ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea a trecut, monitorizarea continuă …

Oficiul Creștin pentru Drepturi și Libertăți informează cu privire la PL-x nr. 145/2023 privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie:

Miercuri, 10.05.2023, cu majoritate de voturi, Camera Deputaților a adoptat PL-x nr. 145/2023 privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie, cu mici amendamente față de versiunea adoptată de Senat, care însă nu sunt de natură a înlătura riscurile reale aferente etapei de aplicare a legii în timp, asupra cărora am atenționat în urmă cu o lună.

Deși am prelucrat și au fost puse la dispoziția Comisiilor raportoare o serie de amendamente viabile, la care am lucrat și cu privire la care ne-am consultat cu o serie de specialiști din zona juridică, administrativă, socială și politică (amendamente care ar fi reechilibrat Proiectul de lege, repunându-l într-un cadru constituțional și benefic pentru destinatarii Legii), acestea nu au fost preluate în textul Proiectului (decât parțial), astfel că Legea conține în continuare serioase vulnerabilități, conform celor asupra cărora am atras atenția în comunicatul inițial.

Orice lege trebuie construită într-un mod riguros juridic, cu analize din perspective multisectoriale, evitând pe cât posibil ambiguitățile, presupunerile, aproximările și generalitățile ce ar putea genera potențiale abuzuri din partea celor chemați să o aplice.

S-a înțeles faptul că scopul declarat al acestei Legi ar fi acela de a veni în sprijinul familiilor încadrate în acele câteva zeci de situații care ar putea conduce la separarea copilului de familie, însă, intruziunea obligatorie a statului în intimitatea familiilor nu poate fi salutată de către societatea civilă, indiferent de „motivația” statului.

Sub umbrela „prevenției”, această Lege reglementează acum peste 20 de situații care oferă statului dreptul de a impune în viața de familie „binele” cu forța, în mod obligatoriu, independent de poziția, voința și convingerile personale și familiale ale părinților.

Vedeți și Cum pot fi luați copiii cu forța din mijlocul familiilor lor, conform Proiectului de Lege inclus în PNRR. Dr. Anca Nițulescu: PROTEJAREA COPIILOR DE SEPARAREA ABUZIVĂ DE FAMILIE - PL-X 145/2023 - CONSIDERENTE MEDICALE

Nu negăm realitatea situațiilor problematice și grave în rândul familiilor care, într-adevăr, necesită intervenția serviciului public (iar pentru aceste cazuri avem deja cadrul normativ oferit de Legea nr. 272/2004), însă Legea adoptată astăzi oferă statului dreptul de a interveni și, astfel, a suplini rolul părinților sau chiar de a se interpune între aceștia și copiii lor în marea majoritate a familiilor din România, chiar și în acele cazuri în care nu există o nevoie reală de sprijin extern. Această consecință am vrut să o prevenim, însă Parlamentul României a hotărât altfel.

Din nefericire, punerea în aplicare a acestei Legi se poate realiza fără a se ține cont de acordul părinților în ceea ce privește colectarea și prelucrarea datelor, anchetarea, monitorizarea ori întocmirea și implementarea planului de servicii care vizează în mod direct copiii și familia. Faptul că nu se prevede acordul părinților în aplicarea acestei Legi, deschide calea unor potențiale abuzuri sau aplicarea mecanică a legii, fără ca scopul declarat al acesteia să fie atins întocmai.


Prin amendamentele formulate, una dintre soluțiile propuse de O.C.D.L. avea scopul de a asigura un cadru legal prin care ajutorul din partea statului să fie oferit în funcție de nevoile reale, cu respectarea drepturilor fundamentale ale familiei raportat și la drepturile și responsabilitățile părinților în relația cu copiii lor, având la bază principiile constituționale incidente. Astfel că, în ceea ce privește sprijinul familiilor vulnerabile, acesta să se efectueze:

- Din oficiu, doar în cazurile grave (unde, la modul real, se constată că părinții sunt abuzivi sau iresponsabili);

- La cerere sau cu acordul părinților, în celelalte cazuri prevăzute de lege (conform amendamentelor propuse);

- La propunerea structurii comunitare consultative, în cazuri expres prevăzute de Lege (în felul acesta asigurându-se un grad mai mare de obiectivitate și responsabilitate, precum și un echilibru între responsabilitățile părinților și drepturile copiilor).

