ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Astăzi, în politică externă, România nu contează. Astăzi România în relația cu State Unite este mai mult un sclav decât un partener și v-o spune un om care e „pro-transatlantic”, cum a spus doamna Dăncilă”, a declarat, duminică, Alexandru Cumpănașu, la congresul în care a fost votat în unanimitate președinte al partidului Mișcarea Forța România.
 
Liderul partidului recent apărut pe scena politică a lansat un tir de acuzații la adresa politicii externe a președintelui Iohannis și a afirmat că Mișcarea Forța România va pune mai presus de orice interesul național, pe care nu-l va tranazacționa cu nimeni, așa cum au făcut-o până acum partidele din România. 

„În timp ce statul român a negociat cu SUA contracte în genunchi, 1 miliard de dolari pentru Piranha 5, cu turelele de lemn, puse de 1 decembrie ca pe timpul lui Ceaușescu... Iohannis, te întreb direct: Cum ai putut să scoți, amfibiile, blindatele, de 1 decembrie cu turele de lemn vopsite??? Demisia și-o va da...se mai gândește că el a zis că reflectează mult. Eu nu am nimic cu nimeni, dar locul său nu este la Cotroceni. Dânsul este cel care împreună cu ministrul apărării au negociat 1 miliard de dolari din banii publici ai României pe care i-au dat firmei americane General Dynamics European pentru producerea de Piranha 5. Ne-au trimis americanii o carcasă goală, fără tunelă, fără comandă și control fără nimic, iar industria românească de armament, deși trebuia să primească 20% din acel contract, că să poată să se dezvolte, că nu o să stau să urlu că președinte după piese în timpul unui război „Alooo, domnule președinte, avem nevoie de piese, că s-a stricat un Piranha 5, păi unde sunt? În Ucraina...În Rusia...stai că vine acum un avion”, a afirmat Cumpănașu.

El a acuzat faptul că astăzi, „în politica externă, România nu contează” pentru că „România în relația cu State Unite este mai mult un sclav decât un partener”. De aceea, spune Cumpănașu, partidul său va renegocia cu Statele Unite cel puțin 3 contracte fundamentale încheiate cu americanii.

”Nu avem know how astăzi pentru pistoale sau pușți de asalt așa cum are Beretta, dar putem să facem o fabrică, împreună. Nu putem să mai construim astăzi transportoare blindate cum este Piranha 5 sau Piranha 3, dar putem să facem structura de comandă control? Putem! Avem cei mai buni IT-iști din lume”, a declarat Alexandru Cumpănașu. 

Liderul Mișcării  Forța România a adăugat însă că negocierile pe care le va purta formațiunea sa nu se vor face din poziția „ghiocel”, ci „din picioare”. „Dar dacă eu o să mă întorc cu o șapcă de la Washington, vă rog frumos să mă executați în piața publică. Eu nu vreau să mă întorc de acolo nici cu bâta, nici cu șapca, eu vreau să mă întorc de acolo cu banii. Mă înțelegeți?”
 
 Cumpănașu a mai spus că politica externă a României în raport cu SUA trebuie să fie negociată și pe zona de energie.  „Păi cum nu ne înțelegem cu rușii dacă și ei și americanii extrag din același loc, două companii Lukoil și EXXON. E marea noastră și noi avem... și rușii și americanii care ne iau gazul. Adică ei se bat într-un loc și ne spun nouă „Fiți voi carnea de tun!”. 

Într-o dezbatere electorală difuzată luni de Radio România Actualități, Alexandru Cumpănașu a reluat în mare aceleași chestiuni legate de politica externă a României pe care liderii de la Bucrești o fac „în genunchi”. Întrebat de moderator dacă România va fi apărată de SUA în fața Rusiei, Cumpănașu a răspuns: ”Nu Trump ne va apăra de ruși. Noi românii ne vom apăra!”.