ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele sârb în exercițiu, Aleksandar Vucici, a revendicat duminică victoria în alegerile prezidențiale, din Serbia, păstrându-și poziția asemenea premierului ungur Viktor Orban, care a fost reales de asemenea, la al cincilea congres.

„Nu a existat niciun suspans în niciun moment”, a spus el în discursul său de victorie, felicitându-se pentru că a câștigat al doilea mandat de cinci ani din primul tur, cu aproximativ 60% din voturi, transmite AFP preluată de agențiile din România.

Drept de vot au avut 6.502.307 de cetățeni ai Serbiei, a confirmat Comisia Electorală Republicană, informează Radioteleviziunea Voivodinei - RTV.

„Sunt bucuros că un număr mare de oameni au votat și au demonstrat caracterul democratic al societății sârbe”, a continuat cel care a fost succesiv vicepremier și prim-ministru înainte de a accede la președinție.

Alegătorii au fost chemați la urne să desemneze un nou președinte, cei 250 de deputați, precum și mai multe consilii municipale, printre care cel din Belgrad, capitala.

Aleksandar Vucici a declarat că formațiunea sa, Partidul Progresist Sârb (SNS, centru-dreapta), a câștigat aproape 44% din voturi la alegerile legislative. „Avem cu partidul maghiar mai mult decât suficiente voturi pentru a forma o majoritate”, a adăugat el.

Conform calculelor formațiunea lui Vucici ar avea 124 sau 125 de mandate. Astfel, reprezentantul maghiarilor, Istvan Pasztor, creditat cu 1,5 procente din voturi și doar 5 mandate, ajunge la guvernare.

Președintele reales a făcut campanie sub sloganul „Pace. Stabilitate. Vucici”. „Influența crizei ucrainene asupra alegerilor a fost enormă”, a recunoscut președintele Serbiei, țară în care au avut loc manifestații pro-Rusia.

Sârbii din provincia sârbă Kosovo ocupată de foștii teroriști albanezi s-au urcat în 40 de autobuze pentru a participa la alegerile din Serbia vecină, Pristina refuzând „democratic” să organizeze operațiuni electorale pe teritoriul său.

Principalul rival al lui Aleksandar Vucici, generalul în retragere Zdravko Ponos, reprezentantul coaliției Serbia Unită, declarase că speră într-o „schimbare serioasă” în Serbia după ce Vucici „a distrus-o instituțional”, conform Balkan Insight - BIRN.

Vucici, a spus el, se deosebește puțin de fostul său mentor politic, naționalistul condamnat pentru crime de război Voislav Seseli, liderul Partidului Radical Sârb, de care Vucici s-a despărțit în 2008 pentru a forma SNS. Cu toate acestea, Vucici s-a aliat cu partidul maghiar - Uniunea Maghiarilor din Voivodina -, demonstrând „pragmatism”.

Fosta soție a lui Vucici, cunoscuta jurnalista Ksenia Vucici, triplu vaccinată cu serul chinezesc „anti-Covid” Sinopharm, a murit subit la începutul anului, după a treia doză.

Anul trecut, în decembrie, Vucici a mulțumit reprezentanților Forumului Economic Mondial pentru ajutorul dat la înființarea „Centrului național pentru a patra revoluție industrială”, utopia comunistă a dementului globalist Klaus Schwab.