ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE ORA 18.00: Specialiști de la Chișinău consultați de ActiveNews susțin că nu este exclus ca atentatele de tip terorist din stânga Nistrului să fie executate de serviciile speciale ale Ucrainei pentru amplificarea conflictului cu Rusia prin implicarea Republicii Moldova. Zilele trecute, vicepremierul ucrainean, Irina Veresciuk, a făcut remarci obraznice la adresa Republicii Moldova, acuzând-o că nu face destule pentru Ucraina și afirmând că propunerea reiterată a Maiei Sandu de retragere a forțelor armate rusești din Transnistria nesocotește teritoriul ucrainean și voința Kievului. În Transnistria o mare parte a populației este formată din ucraineni, după colonizările anti-românești făcute de ruși.

ACTUALIZARE ORA 16.00: Maia Sandu a ținut o conferință de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSAT-ul de la Chișinău) în care a condamnat „provocările și tentativele de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea” în republică, insistând pentru „soluționarea pașnică a conflictului transnistrean” - lucru nereușit în ultimii 30 de ani și improbabil după 24 februarie 2022. Ce va face Chișinăul este să ridice nivelul de alertă al unor instituții de forță din subordinea sa, lucru care nu va avea nici un efect în regiunea transnistreană, pe care autoritățile moldave nu o controlează. Totodată, va fi sporită intensitatea patrulării și verificărilor de circulație în adiacența zonei de securitate, precum și pe tot teritoriul republicii și în punctele vamale. Mai multe, în articolul ActiveNews dedicat.  

Citiți și Podul care leagă Cetatea Albă de Odesa (Zatoka de Belgorod-Nestrovsk) distrus de rachete. FOTO / HARTĂ

ACTUALIZARE Ora 14.00: Potrivit Agerpres, care citează presa de la Chișinău, care la rândul ei citează presa de la Moscova, tot luni ar fi fost raportate explozii și în apropiere de o unitate militară dislocată în preajma localității Parcani din stânga Nistrului.

ACTUALIZARE Ora 13.00: Războiul zvonurilor. Paradă anulată

Începe și războiul zvonurilor. Potrivit unor „informații neconfirmate” ar fi fost atacat din drone și aeroportul de la Tiraspol, conform Timpul.md. Informația nu se verifică, până la ora aceasta.Totodată, administrația separatistă de la Tiraspol, ar fi decis să anuleze manifestațiile cu ocazia de 9 mai, inclusiv parada militară, mai scrie Timpul de la Chișinău. Potrivit canalului de Telegram „Novosti Prednestrovia”, în Transnistria, pe 9 mai, va avea loc numai depuneri de flori, informează ZiarulNațional.md.

ACTUALIZARE Ora 12.30:  COD ROȘU LA TIRASPOL

Așa-numitul consiliu de securitate al Transnistriei, prezidat de liderul separatist Vadim Krasnoselski, a decis instituirea „codului roșu” de alertă teroristă în stânga Nistrului, după ce în ultimele două zile s-au produs câteva explozii.

Anunțul a fost făcut de Ria Novosti de la Moscova, cu referire la site-ul administrației de la Tiraspol. Site-ul respectiv, precum și alte portaluri din Transnistria, sunt blocate și nu pot fi accesate din R. Moldova.

Potrivit sursei citate, Vadim Krasnoselski a convocat așa-numitul consiliul suprem de securitate al regiunii, în cadrul căreia a calificat drept „atentate teroriste” presupusele atacuri asupra sediului „serviciului de securitate” de la Tiraspol, unității militare din satul Parcani și a celor două turnuri de comunicare din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol. Codul este instituit temporar pe termen de 15 zile.

Totodată, Krasnoselski va semna „un decret” privind sporirea măsurile de securitate în Transnistria, mai scrie aceeași sursă de la Moscova, citată de ZiarulNațional.md.

Articolului inițial:

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană, de ieri și azi. Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău (SIS) cât și cele de la București au intrat în alertă.

Explozii au avut ieri la Tiraspol, la sediul Securității republicii separatiste rusești nerecunoscute (MGM) și astăzi asupra unor antene de mari dimensiuni. Specialiștii din zonă susțin că nimic nu poate fi organizat în spațiul separatiștilor filoruși fără știrea și controlul MGB și al serviciilor speciale rusești (în special GRU) care au dispuse trupe ale fostei Armate a XIV-a a Rusiei deghizate cu căști albastre, în „efective de menținerea a păcii”. Orice ar fi, provocările riscă să atragă România în conflict, confirmând previziunile publicate în mai multe rânduri de ActiveNews, mai recent într-un comentariu al specialistei în geopolitică și probleme militare Alba Popescu.

Drept urmare, la Chișinău, Consiliul Suprem de Securitate se va întruni începând cu ora 13.00, la Președinție. După ședință, la ora 15.00, Maia Sandu va susține un briefing de presă, informează ZiarulNațional.md.

Așa-zisul minister al afacerilor interne de la Tiraspol a confirmat că în această dimineață ar fi fost scoase din uz două antene puternice din preajma localității Maiak, raionul Grigoriopol. Cele două antene ar fi fost date jos de două explozii. Nimeni nu a avut de suferit de pe urma căderii celor două antene.

Potrivit așa-zisului minister de interne de la Tiraspol, au fost două explozii. Prima s-a produs la 6.40, iar a doua - la 7.05. Antenele de un megawatt și jumătate de megawatt transmiteau posturile de radio rusești, transmite ZiarulNațional.md (foto în baza textului).

