ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Negocierile PNL-USR PLUS-UDMR pentru formarea unei coaliții de guvernare s-au reluat sâmbătă, după ce, în ajun, a fost decisă nominalizarea lui Florin Cîțu pentru postul de premier și au fost împărțite cele 18 ministere din cadrul Executivului, nouă urmând să revină PNL, șase USR PLUS și trei UDMR și după ce Ludovic Orban s-a confruntat cu nemulțumirea colegilor de partid care îl acuză că a cedat multe ministere importante. Sâmbătă, discuțiile s-au axat pe distribuirea posturilor de secretar de stat și pe conturarea programului de guvernare, potrivit News.ro.

După cum relata ActiveNews vineri seară, președintele formal al PNL, Ludovic Orban, a anunțat într-o conferință de presă comună cu liderii celorlaltor partide din alianța de guvernare, că cele mai înalte funcții în stat vor fi împărțite astfel: guvernul va fi condus Florin Cîțu (PNL), Camera Deputaților va fi condusă de fostul premier al PNL și Senatul României va fi condus de un lider din alianța USR-PLUS. Totodată, PNL a oferit două posturi de vicepremieri colegilor de coaliție, unul pentru USR-PLUS (Dan Barna) și unul pentru UDMR (Kelemen Hunor).

Nouă dintre cele 18 ministere ale noului guvern vor fi conduse de PNL: Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Educației, Ministerul Energiei - rezultat din împărțirea Ministerului Economiei în două structuri distincte, dintre care Ministerul Energiei va fi condus de un reprezentant PNL -, Ministerul Agriculturii, Ministerul Culturii și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

La Apărare și Externe ar urma să rămână actualii miniștri, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu. La Finanțe, potențiale nominalizări sunt Lucian Ovidiu Heiuș / Bogdan Hușucă / Sebastian Burduja, la Interne ar putea rămâne Marcel Vela, dar sunt vehiculate și numele lui Rareș Bogdan și Laurențiu Leoreanu. Conducerea Ministerului Energiei ar urma să-i revină lui Virgil Popescu, actualul titular de la Economie, iar la Educație ar putea fi propusă Raluca Turcan. La Agricultură, alături de actualul ministru, Adrian Oros, este luat în calcul și Emil Dumitru. La Cultură, Bogdan Gheoghiu și-ar putea păstra funcția, în timp ce pentru Ministerul Muncii ar fi luat în calcul Robert Sighiartău, care fusese vehiculat la un moment dat și ca potențial premier, dacă n-ar fi învins preferința prezidențială pentru Florin Cîțu.

Ministerele pe care le-a acaparat USR-PLUS sunt cel al Sănătății, al Justiției, al Transporturilor, al Cercetării-Inovării-Digitalizării, al Economiei și al Fondurilor Europene. Posibile nominalizări pentru aceste portofolii sunt Stelian Ion (Justiție), Vlad Voiculescu (Sănătate), Cătălin Drulă (Transporturi), Cristian Ghinea (Fonduri Europene).

UDMR a anunțat vineri seară pe Facebook că va prelua Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului-Apelor-Pădurilor și Ministerul Sportului-Tineretului. Pentru Ministerul Dezvoltării este vehiculat numele lui Cseke Attila, iar pentru cel al Mediului, numele lui Tanczos Barna.

„Aș vrea să mulțumesc coaliției de centru-dreapta pentru încrederea pe care mi-o acordă. Sunt conștient de această responsabilitate. Mă voi implica direct, în zilele următoare, pentru a finaliza programul de guvernare. E nevoie să avem un Guvern cât mai repede învestit, în zilele următoare, pentru că sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm în domeniul sănătate, dar și în domeniul economiei”, a declarat Florin Cîțu, vineri, după ce a fost anunțat oficial ca propunere pentru funcția de premier.

El a revenit sâmbătă să spună că programul de guvernare al coaliției PNL-USR PLUS-UDMR va fi finalizat duminică, cel târziu luni, când președintele Iohannis a preconizat că va exista un parlament funcțional care va numi noul guvern.

„Două treimi dintre capitolele de guvernare au fost deja agreate de echipele celor trei partide. Ne-am asigurat că sunt măsuri care pot fi implementate foarte curând cu impact imediat pentru România. Din estimările noastre, cred că terminăm programul de guvernare mâine (duminică - n.r.) sau cel târziu luni și apoi să avem un guvern învestit cât mai curând și să putem să implementăm aceste măsuri", a spus Florin Cîțu, citat de Agerpres, la finalul unei noi runde de discuții cu privire la programul de guvernare, avute în cursul zilei de sâmbătă. 

Acesta a adăugat că, printre capitolele de negociere finalizate, se numără Finanțele, Fondurile europene și Digitalizarea, urmând ca ulterior să fie abordate teme precum Sănătatea și Justiția.

Viitorul premier a spus că liderii coaliției de guvernare nu au programat, deocamdată, noi consultări la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. „Întâi să terminăm negocierile aici”, a precizat Florin Câțu. De altfel, președintele republicii anunțase că așteaptă ca membrii alianței să ajungă la o înțelegere și că va numi orice premier agreat de aceștia, inclusiv pe fostul ministru de finanțe.