ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Buică, a anunțat marți că instituția pe care o conduce a lansat o paltformă on-line unde românii din Diaspora se pot preînregistra și pot opta pentru votul la secție sau prin corespondență, pentru alegerile prezidențiale din 10 și 24 noiembrie, informează Mediafax

„Cel mai important lucru pe care vreau să îl detaliem este că astăzi (marți - n.r.) vom lansa public site-ul www.votstrainatate.ro care va cuprinde posiblitățile de preînregistrare ale cetățenilor care se află în străinătate, în data de 10 noiembrie, respectiv 24 noiembrie. Pe această platformă, care va putea fi deschisă începând de astăzi, veți găsi cele două variante pentru cetățenii români care se află în străinătate, în primul rând preînregistrarea pentru secția de votare sau pentru vot prin corespondență. Toate informațiile pe care le vom primi și le vom introduce în lista electorală permanentă, fie pentru secția de votare, fie pentru votul prin corepondență, nu se vor afla în evidențele de la administrațiile publice locale, în Registrul Electoral. Se vor radia din lista electorală permanentă din țară și vor fi introduși în lista electorală permanentă din străinătate pentru secția de votare sau pentru votul prin corespondență, astfel încât să nu mai existe această temere care există în spațiul public că autoritățile publice locale vor ști unde este cetățeanul și să poată trimite tot felul de documente sau corespondențe la cetățean sau la autoritatea publică acolo unde își are reședința în străinătate”, a declarat Constantin-Florin Mitulețu-Buică, într-o conferință de presă, marți, la sediul Autorității Electorale Permanente.

Acesta a adăugat că platforma va deveni operațională după promulgarea de către președintele republicii a legii privind modificarea unor acte normative în materie electorală.

„Pentru secția de votare din străinătate, orice cetățean care se află în străinătate face o cerere pe platforma A.E.P., menționând țara și localitatea unde dorește să voteze. Acesta va fi înscris în lista electorală permanentă. Pentru votul prin corespondență, cetățeanul are posibilitatea să ceară vot prin corespondență. Va primi toate documentele, fiind înscris în lista electorală permanentă. Aceste două informații, fie că e la secția de votare, fie că e la votul prin corespondență, nu vor fi înregistrate în Registrul Electoral la cunoștința autorităților publice locale din țară. Această platformă va fi operațională din momentul promulgării de către președintele României a legii privind modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală”, a subliniat Constantin Buică.


Președintele Autorității Electorale Permanente a invocat hotărârea adoptată de Guvern marți, prin care a fost stabilită data de 10 noiembrie pentru primul tur al alegerilor prezidențiale și data de 24 noiembrie, pentru al doilea tur de scrutin. Potrivit acestuia, termenul-limită pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie, iar până pe 17 octombrie Poșta Română trebuie să expedieze plicurile cu documentația pentru votul prin corespondență.

„Această hotâre de Guvern era urgență deoarece pe baza acestei date se pot demara procedurile de strângere de semnături pentru susținerea candidaturilor din acest an. Ea intră în vigoare pe data de 28 august și ulterior, la 1 septembrie, va trebui să mai emitem o serie de cel puțin trei hotărâri de Guvern pentru organizarea procesului electoral din 10 noiembrie, respectiv turul al doilea putând fi desfășurat pe 24 noiembrie. Din acest moment curg termenele invers de la data de 10 noiembrie către data-limită de depunere a candidaturilor, data-limită de rămânere definitivă a candidaturilor, respectiv începerea campaniei electorale cu 30 de zile înainte. Termenul-limită pentru pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie, așa cum arată acum inițiativa legislativă trecută de Parlament și se află la promulgarea președintelui României. Până cel târziu pe 17 octombrie, Compania Națională Poșta Română va trebui să expedieze plicurile conținând documentația pentru votul prin corespondență”, a conchis șeful Autorității Electorale Permanente.

Executivul a adoptat, marți, o Hotărâre de Guvern pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale pe 10 noiembrie, ulterior urmând să fie adoptat pachetul normativ pentru prelungirea votului în Diaspora, votat recent de Parlament.