ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Tineretului din România a cerut din nou introducerea educației parentale, alături de educația sexuală și de legiferarea parteneriatului civil.

CTR cere Guvernului și Parlamentului „să avanseze demersurile pentru legiferarea parteneriatului civil, astfel încât cuplurile de același sex să beneficieze de recunoaștere și protecție legală adecvată pentru familiile lor, în acord cu deciziile Curții Constituționale a României privitoare la sfera de aplicare a art. 26, referitor la dreptul la viață privată și viață de familie”.

Ei solicită, de asemenea, „reluarea dezbaterilor cu toți actorii interesați în vederea introducerii generalizate a educației sexuale și contraceptive în școli, dar și pentru adoptarea strategiei naționale pentru educație parentală. Aceste acte normative trebuie finalizate și adoptate doar în urma analizării bunelor practici internaționale și a implicării structurilor interesate. Nu este admisibil ca politici publice extrem de importante pentru tineri să fie îngropate pur și simplu la cererea Coaliției pentru Familie - desigur, dialog sincer cu cei care au temeri privitoare la conținutul acestora este însă extrem de important, iar adâncirea faliilor existente în societate trebuie, pe cât posibil, evitată".

Consiliul Tineretului din România mai spune că „va continua să militeze pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului și pentru protejarea minorităților din țara noastră, indiferent de natura acestora”.

Reamintim că în iunie 2018, Ministerul Educației Naționale a publicat pe site-ul său, în vederea consultării publice, Strategia națională de educație parentală 2018-2025. Cursurile costau 300 de milioane de lei doar în primul an și urmau să fie predate de educatori parentali cu scopul de a reeduca părinții să nu mai „idealizeze familia tradițională” în relația cu copiii lor, să promoveze „o nouă cultură familială” și „respectul pentru diversitate”.

Denunțată ca un atac la adresa școlii al activiștilor gender, strategia a fost retrasă în iulie 2018 în urma unor proteste masive.

CTR este unul dintre semnatarii unui amicus curiae destinat Curții Constituționale prin care se solicita declararea neconstituționalității inițiativei de revizuire a Constituției. 
CTR reunește 23 structuri federative cu o rețea de peste 400 de organizații de și pentru tineret din țară, fiind afiliată la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) și Organizația Mondială pentru Tineret (World Assembly of Youth), iar președintele CTR este membru desemnat în Consiliul Economic și Social al României, potrivit site-ului federației.