ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nouă aeronave chineze au intrat în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului în orele care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina. Mijloacele aeriene taiwaneze au fost mobilizate ca răspuns, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, citat de The Epoch Times.

Partidul Comunist Chinez (PCC) a trimis astfel de incursiuni în spațiul aerian al Taiwanului în mod continuu în ultimii doi ani, într-o încercare aparentă de a intimida și epuiza armata taiwaneză.

Sfârșitul zilei de 24 februarie a marcat cea de-a 13-a incursiune chineză din această lună, comparativ mai redusă decât ultima incursiune la scară largă de la sfârșitul lunii ianuarie, când armata chineză a trimis 39 de aeronave în ADIZ a Taiwanului.

ADIZ nu este spațiul aerian direct de deasupra națiunii insulare, ci spațiul aerian din zona imediat învecinată, unde identificarea, informațiile de localizare și controlul guvernamental al aeronavelor sunt necesare în scopuri de securitate. Aeronavele militare taiwaneze sunt trimise pentru a răspunde la fiecare astfel de incursiune.

PCC susține că Taiwanul, care se autoguvernează din 1949, este o provincie separatistă. Liderul chinez Xi Jinping a promis că va „reunifica” insula cu China continentală și nu a exclus folosirea forței în acest scop.
 
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că ultima incursiune a inclus opt avioane de luptă și un avion de recunoaștere.

Incidentul are loc în contextul în care conducerea Taiwanului urmărește cu îngrijorare criza în curs de desfășurare din Ucraina. Experții în apărare și securitate consideră că răspunsul internațional la această criză ar putea influența strategia PCC pentru o viitoare invazie a Taiwanului.

Avioane de vânătoare și rachete de apărare aeriană taiwaneze au fost desfășurate pentru a monitoriza incursiunea chineză din 24 februarie, o reacție de răspuns standard.

În timp ce Taipeiul nu a raportat nici o mișcare neobișnuită de trupe din partea PCC, guvernul insulei și-a mărit nivelul de alertă și a cerut o pregătire sporită pentru luptă.

Perspectiva unei invazii dinspre continent a stârnit îngrijorare cu privire la politica SUA de așa-numită "ambiguitate strategică", în cadrul căreia nu va confirma sau infirma în mod deschis disponibilitatea de a se angaja într-o apărare militară a insulei. Cu toate acestea, în conformitate cu Legea privind relațiile cu Taiwan din 1979, Statele Unite sunt obligate să furnizeze insulei mijloacele necesare pentru a-și susține capacitățile de autoapărare.
 
Donald Trump consideră că Xi Jinping e „sora geamănă” a lui Vladimir Putin, care își dorește Taiwanul la fel de mult pe cât Putin, Ucraina
 
Fostul președinte american Donald Trump a avertizat că regimul comunist chinez va invada Taiwanul, după ce a văzut că trupele rusești se deplasează în Ucraina.

O astfel de invazie împotriva Taiwanului autonom va avea loc deoarece liderul chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin sunt un exemplu de „surori gemene”, a declarat Trump în timpul unui interviu în cadrul emisiunii The Clay Travis and Buck Sexton Show din 22 februarie.

„China va fi următoarea”, a spus Trump. „Absolut. Cu mine președinte, nu ar fi făcut-o”.

„Ei așteaptă până după Jocurile Olimpice. Acum, Jocurile Olimpice s-au încheiat și uitați-vă la cronometru, da? Nu, el (Xi Jinping) vrea s-o facă la fel ca... (Putin) Sunt aproape ca niște surori gemene în acest caz”, a adăugat liderul american.

Trump a sugerat că nici Putin și nici Xi nu ar îndrăzni să facă vreo mișcare dacă el ar fi președinte, nu Biden.

„Putin nu ar fi făcut-o niciodată, și nici Xi nu ar fi făcut-o”, a spus fostul președinte american.

Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit în China la începutul acestei luni. După întâlnirea lor, au publicat o declarație lungă, susținând că cele două națiuni limitrofe se bucură de legături atât puternice încât nu ar exista „nici o limită” în parteneriatul lor și „nici un domeniu de cooperare "interzis"”.

Xi Jinping, care este posibil să primească un al treilea mandat fără precedent în funcție la o reuniune importantă a Partidului Comunist Chinez în cursul acestui an, a promis în octombrie că „reunificarea” Taiwanului cu China va fi „cu siguranță realizată”.

La 23 februarie, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a ordonat agențiilor de securitate națională și forțelor militare ale insulei să „își intensifice eforturile de monitorizare și de avertizare timpurie cu privire la evoluțiile militare din strâmtoarea Taiwan și din zonele învecinate”, în urma unei reuniuni la nivel înalt de securitate națională privind evoluțiile din Ucraina.

China și Taiwan sunt separate de strâmtoarea Taiwan, care are o lățime de aproximativ 80 de mile în punctul cel mai îngust.

Regimul chinez consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său care trebuie să fie unit cu partea continentală, prin forță dacă este necesar. Cu toate acestea, Taiwanul este o țară independentă de facto, în care taiwanezii își aleg propriii oficiali guvernamentali prin vot democratic.