ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Gheorghe Piperea a anunțat marți pe pagina sa de Facebook apariția unei firme care pretinde că a devenit distribuitor exclusiv în România a unui tip de test Covid pe baza detecției de antigen, care ar fi singurul test de acest fel avizat de Organizația Mondială a Sănătății și care, deși se vrea un test simplu, cu rezultat în 15-30 de minute și sensibilitate peste 96%, totuși nu va putea fi cumpărat decât en gros de către instituții, nu și de cetățenii interesați să-și facă testul acasă. Compania distribuitoare citează „recomandarea producătorului, ca testarea să se facă prin intermediul persoanelor calificate în domeniul medical” pentru a justifica vânzarea testului doar către spitale, clinici, cabinete medicale, unități militare, companii care au departamente de medicina muncii și companii care achiziționeză astfel de teste prin SICAP. Pentru a da o dovadă de bună-credință, distribuitorul afișează prețul pe bucată al testelor și pretinde că va dona întregul profit timp de un an familiilor celor care au decedat din cauza coronavirusului. Luând de bune afirmațiile Medimfarm și coroborându-le cu faptul că testele care s-au făcut până în octombrie 2020 aveau marjă mare de eroare (peste 30%, conform dr. V. Astărăstoae), precum și faptul că premierul și ministrul sănătății au afirmat recent că România a raportat ca decese Covid inclusiv morțile cauzate de boli preexistente, avocatul Piperea consideră că anunțul distribuirii noilor teste ar trebui să determine niște răspunsuri din partea autorităților la câteva întrebări întemeiate ale opiniei publice.

„Pe prima pagină a ediției print a Zf de azi tronează un anunț publicitar incredibil

Compania din Ploiești Medimfarm spune că, din 19 octombrie, este distribuitorul exclusiv în România al testului covid ”Standard Q Covid 19-Ag”, produs de o companie din Coreea de Sud. 

De ce ne-ar interesa o reclamă? 
 
Informațiile expuse pe scurt în reclamă sunt uluitoare și ar trebui să determine o reacție de răspuns imediată din partea autorităților, dar mai ales, din partea ”comandantului acțiunii”. Plus niște întrebări justificate ale opiniei publice. 
 
Reclama susține că testul pe care îl vinde ca distribuitor exclusiv în România, din 19 octombrie, este SINGURUL test avizat de OMS și care respectă Directiva UE 98/79/EC privind dispozitivele medicale (presupun că respectă și standardele metrologice, având și avizul Renar). 
 
De asemenea, reclama susține că vânzările se vor efectua numai către spitale, clinici medicale, cabinete medicale, azile de bătrâni, unități militare, companii care au departamente de medicina muncii și companii care achiziționeză astfel de teste prin SICAP. Deci, numai către instituții abilitate sau obligate prin lege să efectueze teste. 
Foarte interesant este că se precizează prețul unui test - 69 lei plus tva. 

În fine, reclama conține și o promisiune publică, angajantă - timp de un an, întregul profit obținut din vânzarea testelor se va repartiza familiilor celor care au decedat DIN CAUZA covid. 
 
Comentarii și întrebări: 
 
  • dacă acest test este singurul care are avizul OMS și singurul care respectă Directiva dispozitivelor medicale, cum sunt celelalte teste care se efectuează în România - neavizate de OMS, neconforme cu directiva? De precizat că, la un număr mediu zilnic de 25 de mii de teste la nivel naîional, este imposibil ca toate testele să fie teste de la această firmă; de fapt, marea majoritate a testelor sunt cele de tip PCR; 
 
  • dacă acest test se vinde numai instituțiilor specializate, numai unor instituții publice și numai companiilor care le cumpără la licitație, pe SICAP, înseamnă că celelalte teste, care sunt NEavizate de OMS și care NU respectă directiva UE, sunt și neautorizate și nerecomandate, întrucât se fac în parcările de la mall, în clinicile particulare ale ”eroilor din linia întâi” și in alte locuri neautorizate sau în condiții improprii; numărul enorm al acestor teste neautorizate pune serios la îndoială acuratețea și credibilitatea cifrelor oficiale; 
 
  • dacă această companie a simțit nevoia să facă public prețul fix al testului, înseamnă că piața este extrem de tulburată (ca să nu spun altele, mai rele);
 
  • dacă profitul va fi distribuit familiilor celor care au murit DIN CAUZA virusului SARS-CoV-2, îneamnă că vor apărea rapid litigii declanșate de cei care au avut decese în familie, (doar) suspecte de covid; cred că asta este cea mai mare provocare la adresa autorităților - acest anuț publicitar le obligă acum să spună pe șleau dacă cineva a murit SAU NU din cauza covid, ca să nu mintă (cu consecințe penale) instanța; asta va declanșa iadul proceselor pentru malpraxis, întrucât cei în cauză vor fi pe deplin îndreptățiți să ceară despăgubiri si socoteală penală celor care au profanat rămășițele pământești ale rudelor și apropaților lor, cu ocazia înmormântărilor dupa procedura covid (împachetare în plastic și în litri întregi de dezinfectant, distanță socială, slujbe religioase din filme de groază...)”, a subliniat avocatul Gheorghe Piperea.