Amintim că ieri-seară s-a produs un incident similar la Tiraspol. Persoane necunoscute ar fi lansat un atac asupra sediului așa-numitului minister al securității de stat din Tiraspol.

Exploziile de luni și marți din regiunea transnistreană pare să-i fi speriat pe locuitorii din zonă. Astăzi, la ieșirea din Transnistria, s-au format cozi imense de mașini care vor să ajungă pe malul drept al Nistrului, mai transmite ZiarulNațional.md.

Zona de Securitate a publicat mai multe fotografii care arată situația înregistrată în această dimineață la ieșirea din municipiul Tighina și din Râbnița, unde, la Colbasna, se află unul dintre cele mai mari depozite de armament ale armatei ruse, sau la intrarea în orașele Căușeni și Rezina (mai multe foto aici).

 

SIS avertizează

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) susține că și-a intensificat eforturile pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta securitatea R. Moldova, în contextul incidentelor de ieri și astăzi în stânga Nistrului – presupusul atac asupra așa-numitului minister al securității de stat din Tiraspol și doborârea a două antene din preajma localității Maiak, raionul Grigoriopol, anunță sursa citată.

„SIS monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare. Subiectele prezentate factorilor de decizie constituie informații clasificate în baza lor fiind formate poziții oficiale și, la necesitate, comunicate publicului larg. În același timp, instituția și-a intensificat eforturile de culegere de informații relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta climatul de siguranță a R. Moldova, inclusiv prin cooperarea proactivă cu instituțiile naționale de forță și ocrotire a normelor de drept”, se arată în comunicatul SIS.

Instituția îndeamnă societatea la calm și la abținerea de la distribuirea informațiilor din surse neverificate, în special a celor care incită la ură și război.

„Având în vedere complexitatea situației create, contăm pe responsabilitatea și gândirea critică a cetățenilor R. Moldova. Comunicarea pe subiectul dat va fi realizată într-o manieră centralizată de către autoritățile publice ale R. Moldova”, susține SIS.

Vedeți și Incursiune in Transnistria, bastion al secerii sovietice și ciocanului rusesc. FOTO-REPORTAJ din TIRASPOL și TIGHINA

Filorușii din entitatea cu tendințe separatiste Găgăuzia amenință cu un Referendum PRO-RUSIA

Pe de altă parte, alesul local din Adunarea Populară a Găgăuziei, Victor Petrov, susține că în UTA „Găgăuzia” va fi „legalizată” panglica „Sf. Gheorghe”, iar pe 9 mai toată lumea va ieși în stradă cu acest însemn interzis în R. Moldova, avertizează ZiarulNațional.md.

Petrov menționează că va împărți personal panglica „Sf. Gheorghe”.

„Ziua de 9 mai va fi sărbătorită nu mai rău ca în anii precedenți. Vom respecta toate tradițiile și vom folosi și atributele necesare. Avem în stoc multă panglică „Sf. Gheorghe”. Ajunge pentru toți cetățenii. Cine va avea nevoie de panglică să se adreseze la noi. Pe teritoriul Găgăuziei panglica va fi permisă până atunci (până pe 9 mai n.r.). Vor fi permise toate însemnele care au legătură cu marea victorie”, a spus Petrov.

Interviul lui Petrov a fost distribuit de deputatul socialist Bogdat Țîrdea.

Recent, același ales local a insistat ca limba rusă să fie a doua limbă de stat în R. Moldova, iar în acest sens propune organizarea unui referendum. „Cred că limba rusă trebuie să fie a doua limbă de stat în R. Moldova. Statul trebuie să discute cu cetățenii în limba pe care aceștia o cunosc și o înțeleg. Dacă unei bunici îi este confortabil să vorbească în găgăuză, atunci funcționarul de stat trebuie să-i răspundă în găgăuză. Dacă acestei bunici îi este mai comod să vorbească în limba rusă, atunci funcționarul e obligat să-i răspundă în limba rusă. Dacă vrei să fii funcționar de stat, atunci respectă legile regiunii, țării în care trăiești. Același lucru l-am spus și în raport cu Guvernul R. Moldova. Guvernul trebuie să discute cu noi în limba pe care noi o știm, pe care o înțelegem. Funcționarii trebuie să știe limba rusă, să nu se întâmple că eu, atunci când mă adresez, să mi se spună că trebuie să știu limba română. Eu ca cetățean nu sunt obligat să știu limba română, funcționarul e obligat”, a spus acesta în cadrul ședinței Adunării Populare a Găgăuziei.

Prevederile legii privind interzicerea folosirii simbolurilor ce promovează războiul, inclusiv așa-zisa panglică „Sf. Gheorghe”, a fost publicată în Monitorul Oficial al R. Moldova pe 20 aprilie curent. Astfel, cei care vor purta această panglică, dar și alte simboluri ale agresiunii rusești în Ucraina - „Z” și „V”, riscă amenzi usturătoare.

Potrivit legii, însemnele care glorifică războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei au fost egalate, în legislația națională, cu cele fasciste și naziste.

Astfel, cei care se vor aventura să poate această panglică riscă amenzi cuprinse între 4 500 de lei și 9 000 de lei. Agenți constatatori pentru aceste încălcări vor fi angajații Ministerului Afacerilor Interne.

Confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor general-cunoscute, ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război, crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni, se va sancționa cu amenzi de la 90 la 180 de unități convenționale (de la 4 500 la 9 000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore, aplicate persoanei fizice, și cu amendă de la 180 la 360 de unități convenționale (de la 9 000 la 18 000 de lei) pentru persoanele juridice și cele cu funcții de răspundere, mai informează Ziarul Național din Basarabia.

Antenele din Transnistria: