ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul de Externe de la Sofia îi îndeamnă pe cetățenii bulgari să părăsească de urgență Republica Moldova, în contextul evenimentelor din ultimele zile de la Tiraspol. Există mai multe scenarii conform cărora Rusia ar pregăti o lovitură militară în Republica Moldova, dar și înlăturarea președintei Maia Sandu și instalarea unui regim favorabil Moscovei și lui Vladimir Putin, informează Evenimentul Zilei. Rușii n-ar trebui totuși să se încreadă în aparențele pro-europene și pro-românești ale actualului regim de la Chișinău, care ține cu dinții de statalitate (negând posibilitatea Unirii) și neutralitate (refuzând să adere la NATO), în același timp în care nu se aliniază sancțiunilor europene contra Rusiei (vădindu-se de culoare mai degrabă roșie decât albastră).

Ministerul de Externe al Bulgariei a emis o alertă de călătorie în care a acuzat „situația complicată” din Republica Moldova și le-a cerut cetățenilor bulgari să evite călătoriile în această zonă în următoarea perioadă, până la clarificarea situației.

De asemenea, Sofia solicită cetățenilor bulgari care se află în prezent pe teritoriul Republicii Moldova să îl părăsească de urgență, folosind „orice mijloc de transport disponibil”.

Sofia le recomandă rezidenților bulgari temporari sau permanenți din Republica Moldova să se înregistreze pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Este prezentat și un link pentru înscriere și pentru mai multe informații.

„În cazul în care au nevoie de asistență, cetățenii bulgari din Republica Moldova pot contacta ambasada (bulgară, n.r.) din Chișinău la adresa str. București nr. 92, telefon: +373 22 23 89 10, fax: +373 22 23 79 78, precum și la gardă. Telefoane în timpul programului de lucru: + 373 22 23 79 83, + 373 22 23 89 10”, se menționează într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor externe de la Sofia.

Maia Sandu dă declarații liniștitoare

Avertismentul de la Sofia vine în ciuda declarațiilor făcute de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care spune că, momentan „nu există vreun pericol iminent de escaladare” a tensiunilor pe teritoriul Republicii Moldova. Maia Sandu a făcut referire, în special la situația din Transnistria, regiunea separatistă de pe malul drept al Nistrului.

Anunțul Maiei Sandu a venit după ce, pe 25 aprilie 2022, la Tiraspol a avut loc un atac cu lansatoare de grenade împotriva sediului departamentului Securității Interne (MGB), soldat cu geamuri sparte și fără victime omenești.

Maia Sandu, a afirmat că intențiile de escaladare a situației din Transnistria au pornit de la forțele din interiorul regiunii.

„Sunt forțe pro-război și sunt interesate să destabilizeze situația în regiune”, a spus Maia Sandu, după ședința CSS (CSAT-ul moldav), convocată marți în contextul situației din stânga Nistrului.
 
Incidentele din Transnistria

În dimineața zilei de 26 aprilie 2022, atacurile din Transnistria au continuat. Au avut loc explozii în orașul Grigoriopol.

Autoritățile separatiste din stânga Nistrului au indicat că o altă explozie s-a produs noaptea la aerodromul din Tiraspol. Potrivit informațiilor publicate de presă, două obiecte explozive au fost aruncate în jurul orei 23:30, în noaptea de 25 spre 26 aprilie.

În regiunea transnistreană a fost instituit cod roșu de „pericol terorist” timp de 15 zile. Tiraspolul a anunțat 3 atacuri înregistrate: cel de la sediul MGB, cel din orașul Grigoriopol și atacul de la Pașcani, potrivit unimedia.info