ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Joe Biden nu va fi acuzat penal pentru că a luat cu el documente cu informații clasificate despre probleme de securitate națională atunci când a părăsit postul de vicepreședinte, în 2017, a decis procurorul special care s-a ocupat de acest caz, într-un raport publicat joi, relatează Reuters, citat de G4Media.

Procurorul Hur a scris în raport că memoria lui Biden a fost „semnificativ limitată” atunci când a fost interogat de membrii echipei sale de investigatori. 

Recent, liderul de la Casa Albă i-a confundat pe fostul cancelar german Angela Merkel și președintele Franței Emmanuel Macron cu fostul cancelar Helmut Kohl, respectiv fostul președinte Francois Mitterrand. Aceste secvențe au avut loc după o serie de alte gafe făcute de președintele SUA.

Președintele Biden și-a apărat, joi, competența mintală după ce procurorul special Robert Hur i-a pus la îndoială memoria și capacitatea de a-și aminti date și evenimente în raportul întocmit în urma anchetei referitoare la gestionarea unor documente clasificate după încheierea mandatului de vicepreședinte la Casa Albă, relatează BBC și The Guardian, citate de News.ro.
 
Liderul american a convocat un briefing de presă surpriză la Casa Albă, spunându-le reporterilor: „Memoria mea este bună”.
 
Procurorul special Robert Hur a constatat în raportul său dat publicității joi că Biden a manipulat în mod greșit unele documente clasificate, dar a decis să nu formuleze acuzații penale la adresa președintelui.

Procurorul special Robert Hur a explicat că a decis să nu formuleze acuzații penale, deoarece Biden a cooperat cu ancheta sa și s-ar dovedi probabil un acuzat cu o atitudine adecvată la proces, fiind conștient că a greșit

„Am luat în considerare faptul că, la proces, domnul Biden s-ar prezenta probabil în fața unui juriu, așa cum a făcut-o în timpul interviului nostru cu el, ca fiind un om în vârstă agreabil, bine intenționat, cu o memorie slabă”, a scris Hur.


Ancheta a constatat că Biden a luat informații clasificate despre războiul american din Afganistan și alte chestiuni de securitate națională, inclusiv un memoriu scris de mână către președintele de atunci, Barack Obama, în 2009, în care se opunea unei creșteri planificate a trupelor în Afganistan și note scrise de mână legate de ședințe de informare a serviciilor de informații și întâlniri de securitate națională, se arată în raportul lui Robert Hur.