ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Florin Cîțu, ministrul de Finanțe în guvernul Orban, a fost citat să se prezinte la Comisia de Economică din Senat. Senatorul Daniel Zamfir a declarat că ministrul Finanțelor va fi audiat în legătură cu împrumutul de aproape 7 miliarde de euro în doar două luni de guvernare.  „Îl chemăm pe domnul ministru Cîțu să dea explicații în legătură cu împrumuturile pe care le-a făcut, la ce nivel s-a împrumutat pe piață. Și să vedem de ce s-a împrumutat. Să vedem dacă în Ministerul Finanțelor Publice a existat evidență dublă, după cum a declarat ministrul în urmă cu 3 luni”, a anunțat senatorul Daniel Zamfir.

„Ca și cum nu ar fi fost de ajuns 20 de miliarde de lei împrumutați în doar două luni, Cîțu e de neoprit! Împrumută de pe piețele externe inca 3 miliarde de euro (!!!!), bineînteles la cea mai mare dobândă de pe piață -2,04%, mai mare decât a Bulgariei, Poloniei și chiar Greciei! Așadar 7 miliarde de euro în doua luni, e curată nebunie! Ce a facut cu banii imprumutati pana acum??”, a scris Daniel Zamfir și pe Facebook.


Și Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finanțelor, a reacționat la demersul actualului ministru, Florin Cîțu, de a împrumuta trei miliarde de euro de pe piețele externe, pentru a acoperi necesarul de finanțare al bugetului de stat: „Împrumuturile peneliste sunt mai bune pentru România?”, se întreabă Teodorovici. „Cîțu vrea să ne arate că poate. Că poate să împrumute mult, mult mai mult - doar ieri 3 miliarde de euro și doar în două luni 7 miliarde de euro!!! Să ne confirme că este doar un impostor ajuns ministru, că este un diletant atât în ale finanțelor, cât și în ale politicii. Că ignoranța sa atrage ghinionul, dar nu numai pentru el, ci pentru noi toți, chiar și pentru cei care l-au promovat!Oare Cîțu gândește că acum românii vor împrumuturi? Că împrumuturile peneliste sunt mai "bune” pentru România? Sunt mai necesare, mai mari ori mai scumpe?

E oare nevoie să-i împrospătăm memoria lui Cîțu cu propriile replici halucinante, cu acuzele isterice la adresa mea și a guvernului în legătură cu împrumutul de 3 miliarde de euro din martie 2019? Striga atunci, ceea ce nici el nu credea, că este un atac asupra sistemului financiar-bancar, că avem costurile unei țări cu rating JUNK, că habarnism, că tupeu și tot așa… Ba, mai mult, oferea și lecții de succes despre cum nu trebuie să ai nevoie să te împrumuți sau despre cum trebuie să te împrumuți la dobânzile la care se împrumută Germania.

Cîțu este un dezastru ca ministru. Deunăzi vorbea despre "iresponsabilitatea criminală" a pesediștilor care au votat legile privind creșterea pensiilor și a alocațiilor pentru copii și din cauza cărora i-a dat lui cu virgulă în buget. Dar ce părere să aibă oare același Cîțu despre "criminala iresponsabilitate" (sic!) a celui care a promulgat cele două legi, dar și a celor care și-au angajat răspunderea pentru un buget fals care nu cuprinde creșterea pensiilor aprobată prin lege și care amână creșterea alocațiilor, deși a fost aprobată de șeful statului și al propriului partid?”, a scris Eugen Teodorovici pe pagina sa de Facebook.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a împrumutat marți 3 miliarde de euro de pe piețele externe, în prima emisiune de obligațiuni denominate în euro din 2020.