De asemenea, prin amendamentele O.C.D.L., au fost tratate și aspecte precum:

1. Procedura de întocmire și aplicare a planurilor de servicii

Dacă Proiectul de lege prevede un plan invariabil pe o durată de 12 luni (rezultând astfel un „mecanism” prestabilit, obiectiv, rece, care nu ține seama de particularitățile cazurilor concrete și reale), soluția O.C.D.L. a fost una care să răspundă cât mai bine situațiilor concrete care vor fi identificate în teren, acest plan întocmindu-se etapizat și condiționat: din oficiu (în cazuri grave); la cererea/cu acordul părinților (în majoritatea cazurilor); la propunerea structurii comunitare consultative (în cazurile în care se impune apărarea drepturilor copiilor).

2. Legiuitorul a prevăzut înregistrarea AUTOMATĂ a tuturor copiilor aflați în situațiile de risc sau vulnerabilitate reglementate de Lege (care încă sunt foarte largi) în Observatorul Național al Copilului

Soluția propusă de O.C.D.L. a fost ca înscrierea în Observatorul Național al Copilului să se efectueze: la cererea/cu acordul părinților; din oficiu, doar în cazurile în care planul de servicii a fost întocmit a priori.

Înregistrarea automată a tuturor copiilor „recenzați” în baza de date nu se justifică, este de natură a anatemiza familiile și, mai mult, această bază de date foarte largă (raporta la criteriile legale) poate fi folosită ulterior pentru aplicarea măsurilor prevăzute deja de Legea nr. 272/2004, în temeiul căreia copiii ar putea fi chiar separați de părinții lor. Aplicarea Legii în doi pași va putea avea ca și efect inclusiv separarea copiilor de părinții lor.

3. Controlul de legalitate al modului de aplicare a Legii este inexistent.

O.C.D.L. a propus introducerea unui mecanism de control, inclusiv judiciar, pentru asigurarea unui cadru de interpretare și aplicare a Legii în așa fel încât să se prevină, respectiv să se remedieze, eventualele abuzuri și/sau excese care pot apărea din aplicarea Legii.

 

Ceea ce ne-a surprins (și dezamăgit) a fost modul incalificabil, evident ilegal, nestatutar și imoral în care s-a desfășurat procedura legislativă în cadrul Camerei Deputaților, în special la nivelul Comisiilor raportoare, ceea ce este de natură a suplimenta suspiciunile asupra acestui Proiect de lege.

Mai mult, această modalitate de lucru, când nu se respectă propriile termene comunicate în spațiul public (pentru depunerea amendamentelor, pentru organizarea unei ședințe publice, pentru întocmirea rapoartelor etc.), afectând astfel în mod serios activitatea organizațiilor din zona civică, este de o gravitate mai mare decât însuși Proiectul de lege, deoarece acest mod de lucru atentează la statul de drept, la relația dintre instituțiile statului și societatea civilă, cetățenii României. Acest mod de lucru al Parlamentului României ne obligă să solicităm o serie de informații și explicații, în vederea identificării breșelor și vulnerabilităților sistemice (obiective sau subiective), în așa fel încât pe viitor astfel de situații, pe cât posibil, să nu se mai regăsească la nivelul unei astfel de instituții.

Chiar dacă propunerile noastre nu au fost implementate întocmai, nu ne rămâne decât să monitorizăm în mod activ și pe termen lung modalitatea de implementare efectivă a Legii (dacă va fi promulgată de Președintele României), începând cu adoptarea normelor metodologice de aplicare și până la aplicarea efectivă, inclusiv de a solicita constant informații cu caracter public de la instituțiile chemate să aplice Legea, în așa fel încât prin această monitorizare activă să contribuim la prevenirea unor excese și/sau abuzuri (la care Legea este predispusă într-o măsură nepermis de mare), respectiv pentru a iniția o eventuală modificare a Legii.

Vă mulțumim tuturor celor care ați fost preocupați de acest subiect, pentru suportul și determinarea voastră! Chiar dacă rezultatul final nu a fost cel dorit de noi, nu ne rămâne decât să continuăm și să dăm dovadă de vigilență sporită și intervenții ori de câte ori se impune, fiind astfel activi în zona civică.

Facem precizarea că activitatea O.C.D.L. este una profund civică și profesională, apolitică, în beneficiul societății civile, iar preocuparea și suportul dumneavoastră – cetățenii României, din țară și străinătate – ne încurajează să ne consolidăm activitatea și să o extindem la un nivel și mai consistent, raportat la provocările din viața publică, instituțională și socială.

Oficiul Creștin pentru Drepturi și Libertăți / O.C.D.L. – Timișoara, 10.05.2023