ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Așa-zisul Minister de Interne al Transnistriei, regiune separatistă prorusă a Republicii Moldova, a anunțat că în timpul nopții de marți spre miercuri au fost trase focuri de armă dinspre Ucraina asupra satului Cobasna unde se află cel mai mare depozit de armament și muniții extrateritorial al Armatei Ruse, informează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Dacă ar exploda depozitul de la Cobasna, fumul s-ar vedea până la București iar craterul rămas ar rivaliza cu cel al Vezuviului. CE CONȚINE DEPOZITUL, mai jos.

Totodată, actorul Oleksii Arestovici, în prezent consilier al președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, susține că Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană „cât ai pocni din degete”, dar mai întâi autoritățile din Republica Moldova trebuie să-i ceară ajutorul, după cum a declarat el într-un interviu video acordat marți seară pentru Feigin Live, citat miercuri de portalul basarabean Deschide.md.

El mai susține, provocator, că și România poate să rezolve rapid situația, fără să țină cont de statutul țării noastre de membru al NATO.

„Noaptea trecută mai multe drone au fost observate deasupra satului Cobasna din raionul Rîbnița. Aparatele de zbor au fost lansate din Ucraina. În dimineața zilei de 27 aprilie, în jurul orelor 08:45, din direcția ucraineană s-au tras focuri de armă în direcția localității Cobasna”, se menționează în mesajul instituției, citat de Deschide.md.

Potrivit sursei citate, au fost de asemenea detectate drone care, după cum susține acesta, au fost lansate din Ucraina.

Inițial, agenția de presă a separatiștilor de la Tiraspol, novostipmr, a anunțat pe canalul său de Telegram că focuri de armă au fost auzite în dimineața zilei de miercuri în apropierea depozitelor de armament din Cobasna, informație care a fost infirmată apoi de reprezentanții Transnistriei în Comisia Unificată de Control.

ActiveNews a pus această întrebare în materialul nostru informativ de ieri: MÂNA UCRAINEI SAU A RUSIEI? Noi explozii în Transnistria. Serviciile de informații în stare de alertă. Provocarea țintește România sau doar Moldova? Găgăuzia amenință cu un referendum pro-rus. Aglomerație la ieșirea din Tiraspol. ALERTĂ DE RĂZBOI / UPDATE

CE CONȚINE DEPOZITUL

Satul Cobasna se află la aproximativ 200 kilometri de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița. În acest sat, necunoscut pentru Europa, se află cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est. Localitatea se află sub jurisdicția Tiraspolului, iar accesul în zonă este strict interzis, fiind controlat de forțele transnistrene și forțele ruse de pacificare.

Nimeni, în afară de autoritățile transnistrene și ruse, nu cunoaște până astăzi cantitatea, tipul și starea munițiilor din Cobasna. Aici se păstrează munițiile fostei Armate a XIV-a Ruse, dar și o parte din armamentul, evacuat în anii `90 de armata sovietică, din fosta RDG și Cehoslovacia. Nenumăratele discuții și negocieri privind evacuarea acestora din regiune, precum și tratatele semnate cu oficialii ruși nu au dat rezultate, iar acestea ar putea fi folosite în orice scop.

Generalul și ex-ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuța, crede că munițiile din Cobasna prezintă un pericol pentru securitatea întregii regiuni. „Conform documentelor pe care le deținem noi și organizațiile internaționale mai sunt în jur de 20 000 de tone de muniție, de artilerie, de infanterie, echipament militar etc. Conform unui studiu al Academiei de Științe al R. Moldova, în caz de deflagrație puterea exploziei ar putea echivala cu cea a unei bombe atomice de 10 tone, aproximativ celor din Hiroșima și Nagasaki. Eu sunt convins că, în mare parte, acestea sunt cu termenul de utilizare expirat, iar unele și cu termenul de păstrare expirat. De aceea, la momentul actual, ar fi foarte bine dacă comunitatea internațională ar putea să elaboreze un mecanism de control al depozitelor de la Cobasna, astfel ca ele să nu ajungă o sursă de pericol regional, dar și o posibilitate de înarmare a „omuleților verzi” și a altor formațiuni din afara țării”, a declarat pentru DW fostul oficial al Republicii Moldova.