ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalista protestatară Marina Ovsiannikova, care a întrerupt ieri în direct cea mai urmărită emisiune de știri din Rusia pentru a denunța invadarea Ucrainei, a evitat în mod miraculos o condamnare la închisoare, primind ajutor în acest sens de la avocați și reușind să obțină o pedeapsă neașteptat de blândă din partea unei instanțe moscovite. Alte instanțe occidentale însă n-au iertat-o, Twitter cenzurând mesajul prin care jurnalista își explica gestul și spunea că nu-l regretă, ba suspendându-i și contul în mod abuziv, exact cum ar fi făcut Putin.
 

 
 
 
Marina Ovsiannikova, în vârstă de 43 de ani, a fost arestată la scurt timp după curajosul ei protest televizat, apoi a fost reținută timp de peste 12 ore într-un loc necunoscut, iar avocații ei au declarat mai devreme în cursul zilei de marți că nu li s-a permis să discute cu ea pentru a-i pregăti apărarea juridică, informează The Daily Mail.

Existau temeri că editorul de televiziune va fi ținut în arest pe o perioadă nedeterminată, dar, în cele din urmă, i s-a acordat consiliere juridică și în această după-amiază a primit din partea instanței o amendă de 30.000 de ruble pe motiv că ar fi îndemnat la „organizarea sau desfășurarea unui eveniment public fără a depune o notificare conform procedurii prevăzute”, potrivit unei declarații emise de Tribunalul districtual Ostankinski din Moscova.

Amenda, care echivalează cu „numai” 210 lire sterline, constituie o surpriză majoră pentru mulți comentatori care se temeau că Ovsiannikova ar putea fi condamnată la 15 ani de închisoare pentru protestul ei televizat, în conformitate cu o nouă lege a Kremlinului care pedepsește 'difuzarea publică de informații false' despre invadarea Ucrainei de către armata rusă. 
 
În primul interviu acordat după ieșirea de la tribunal, editorul de televiziune a declarat presei că a trăit una dintre cele mai grele zile din viața sa și că trebuie să se odihnească înainte de a face alte comentarii. VIDEO:

„Doresc să le mulțumesc tuturor pentru sprijin, prietenilor și colegilor...”

„A fost o ocazie foarte grea din viața mea. Am stat două zile fără să dorm, mai mult de 14 ore în arest, nu mi-au permis să iau legătura cu apropiații sau cu avocatul... așa că m-am aflat într-o situație foarte dificilă.”

„Toate comentariile ulterioare vor veni mâine, pentru că astăzi chiar am nevoie să mă odihnesc.”
 
Eliberarea jurnalistei cu prețul doar al unei amenzi modice vine la doar câteva ore după ce susținătorii lui Putin au îndemnat la încarcerarea ei pe termen lung, directorul de emisie de la Russia Today (RT) cerând autorităților ruse să o condamne pe protestatară la 10 ani de închisoare.

Anton Krasovski a declarat: "Șefa mea, Margarita [Simonian], a spus odată ''concediem pentru trădare și furt''. Voi corecta asta - te vom băga la închisoare pentru trădare și furt. 

„Cu*** ar trebui să fie închisă pentru zece ani.” 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunțat, la rândul său, protestul drept 'huliganism'. Pentru regimurile dictatoriale de pretutindeni, cea mai mare problemă o constituie astuparea gurii „golanilor”, în rest, toate bune și frumoase. 

Într-un gest de un excepțional curaj, Marina Ovsiannikova a dat buzna ieri în platoul de filmare al Canalului 1 - principalul post de știri al Kremlinului, care are 250 de milioane de telespectatori în întreaga lume - și a întrerupt-o pe celebra prezentatoare Ekaterina Andreeva pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina.

Statutul ei de editor principal la această televiziune a făcut ca ea să poată avea acces în regia de emisie și să nu fie oprită de gardienii înarmați.

Îndrăzneața ei găselniță, prin care le-a transmis telespectatorilor „Opriți războiul! Nu credeți propaganda. Ei vă mint aici!” pe un canal TV care în ultimele săptămâni a lansat o retorică antiucraineană și antioccidentală, s-a viralizat și a fost vizionată de milioane de ori în întreaga lume. 

Asociați ai criticului Kremlinului Alexei Navalnîi, momentan aflat în pușcărie, s-au oferit să plătească amenda Marinei Ovsiannikova și orice penalități date altor angajați ai Canalului 1 care ar decide să organizeze proteste similare. 

Ovsiannikova a fost arestată la scurt timp după ce a realizat „cel mai grafic protest de până acum” împotriva războiului lui Putin în Ucraina, în contextul în care aproape toate instituțiile media de opoziție din Rusia au fost închise.

Olga Taranova, o fostă stagiară a postului Canal 1, a explicat cum a reușit Ovsiannikova să întrerupă emisiunea: „Un polițist de serviciu se află în permanență în apropierea prezentatorului.”

„Dar, în timpul emisiei, când există reportaje de la fața locului, editorii seniori și responsabilii de machiaj intră adesea la crainic.”

„Aproape că nu există nimeni mai important și mai de încredere decât Marina.”

„Când eram stagiară, Marina era deja un redactor respectat pentru știrile de seară”, explică Taranova de ce gestul Ovsiannikovei nu a putut fi prevăzut, ea fiind o persoană de încredere în cadrul televiziunii.
 
