ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 15:26 Serviciul Român de Telecomunicații a furnizat primele date legate de fata de 15 ani din Olt, despre care se presupune că a fost ucisă și arsă. Victima a apucat să sune de 3 ori la 112 și a oferit ce detalii, dar locul a fost găsit doar după 19 ore. STS susține că nu identifică locul telefonului.

„La fiecare din cele trei apeluri, informația de localizare primară a fost disponibilă la nivelul Dispeceratului de Poliție, fiind transmisă de către furnizorul rețelei publice mobile de telefonie la inițierea apelului, sub forma unui identificator de sector de celulă (cell-id/sector-id), conform art. 27 din Decizia ANCOM nr. 1023/2008. Această informație de localizare primară a fost preluată de sistemele informatice SNUAU și pusă la dispoziția operatorilor 112 și dispecerului Poliției, în sistemul informatic GIS, așa cum a fost primită, pe timpul procesării apelului.

Referitor la cazul aflat în discuție, către numărul de urgență 112 au fost inițiate 3 apeluri la 112:

Primul apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:05:07

- 11:05:41: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
- 11:05.52: apelanta a deconectat apelul cu operatorul 112
- 11:06:55: dispecerul Poliției a preluat cazul de la operatorul 112, apelanta nemaifiind în convorbire;

Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25
- 11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
- 11:07:53: dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Pe timpul discuției cu dispecerul de la Poliție, apelanta nu a reușit să furnizeze date privind adresa/locația în care se află, dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locația în care se afla. Apelanta a menționat că nu știe dacă adresa de pe cartea de vizită este cea în care se află la momentul apelului.

Al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36
- 11:12:43: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
- 11:12:51: dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Ulterior, pentru a obține informații suplimentare referitor la locul în care se afla apelanta, operatorul 112 a încercat de nouă ori să reapeleze numărul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrând mesageria vocală.

STS nu identifică locul telefonului și nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul rețelei publice mobile de telefonie la inițierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului", se arată în comunicatul STS.

Știrea inițială

Alexandra, o fată de 15 ani, dispărută în urmă cu o zi în Olt și despre care se crede că a fost ucisă și arsă de către Gheorge Dincă, de 57 de ani, a apucat să sune la 112, spunând că este într-o casă aproape părărsită. STS nu a reușit să localizeze corect apelul, informează Mediafax.

„Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini lupi, e într-un service”, ar fi spus fata în apelul de la 112, potrivit unor surse din cadrul Poliției.

Conform oficialilor IGPR, STS a transmis însă trei locații eronate, iar echipajele au reușit să ajungă la imobilul în care era victima abia după câteva ore.

Principalul suspect se numește Gheorge Dincă, are 57 de ani și este tată a 3 copii. Fiica omului trăiește în Timișoara, iar băieții sunt plecați la muncă în străinătate.

Suspectul de 57 de ani din Caracal a fost dus la audieri, după ce într-un butoi în imobilul în care stătea au fost găsite rămășițe umane și bijuterii. Fata dispărută cu o zi în urmă apucase să sune la 112, dar STS a furnizat o arie în Munții Apuseni și trei locații greșite.

„A fost un apel de la fata dispărută pe 24, ieri, cei de la STS ne-au transmis o arie în Munții Apuseni și trei locații greșite. Au mers cei de la IPJ Olt acolo și nu au găsit nimic. Cei de la Dolj care se aflau în zonă s-au implicat cu ce aveau. Așa au ajuns în zona locației respective și au văzut o mașină care fusese de câteva ori pe imagini. La șase dimineața au făcut perchezițiile și au găsit într-un butoi mai multe rămășițe umane cu niște inele, bijuterii. Rămășițele vor fi expertizate", a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

Conducerea Serviciului de Telecomunicații Speciale nu a avut, până la această oră, o reacție pe acest subiect.

Din primele date, bijuteriile ar coincide cu cele pe care le purta fata dispărută ieri. Bărbatul locuia într-o hală dezafectată și este mecanic auto.

De asemenea, oamenii legii verifică dacă acest caz are legătură și cu o altă dispariție înregistrată în Olt, în aceeași zonă. Potrivit presei locale, în aprilie, o fată din Craiova a mers la Caracal pentru a lua bani de la mama ei, iar de atunci nu a mai fost găsită.

Conducerea Poliției Române a dispus trimiterea unei echipe mixte de specialiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale și Institutului Național de Criminalistică, pentru a sprijini cercetările desfășurate cu privire la cazul de la Caracal, au transmis reprezentanții IGPR.
 
Un eșec asemănător al autorităților din domeniu s-a petrecut și în 2014, când a avut loc accidentul aviatic din Munții Apuseni, când au murit pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul unui donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

STS nu a reușit să localizeze corect punctul unde s-a prăbușit avionul, victimele fiind găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore și la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.