specialiștii” din Ucraina și cei din România. Dar aceasta doar pentru ca ucrainenii să-și bată joc de români. Chiar împreună cu Republica Moldova.

Conform ȘtiripeSurse, discuția s-a complicat puțin, în momentul în care partea română a cerut să îi fie permis accesul pe teritoriul Ucrainei pentru măsurători. Civilii din Ucraina ar fi spus că „este război și este nevoie de acordul Armatei pentru o astfel de operațiune”.

Adică, după discuții care bat o lună mâine, reprezentanții statului român au rămas ca proștii în mijlocul târgului așteptând un răspuns din partea Armatei Ucrainei pentru a putea intra pe Bâstroe.

„Ucrainenii vor vorbi cu Armata și frontiera pentru asigurarea protecției”, au spus sursele citate. Protecție față de cine? Față de ucraineni?

Din acest motiv s-a avansat data de 15 martie pentru o nouă tentativă de măsurare a apelor noului Canal Dunăre - Marea Neagră, prin care Ucraina sfidează acordurile bilaterale cu România și legistația internațională de protejarea a Biosferei Delta Dunării, deja înhățată ilegal ca urmașă a URSS și a raptului din urma celui de-al II-lea Război Mondial.

Acum, discuțiile cu măsurătorile sunt total futile, din moment ce se poate constata la liber, prin mijloacele de monitorizare publice - ca ShipSpotting sau MarineTraffic -, faptul că Ucraina a dragat până la peste 7 metri (video mai jos), așa cum ActiveNews a mai scris, chiar în acest moment deplasându-se prin Canalul Bîstroe, nestingherite (și fără „protecție”), nave cargo cu pescajul de 7 metri. Culmea, sub pavilion al Republicii Moldova!

Este vorba de nava Mar Bianco, fostă Sommen, cu un pescaj de 7 metri, aflată sub pavilion al Republicii Moldova și cu port-mamă Giurgiulești, la ora publicării acestui articol aflată pe Dunăre în zona portului ucrainean Reni, spre încărcare, care a plecat din Constanța pe 2 martie, venind din Alexandria, Egipt, și s-a deplasat pe 4 martie 2023 fix prin Canalul Bîstroe, pe care l-a parcurs între 15.17 și 16.03, evitând canalul Sulina al României:

Vor Ciucă, Grindeanu, Ciolacu sau Iohannis să verifice? Să o sune pe Maia Sandu și să o întrebe cum își permite Republica Moldova să se ralieze cu Ucraina împotriva României?

Capturile de ecran cu traseul navei Mar Bianco, pe care le prezentăm mai jos, le-am primit cu următorul comentariu al celui care ni le-a trimis:

Ucraina susține că luptă cu Rusia pentru că Rusia nu respectă angajamente internaționale și i-a atacat teritoriul. Dar Ucraina nu face acum același lucru cu România la Gurile Dunării?

Iată dovezile pe care se fac că nu le văd autoritățile române:

1

2

3

4

VIDEO CU LUCRĂRILE DE SĂPARE DIN URMA CU 10, respectiv 13 ZILE, DUPĂ CE ROMÂNIA SOLICITASE UCRAINEI SĂ OPREASCĂ DRAGAREA: