ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 03.05/13:40 Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a declarat joi că în jurul datei de 10 iunie ar putea fi organizat referendumul pentru căsătorie.

„Cred că undeva pe un 10 iunie se va putea organiza referendumul pentru modificarea Constituției. Cred ca toate partidele politice responsabile și toți vor susține acest demers de modificare a Constituției. Este normal, suntem parte a Uniunii Europene, dar avem propriile traditii, suntem pentru modificarea Constitutiei, nu putem nega tradiția și eforturile celor 3 milioane de români", a declarat Florin Iordache, prezent la un eveniment organiza de Coaliția pentru Familie, legat de Referendumul pentru Familie.

De asemenea, deputatul PSD a explicat cum a făcut calculul.

„Noi am spus că vom susține o inițiativă de modificare a Constituției, azi în final Curtea Constituțională a respins și așteptăm ca președintele să promulge legea referendumului și în aceste condiții Senatul să adopte forma adoptată de Cameră și în ultima duminică din cele 30 de zile se va organiza referendum", a mai afirmat Florin Iordache. 

ACTUALIZARE 03.05/11:30 CCR a respins obiecția de neconstituționalitate privind modificarea legii Referendumului, informează ActiveNews.

Vom reveni cu detalii.

Știrea inițială


Judecătorii Curții Constituționale a României vor discuta, joi, obiecția de neconstituționalitate privind modificarea legii Referendumului. Legea a ajuns pe masa CCR după ce 28 de senatori aparținând USR și PNL au sesizat Curtea. Din cei 28, șapte parlamentari PNL și-au retras semnăturile, după cum anunța ActiveNews zilele trecute.
 
Este pentru doua oară când judecătorii CCR dezbat această lege.

Fără adoptarea acestui act normativ, Referendumul pentru Căsătorie nu poate fi organizat de către Parlament.

Demersul Președintelui a venit într-un moment în care sute de persoane s-au raliat unui mesaj semnat de 13 personalități care fac apel șeful statului să nu se mai opună Referendumului pentru Familie.

Pe 4 aprilie, plenul Camerei Deputaților a adoptat, cu 195 de voturi „pentru”, 71 de voturi „împotrivă” și 6 abțineri, proiectul legii referendumului, președintele fiind scos din procedura organizării referendumului.

Președintele Klaus Iohannis, care a tot pus bețe-n roate organizarii Referendumului pentru Familie, anunțase pe 18 aprilie, că va sesiza Curtea Constituțională, având ”oarece nemulțumiri”, în contextul în care Parlamentul a aprobat legea referendumului în varianta inițială, fără să țină cont de temele din cererea de reexaminare formulată de șeful statului.