ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că vom sărbători Paștile în condiții de distanțare socială și că va prelungi starea de urgență, care trebuia să expire în Joia Mare, cu încă o lună, creștinii ortodocși asistă la slujbe de acasă, prin intermediul mijloacelor media, de mai bine de două săptămâni, iar majoritatea semnalelor instituționale, religioase sau laice, converg înspre ideea că slujba de Înviere va fi oficiată în biserici doar de preoți și cântăreți, cu ușile închise și camerele video pornite.

În acest context, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a anunțat luni, 6 aprilie, modul în care își va adapta la starea de urgență programul liturgic specific Săptămânii Patimilor și Sărbătorii Paștilor: slujbele vor fi ținute în interiorul lăcașurilor de cult, în absența publicului; „paștile” (pâine și vin sfințite, oferite de obicei împreună într-un pahar sau cornet - n.r.) vor fi comandate separat și sigilat, binecuvântate în Joia Mare și trimise doritorilor „la ușa casei” prin echipe de tineri voluntari; la Înviere se va rosti îndemnul „Veniți de luați lumină” fără înconjurarea bisericii și fără credincioși. 
 
Se menține dispoziția chiriarhală de tragere a clopotelor în toate bisericile de la oraș și sat, la ora 12, după care vor fi citite rugăciunile începătoare și Rugăciunea pentru încetarea epidemiei, alcătuită de Patriarhul Daniel. 
 
Iată comunicatul integral, preluat de pe website-ul Mitropoliei Clujului: 

„Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului face câteva precizări cu privire la desfășurarea slujbelor din Săptămâna Sfintelor Pătimiri și a Sfintelor Paști.

Având în vedere apropierea sărbătorii Sfintelor Paști, fiind atenți la nevoile spirituale ale preoților și credincioșilor noștri, care trebuiesc întăriți în credință și în nădejde, dar și ținând cont de criza provocată de pandemia care a afectat inclusiv viața Bisericii noastre, au fost transmise câteva dispoziții protopopilor și preoților din Arhiepiscopia Clujului:

1. Toate slujbele din săptămâna Patimilor își vor urma cursul firesc, vor fi săvârșite doar în interiorul bisericilor, cu ușile închise, de către preoți și cântăreți, iar la Denia Prohodului Domnului nu se înconjura sfântul lăcaș.

2. Slujba Învierii Domnului se va sărvârși noaptea, la ora 00, doar în interiorul bisericii, fără înconjurarea acesteia, iar imediat după chemarea „Veniți de luați lumină!”, preoții vor cânta de 3 ori „Hristos a înviat”, pentru ca și credincioșii să poată cânta troparul Învierii de la casele lor împreună cu noi. Apoi slujba își va urma tipicul firesc în interiorul sfântului lăcaș.

3. Pentru pregătirea pânii și a vinului pentru Paști se vor folosi doar prescuri mici sau pâinișoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor așeza alături de recipientul cu vin, pahar etanș sau sticluță, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată. Acestea vor fi sfințite după Sfânta Liturghie din Joia Mare și vor putea fi împărțile credincioșilor la casele lor imediat după sfințirea lor, până în Duminica Învierii.

4. În acest an, Paștile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioșilor, la solicitarea acestora la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali și a echipelor de tineri voluntari. Aceștia vor avea declarații întocmite pentru deplasarea în afara locuinței, vor respecta toate măsurile de igienă impuse de autorități și vor avea mănuși de protecție și mască și vor lăsa pachetul cu sfintele paști la ușa casei credincioșilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceștia.

5. Se va respecta în continuare dispoziția chiriarhală de tragere a clopotelor în toate bisericile de la oraș și sat, la ora 12, după care vor fi citite rugăciunile începătoare și Rugăciunea pentru încetarea epidemiei, alcătuită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.       

6. Prevederile acestei note interne vor ține cont de recomandările autorităților și de evoluția la nivelul țării noastre a acestei epidemii și pot suferi modificări”, a transmis luni ÎPS Andrei, într-un comunicat publicat pe pagina web a Mitropoliei Clujului