ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei dezminte insinuările calomnioase, răspândite la adresa președintei sale, av. Ana-Corina Săcrieru, de către un jurnalist al ziarului Adevărul, după ce aceasta a publicase pe Facebook o analiză juridică, demonstrând logic că prevederile ordonanței militare nr. 2 nu abrogă prevederile ordonanței nr. 1 despre evenimentele în aer liber cu 100 de participanți, printre care și slujbele religioase. 

Fără a-și argumenta suficient afirmațiile, jurnalistul Ștefan Borcea trăgea concluzia, într-un articol tendențios publicat luni în Adevărul, că av. Săcrieru „îndeamnă la nesupunere civică” prin faptul că „a ținut să aibă o proprie interpretare a Ordonanței, juridică, după cum s-a exprimat într-o postare pe Facebook, care poartă titlul Mare atenție la interpretările PRIPITE! Practic, în text avocata face un îndemn voalat către credincioși de a merge în continuare la biserici și să reculeagă în afara ei (sic! -n.r.)”.

În contextul în care chiar reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au atras atenția că distribuirea de informații false pe fondul epidemiei de Covid-19 va fi sancționată prin suprimarea publicației, un jurnalist de la „Adevărul” consideră că o argumentație juridică ce își propunea tocmai să apere litera legii de interpretări pripite -deci, nerealiste- ar fi de fapt o „incitare la nesupunere civică”, denaturând în mod intenționat conținutul mesajului, în care nu era vorba despre așa ceva.

În replică, Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei solicită publicației respective să șteargă articolul tendențios de pe site-ul propriu, din cauză că aduce „grave prejudicii de imagine Asociației noastre și conducerii acesteia”, fapt care va fi atacat pe cale juridică. 

„Nici Asociația noastră și nici președinta acesteia, d-na avocat Ana-Corina Săcrieru, nu au instigat la nesupunere, atunci când, prin articolul juridic postat în calitate de profesionist în Drept și nu de președintă a Asociației, cu 10 ore înainte de comunicatul emis de Patriarhia Română ... s-a arătat că art. 3 alin 2 din Ordonanța militară nr. 1/2020 ... nu a fost abrogat ori modificat în vreun fel de Ordonanța 2/2020 ... Interpretarea juridică prin redarea literală a unei dispoziții legale neabrogate nu reprezintă instigare la nesupunere civică. Atacul la persoană și la valorile creștine realizat prin articolul menționat reprezintă însă instigare la ură”, precizează Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei într-un comunicat de presă remis ActiveNews, pe care îl reproducem pe larg mai jos:  

„Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei solicită publicației „Adevărul” și angajatului acestei publicații, Ștefan Borcea, să retracteze articolul calomnios intitulat „Îndemn la nesupunere al președintei Asociației Femeilor Ortodoxe. Cum interpretează ordonanța militară care interzice slujbele religioase cu public”.

Nici Asociația noastră și nici președinta acesteia, d-na avocat Ana - Corina Săcrieru, nu au instigat la nesupunere, atunci când, prin articolul juridic postat în calitate de profesionist în Drept și nu de președintă a Asociației, cu 10 ore înainte de comunicatul emis de Patriarhia Română (aceasta însăși afirmând că a emis acest comunicat pe baza „consultării din data de 22 martie 2020 cu Ministerul Afacerilor Interne”) s-a arătat că art. 3 alin 2 din Ordonanța militară nr. 1/2020 - care permite(a) posibilitatea prezenței credincioșilor în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea distanței legale dintre ei și a numărului maxim de 100 de persoane - nu a fost abrogat ori modificat în vreun fel de Ordonanța 2/2020. De altfel, existența nemodificată a acestei dispoziții legale a fost subliniată în tot spațiul public românesc din presa on-line, pe parcursul întregii zile de duminică, 22 martie 2020.

Titlul articolului este tendențios, conținutul are erori formulate cu rea-credință, iar ansamblul articolului amintește de înfierările comuniste ale anilor ‘50.

Notificăm public, pe această cale, autorul și publicația că menținerea articolului aduce grave prejudicii de imagine Asociației noastre și conducerii acesteia, motiv pentru care vom recurge la toate căile juridice pentru reglementarea acestei situații. Asociația noastră, prin efortul președintei Ana Săcrieru, al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, președinte de onoare, și al celor peste 8000 de membre a făcut și împărțit în ultimele 7 zile pachete cu dezinfectați pentru 470 de parohii și hrănește zilnic, cu două mese pe zi, un număr de 140 de oameni. Interpretarea juridică prin redarea literală a unei dispoziții legale neabrogate nu reprezintă instigare la nesupunere civică. Atacul la persoană și la valorile creștine realizat prin articolul menționat reprezintă însă instigare la ură, dovadă fiind comentariile publice generate de acest articol”, au transmis reprezentantele Asociației într-un comunicat de presă, postat și pe pagina de Facebook a organizației.

Analiza inițială, pe care președinta Ana-Corina Săcrieru „și-a permis” să o facă din punct de vedere juridic, nu militar, cum și-ar fi dorit presa „liberă”, încerca să demonstreze logic și legal că anumite prevederi din noua ordonanță nu abrogă prevederile din prima ordonanță despre adunările de 100 de persoane în aer liber.

„Mare atenție la interpretările PRIPITE !

Interpretare juridică referitoare la serviciul religios:

Ordonanța militara 1/2020 este rămasă în vigoare sub aspectul celor precizate în cuprinsul:

"Articolul 2 Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise.

Articolul 3 (1) Se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise.(2) Organizatorii evenimentelor organizate și desfășurate în spații deschise, ce presupun participarea a maximum 100 de persoane, sunt obligați să dispună măsuri care să asigure distanța de minimum 1 metru între participanți"

Ordonanța militară  2/2020 completează Ordonanța militara 1/2020 sub aspectul exercitării serviciului religios, prin următoarele:

"1. La articolul 2 se introduc două noi alineate, alin.(2) și (3), cu următorul cuprins:
(2) Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.
(3) Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”.

Așadar, într-o interpretare juridică a Ordonanței militare 2/2020 publicate  aseară în MOF se înțelege  că sunt permise slujbele religioase cu preotul înăuntrul bisericii și credincioșii doar afară, respectând textul nemodificat al art. 3 alin. 2 din Ordonanța militara 1/2020.

Aceasta și pentru că a sta în reculegere, în fața unei biserici, la distanța de 1 m de alte persoane, pentru ascultarea slujbei religioase  nu reprezintă "circulație" și , de aceea,  nu i se aplică interdicția de depășire  a celor 3 persoane din art. 3 al Ordonanței, articol care se referă la "circulație".

EXISTĂ  două aspecte juridice esențiale peste care nu se poate trece decât cu încălcarea chiar a dispozițiilor celor două Ordonanțe militare:

1. Rămânerea în vigoare a art 3 alin 2 din Ordonanța 1/2020
2. Lipsa identității dintre teza "statului" în fața bisericii cu respectarea at 3 alin 2 din prima Ordonanță și "circulația" de la art 3 din a doua Ordonanță”, a scris Ana-Corina Săcrieru pe pagina sa de Facebook, duminică dimineață. Prevederile ordonanței militare nr. 2 despre slujbele religioase au intrat în vigoare duminică, 22 martie 2020, la ora 22:00.