ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iranul ar trebui să își dezvolte puterea militară pentru a preveni un război, a declarat sâmbătă liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, adăugând că sancțiunile impuse de SUA ar reprezenta, în opinia lui, un „act criminal”, relatează agenția Reuters, citată de Mediafax

„Trebuie să fim puternici pentru a preveni un război împotriva noastră. Dacă suntem slabi, ne încurajăm inamicii să atace Iranul. (...) Încă de la Revoluție, scopul lor a fost acela de a ne opri să ne dezvoltăm puterea militară ... Dar iată-ne acum!”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei.

Tensiunile dintre SUA și Iran au crescut după anul 2018, după ce Washington-ul și-a anunțat retragerea din acordul nuclear încheiat în 2015 între conducerea de la Teheran și marile puteri ale lumii. Au urmat momente tensionate în vara anului 2019, când mai multe vase petroliere occidentale și iraniene au fost temporar reținute. SUA au pus pe seama Iranului atacul cu drone asupra unor instalații petroliere saudite, fapt negat de Teheran. În ianuarie 2020, armata americană l-a ucis în Irak pe generalul iranian Qassem Soleimani într-un raid cu drone în apropiere de Bagdad, iar armata iraniană a executat ulterior tiruri cu rachete asupra unor baze militare americane din țara vecină.