ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Retragerea privilegiilor fostului președinte Traian Băsescu, învederat printr-o decizie definitivă a ÎCCJ că a colaborat cu fosta Securitate ca poliție politică, nu se opresc doar la retragerea vilei de la RAAPPS sau a mașinii și șoferului de la SPP. Băsescu mai pierde și indemnizația în valoare de 75% din salariul unui președinte în funcție, iar consilierul său plătit de Administrația Prezidențială își pierde contractul de muncă. Este vorba de beneficii care le sunt acordate prin lege tuturor foștilor președinți postdecembriști, dar despre care Parlamentul a hotărât în 2021 că nu mai pot fi acordate ex-președinților dovediți ca foști colaboratori ai Securității Comuniste.

Este ceea ce a explicat Administrația Prezidențială cu alte cuvinte într-un răspuns oferit Grupului de Investigații Politice, care s-a interesat instituțional despre consecințele pe care le va suporta Băsescu după pronunțarea sentinței Înaltei Curți de Casație și Justiție în privința statutului său de colaborator al fostei Securități ca poliție politică.
 
„Administrația Prezidențială i-a retras lui Băsescu indemnizația lunară (de 75% din cea pe care o primește Președintele în funcție). De asemenea, a fost întrerupt contractul de muncă al consilierului lui Băsescu care era plătit de Administrația Prezidențială.

Deciziile vin în urma sentinței definitive din  data de 23 martie 2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a hotărât că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea.

În 28 martie 2022, GIP a solicitat Administrației Prezidențiale informații referitoare la demersurile făcute de instituție pentru ca Traian Băsescu să nu mai beneficieze de drepturile stabilite de lege pentru foștii șefi de stat.

Potrivit articolului 2 al Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, persoanele care au avut calitatea de șef al statului român beneficiază pe durata vieții de o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată Președintelui României în exercițiu, precum și de serviciile a două persoane încadrate la Administrația Prezidențială, una cu un post de consilier, cealaltă cu un post de secretar.

Potrivit art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001: „Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de șef al statului român ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia”.

În 8 aprilie 2022, Administrația Prezidențială ne-a informat că „prin act administrativ intern, s-a dispus că, începând cu data de 23.03.2022, domnul Traian Băsescu nu mai beneficiază de indemnizația stabilită în temeiul art. 2 lit. B) din Legea nr. 406/2001, respectiv «o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată Președintelui României în exercițiu»”.

Administrația Prezidențială ne-a informat, de asemenea, că în cadrul instituției a fost angajată o singură persoană pe funcția de consilier la cabinetul fostului președinte Băsescu. „Persoanei respective, prin act administrativ intern, i-a încetat contractul individual de muncă, începând cu data de 23.03.2022.”

Reamintim că, în urma sentinței definitive referitoare la colaborarea sa cu Securitatea, Băsescu a pierdut și celelalte drepturi de care beneficia în calitate de fost Președinte. Serviciul de Protecție și Pază (SPP) i-a retras paza, protecția și autoturismul asigurate de instituție, iar RAAPPS i-a comunicat că trebuie să părăsească în termen de 60 de zile vila de protocol în care locuiește”, a informat Grupul de Investigații Politice (GIP) luni, pe Facebook.
 
În numele acestuia, Mugur Ciuvică menționează că solicitarea de informații publice transmisă de GIP și răspunsul Administrației Prezidențiale pot fi citite la această adresă
 
Ca să fim cinstiți până la capăt, ne punem întrebarea ce se va întâmpla și cu privilegiile de care se bucură în prezent Ion Iliescu. Despre el este inutil să ne întrebăm dacă a colaborat cu Securitatea, având în vedere că a fost parte a regimului politic comunist și nu ar fi putut ajunge în funcțiile pe care le-a deținut fără să parcurgă toți pașii care să-i dovedească fidelitatea față de Partid.