ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ancheta privind tragedia de la Caracal capătă noi dimensiuni odată cu apariția unor dezvăluiri privind sistemul 112 al celor de la STS.   Revoltat de modul în care a acționat STS în cazul de la Caracal și de explicațiile ulterioare ale Serviciului,  conform cărora modernizarea infrastructurii sistemului național unic pentru apeluri de urgență nu s-a putut face din cauza unor contestații, Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei,  a declarat, la Antena 3, că lucrurile stau cu totul altfel. Cumpănașu a indicat un moment important: summit-ul de la Sibiu, unde președintele Macron s-a întâlnit cu recent demisionarul șef al STS, Ionel Vasilca, și a acuzat „interese financiare la nivel de state”.

”Am ascultat și eu ce au declarat nătărăii de la STS. Pot spune așa, păi oamenii ăștia au tupeul să dea vina pe blocarea acelei achiziții publice pentru upgradarea softului în condițiile în care era deja un câștigător, iar la summit (Summit-ul de la Sibiu - n.r) domnul Macron a convins pe cine trebuie să câștige locul doi, care era o firmă franceză. Cu cât tupeu și nesimțire vin ăștia să ne zică lucrurile astea. Dacă s-au blocat lucrurile astea s-au blocat pentru niște interese internaționale”,  a afirmat Cumpănașu.

”Dacă s-au blocat aceste lucruri, s-au blocat pentru niște interese financiare la nivel foarte mare și între state”, susține Alex Cumpănașu. ”Adică să nu țină STS lecții de blocare de achiziție, când ei au declarata câștigătoare o firmă de pe locul 2”, spune Cumpănașu.

”Ca urmare a unor contestații înaintate de unii operatori economici participanți la procedura de achiziție publică, atât la nivelul CN de Soluționare a Contestațiilor, cât și la Curtea de Apel, proiectul de modernizare, aflat acum în stadiul de derulare a procedurii de achiziție, cu termen de finalizare în 2021, prezintă o întârziere de aproximativ 6 luni”, se justifica STS.


Potrivit unei analize realizate de site-ul DCnews, în vara lui 2018, STS și-a anunțat intenția de a reface practic vechiul sistem 112 migrând spre NG112 (New Generation 112) conform noului standard emis de EENA (European Emergency Number Association).  STS și-a rezolvat rapid, ca de obicei, problema finanțării (aprox 40 mil. EUR) și a lansat o procedură de licitație publică.  Implicați în acest proiect au fost Sorin Vasilcă (Director General) prin brațele sale înarmate (generalul Bărănescu - șef al departamentului de achiziții, Lisette Păun, adjuncta sa, și lobbist-ul instituției pe lângă guvernul României, col(r) Constantin (Titi) Alecu, nașul de altfel al generalului Baranescu).

Conform sursei citate, în final, pe lista scurtă au rămas  un consorțiul americano-român, condus de americanii de la Avaya Communication, un consorțiu francez format din Orange și Atos și Telekom România, în consorțiu cu o puzderie de firme legate într-un fel sau altul de Sebastian Ghiță.

După evaluările tehnice, rezultatele au fost următoarele (publicate pe SICAP) :

- Consorțiul americano-român condus de Avaya - 92 pct din 100 (și 8 ani garanție la soluție, cu referințe extinse în diferite locuri din lume)

- Consorțiul francez Orange - Atos - 75 pct din 100 (și 5 ani garanție)

- Telekom și Sebastian Ghiță - 74.5 pct din 100 (și tot 5 ani garanție).

În privința prețurilor, toți cei trei sunt practic la același nivel (diferențe de câteva sute de mii de lei la un proiect de 189 de milioane de lei).

Într-o țară normală nu ar fi fost vreo problemă de adjudecare, mai ales că americanii de la Avaya sunt sigură firmă din lume la acest moment care pot pune pe masă o soluție funcțională verificată. Mai puțin pentru STS și blocul său de conducere (S. Vasilcă, Baranescu, Lisette Păun și C. Alecu).

Întâlnirea cu Macron, de la Sibiu, decisivă?,se întreabă jurnaliștii de la site-ul DCNews, subliniind că aici apare specificul STS și două argumente decisive pentru adjudecare :

- Directorul de proiect al Orange Atos este un ofițer STS, plasat strategic de francezi în această poziție.

- Întrevederea directorului STS, Sorinel Vasilcă, cu președintele Macron în timpul reuniunii de la Sibiu în care se pare că acesta a obținut promisiunea fermă a lui Vasilcă pentru a ceda acest business Franței (chiar dacă Orange-Atos nu aveau soluție tehnică și era departe ca performanțe - 75 de pct față de 92 ale americanilor) .

- La schimb, Macron se pare, ca informație pe surse, ar fi putut să-i promită lui Vasilcă o poziție de forță în nouă structura militară europeană condusă de Franța la Strassbourg, după expirarea mandatului acestuia în 2021 (pe modelul francez aplicat și în cazul lui Dacian Cioloș - apărarea intereselor franceze pe timpul mandatului de comisar European al acestuia și promovarea acestuia într-o poziție înaltă în Parlamentul European).

Ca urmare, STS a decis că Orange este câștigătoare a acestei licitații, indiferent de nivelul tehnic, care ar fi trebuit să fie decisiv, așa că tot proiectul a rămas în faza contestațiilor.