După ce în vara anului trecut inflama Chișinăul și Bucureștiul cu afrimația scandaloasă conform căreia unirea României cu Basarabia ar fi neoportună, iar moldovenii nu ar fi români, ambasadorul SUA în Republica Moldova revine cu un comentariu la fel de nepotrivit.

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, se arată nedumerit că, în pofida eforturilor țării sale, dar și ale Uniunii Europene, de a sprijini financiar Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre moldoveni se declară pro-ruși.
 
Diplomatul american nu-și poate explică cum este posibilă o astfel de situație, în condițiile în care Rusia nu doar că nu ar oferi ajutor, dar și sancționează Moldova.

„Trebuie să luăm în calcul ce facem noi (SUA) și UE în Republica Moldova. Cum am spus deja, doar țara mea deja a dat Moldovei peste un miliard de dolari (referindu-se la perioada 1991-2017) pentru dezvoltarea statului nu doar economic, dar și democratic.

Uniunea Europeană a oferit o sumă asemănătoare, dar Rusia? Ce a dat Rusia? Nu doar că nu au un program dezvoltat de ajutor, dar încă vă pedepsesc, precum este acest embargo. Iată de ce ne uimește că, potrivit tuturor sondajelor, se pare că mai mult de jumătate din populație este pro-rusă. Cum să explicăm asta? Ne este foarte greu să înțelegem”, a declarat James Pettit, în cadrul emisiunii „Peatnița" de la RTR-Moldova, conform Deschide.md.

James Pettit a sugerat că această simpatie a moldovenilor față de Rusia ar fi cauzată de dezamăgirea cetățenilor vizavi de politicienii pro-europeni aflați la guvernare și nu de UE sau SUA propriu-zis.

Anul trecut, tot într-un interviu, diplomatul american susținea că Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran și independent, în interiorul unor granițe sigure. „Alăturarea României, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”, declara Pettit.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews