ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea (PSD), a anunțat marți o veste bună și una rea: tinerii părinți români care au fost reclamați de medici cu suspiciunea de maltratare după ce au cerut tratament pentru copilul nou-născut în Danemarca au fost eliberați din închisoare, însă fiul lor a fost dat în plasament timp de un an de zile, ei neavând posibilitatea să-l viziteze decât după 6 luni și, atunci, pentru foarte puțin timp. Așa funcționează prezumția de vinovăție implicită în statele nordice sau germanice față de emigranții est-europeni buni de muncă, dar nu suficient de buni pentru a-și crește familia fără intruziuni din partea statului polițienesc. Se continuă astfel o tristă tradiție pe care am remarcat-o și în cazul altor familii, cum ar fi fam. Bodnariu, Smicală, Furdui ș.a.
 
În privința familiei Rotundu, persecutate de autoritățile din Danemarca, ministrul Gabriela Firea se mândrește cu eliberarea părinților români din închisoare, dar nu poate da încă vreo veste îmbucurătoare despre recuperarea copilului lor:

„Noutăți despre cazul familiei Rotundu, din Danemarca. Tinerii români au fost eliberați din arestul preventiv, însă, nu-și pot vedea copilul în următoarele șase luni. 

Nu renunțăm la demersurile pe care le facem pentru aducerea în țară a băiețelului M.R. și plasarea acestuia la familia bunicilor materni.

Am fost informați că autoritățile daneze au decis eliberarea părinților, după ce au fost adunate toate probele din acest caz și nu mai există un motiv întemeiat pentru a-i priva de libertate. Însă, cea mai mare durere a acestor părinți este că nu-și vor putea vedea copilul.

O concluzie a polițiștilor nu a fost emisă și nici nu există un termen limită până când autoritățile daneze se vor pronunța. Până atunci, s-a decis plasarea copilului, pentru un an, la o familie maternală despre care părinții nu pot primi vreo informație. Îl vor putea vedea pe băiat abia după șase luni și atunci doar pentru foarte puțin timp.

Din informațiile transmise pe căi oficiale, starea de sănătate a copilului este una stabilă. Suntem în legatură cu autoritățile din Danemarca și le punem la dispoziție orice informație poate fi de ajutor”, a scris Gabriela Firea, marți, pe Facebook

Presa olandeză a relatat în luna februarie că bebelușul de 5 săptămâni, născut în a doua zi de Crăciun, a fost internat la Spitalul Universitar Odense, unde medicii au fost de părere că viața i-ar fi fost pusă în pericol de părinți, deoarece avea mai multe răni. Familia de tineri români, de 25 și 27 de ani, a negat că și-ar fi supus copilul vreunei violențe și a cerut ajutor, reamintește Știri pe Surse

Ministerul român de Externe a anunțat atunci că, potrivit normelor legale ale statului de reședință, autoritățile locale competente au demarat o anchetă socială, instituind, la data de 31 ianuarie 2021, măsura de plasament temporar asupra minorului.