ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, luni, că mai mult de jumătate din împrumutul de 87 de miliarde de lei pe care urmează să-l contracteze este destinat achitării datoriilor ajunse la scadență și făcute de guvernele anterioare. Justificările sale vin după ce senatorul Daniel Zamfir a anunțat că l-a chemat l audieri în Comisia economică pentru a da socoteală despre împrumuturile contractate de România în ultimele săptămâni. 
 
În paralel, avocatul Gheorghe Piperea a anunțat că va redacta și va promova în Parlament, alături de senatorul Daniel Zamfir, o lege prin care să se introducă obligativitatea unor aprobări la nivel de Guvern și Parlament pentru asemenea împrumuturi pe care le numește „poker financiar”. „Nu vreau să îi mai permit acestui trader exaltat să joace la poker viitorul acestei nații și munca generațililor viitoare”, a scris Piperea pe Facebook.

„Câțu a mai făcut azi încă un imprumut de 735 mil. Pe seama noastră, fără acordul nostru, amanetând veniturile noastre și punând în pericol cheltuielile publice pe următorii 20 de ani. Nu vreau să îi mai permit acestui trader exaltat să joace la poker viitorul acestei nații și munca generațililor viitoare.

Săptămâna asta mă voi ocupa, alături de dl senator Dan Zamfir, de redactarea și promovarea în Parlament a unei legi care va interzice acest poker financiar și va impune prudența, transparența și motivarea judicioasă a tuturor împrumuturilor publice. Niciun imprumut de acest gen, nici chiar emisiunile de obligațiuni sau titluri de stat, nu se vor mai putea face fără asumarea lor prin hotărâre de guvern temeinic justificată. Niciun împrumut care depășește 10% din totalul veniturilor bugetare într-un an nu va mai fi posibil fără o lege de aprobare în Parlament. Așa funcționează economiile cu rating AAA+, ca SUA. Nimeni nu se sperie de Parlament în SUA. Au contraire. Când nu există aprobare, investitorii se panichează, și nu invers, cum încearcă în mod ridicol Câțu să ne convingă (la televiziunile sekuriste). Scuzele lui Câțu sunt penibile. Faptul că joacă poker cu viitorul nostru panichează investitorii, și nu legile prudenței în împrumuturile publice, așa cum va fi legea pe care o pregătim”, susține Piperea.