Șefa Russia Today (RT), Margarita Simonian - văzută ca principala propagandistă TV a lui Putin, poreclită de ucraineni "Goebbels în fustă" - a declarat despre incident pe un alt canal TV: "Acest lucru se poate întâmpla cu orice redacție.'

'Noi, redacțiile, nu avem supraveghere în aer liber pentru angajații noștri, nu le punem microfoane în telefoane și, în general, nu suntem organizații paramilitare cu verificări regulate la detectorul de minciuni etc.'.

'Marina Ovsiannikova este, într-adevăr, fosta soție a unuia dintre directorii noștri'.

'Ei au divorțat de mult timp și duc vieți diferite. Destul de diferite, după cum se pare'. 
 
„Golanii” din Moscova, acuzați de „huliganism” 

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat presei: 'În ceea ce o privește pe această doamnă, este vorba de huliganism'.

'Canalul și cei care sunt responsabili se ocupă de ea', a adăugat el. 'Nu este o problemă pe agenda [Kremlinului]'.

'Există anumite departamente care se ocupă de acest lucru. Regia de emisie a oricărui canal de televiziune și mai ales cei care lucrează acolo au o responsabilitate specială'.
 
Presa liberă se auto-exilează

Dar protestul Marinei Ovsiannikova a declanșat deja un val de demisii în rândul eșaloanelor superioare ale presei ruse. 

Liliia Gildeieva, 45 de ani, crainic principal, și-a prezentat astăzi demisia de la canalul NTV al Gazprom-Media, unde lucra din 2006.

'Întâi am plecat - mi-a fost teamă că nu mă vor lăsa să plec -, apoi mi-am scris demisia', a declarat ea pentru bloggerul Ilia Varlamov.

Se înțelege că Gildeieva a zburat în exil împreună cu soțul ei Rustam și cei doi copii înainte de a-și redacta scrisoarea de demisie pentru a evita repercusiunile. 

De asemenea, Vadim Glusker, corespondentul NTV la Bruxelles, s-a confirmat că și-ar fi dat demisia, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti din Rusia.

NTV a declarat pentru RIA Novosti că Glusker a încetat să mai lucreze 'la începutul lunii martie' și că decizia sa a fost 'legată de probleme de sănătate'.

De asemenea, jurnalistul rus Roman Super a relatat că Zhanna Agalakova, corespondentul Canal 1 la Paris, a demisionat astăzi. Agalakova a lucrat ca reporter la New York din 2013 până în 2019, înainte de a relata pentru Canalul 1 în întreaga Uniune Europeană. Este vorba de aceeași televiziune unde a avut loc insolitul protest.
 
Marina Ovsiannikova a înregistrat o filmare înainte de arestare pentru a explica ce a făcut-o să protesteze în văzul lumii, cu riscul unor ani grei de pușcărie în virtutea noilor legi privind „operațiunea militară specială” a lui Putin. VIDEO:
 
 
Jurnalista protestatară a crescut într-o familie mixtă, ruso-ucraineană, tatăl ei fiind ucrainean. Ea a mărturisit într-o înregistrare înainte de acțiunile sale de luni că îi este rușine să colporteze minciunile Kremlinului.

'Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o crimă, iar Rusia este agresorul. Responsabilitatea pentru această agresiune aparține unui singur om: Vladimir Putin'.

'Tatăl meu este ucrainean, mama mea este rusoaică și nu au fost niciodată dușmani'. 

'Din păcate, în ultimii ani am lucrat pentru Canalul 1. Am făcut propagandă pentru Kremlin și îmi este foarte rușine de asta - că am lăsat oamenii să mintă de pe ecranele televizoarelor și am permis ca poporul rus să fie îndoctrinat'.

'Nu am spus nimic în 2014 (anul anexării Crimeei de către Rusia, n.tr.), când totul abia începea. Nu am protestat când Kremlinul l-a otrăvit pe Navalnîi. Pur și simplu am privit în tăcere acest regim inuman'.

'Acum întreaga lume ne-a întors spatele, iar zece generații de urmași ai noștri nu vor reuși să șteargă acest război fratricid'. (articolul continuă dedesubt)
 

Protestul Marinei Ovsiannikova a stârnit aprecieri internaționale -printre care unele din partea premierului britanic, Boris Johnson, și a președintelui francez, Emmanuel Macron, toți niște anti-putiniști convinși, după ce au experimentat dictatura „sanitară” timp de doi ani asupra propriilor popoare, la fel ca Putin - , iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat personal gestul ei de sfidare la adresa regimului Putin.

'Sunt recunoscător acelor ruși care nu încetează să încerce să transmită adevărul, celor care luptă împotriva dezinformării și fac cunoscut adevărul, faptele reale prietenilor și celor dragi lor. Și îi sunt personal recunoscător femeii care a intrat în studioul Canalului 1 din Rusia cu un afiș împotriva războiului', a declarat Zelenski într-o înregistrare video pe Telegram.

'Celor care nu se tem să protesteze - atâta timp cât țara voastră nu s-a închis complet față de întreaga lume, transformându-se într-o foarte mare Coreea de Nord, trebuie să luptați. Nu trebuie să vă irosiți șansa', a declarat președintele Ucrainei.