ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul PSD Alexandru Rafila a afirmat marți că certificatele Covid ar trebui aplicate unitar și nediscriminatoriu, adică și preoților, și profesorilor și parlamentarilor. Pe de altă parte, el a spus că nu se pune problema ca persoanele nevaccinate care fac Covid să își plătească singure spitalizarea. Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Punctul Culminant” de la România TV, realizată de jurnalistul Victor Ciutacu. 

„Dacă luăm o decizie, trebuie să se aplice și prelaților, și profesorilor, și parlamentarilor, tuturor. A pornit de la personalul medical si s-a ajuns la vreo 40 de amendamente, de nici nu mai recunoastem proiectul initial. Probabil ca pana la sfarsitul lunii ar putea sa treaca acest proiect prin procedura parlamentara”, a declarat deputatul PSD, Alexandru Rafila.
 

„Cred ca in urmatoarele cateva saptamani problema de sanatate publica va reveni in limite normale, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa fim pregatiti pentru valul 5. Trebuie sa dezvoltam policlinicile si tratamentele. Sunt antivirale noi. Cred ca foarte rapid, in vreo o luna, se poate ca acestea sa ajunga in Romania. Se poate ca acest lucru sa se negocieze direct la nivel european, prin UE. Pretul este diferit in functie de tara, nu stiu excat in ce categorie ne-am situa noi, dar nu cred ca la cel mai mic pret, din pacate.

Eu as vrea sa ne coordonam si la valuri cu tarile europene, si la numar de decese, pentru ca noi stam mult mai rau. Si sper sa avem un raspuns comparabil, dar trebuie sa facem toti un efort. Trebuie sa trecem intr-o faza de solidaritate atunci cand sesizam o crestere a numarului de cazuri. Pentru testare am putea folosi centrele de vaccinare, ar putea folosi si pentru testare. Se pot organiza si centre de testare unde sunt multi angajati, important este sa mearga repede decontarea. Eu sunt absolut tulburat de faptul ca acum, cand suntem pe scadere, nu e nimeni afectat de 500 de decese pe zi, cate au fost. Daca lucram toti impreuna, avem sanse, dar daca asteptam rezolvarea de la un singur om sau institutie, nu se poate. Daca luam o decizie, trebuie sa se aplice si prelatilor, si profesorilor, si parlamentarilor, tuturor. A pornit de la personalul medical si s-a ajuns la vreo 40 de amendamente, de nici nu mai recunoastem proiectul initial. Probabil ca pana la sfarsitul lunii ar putea sa treaca acest proiect prin procedura parlamentara”, a declarat deputatul PSD Alexandru Rafila.

„Este exclus ca nevaccinații să-și plătească spitalizarea”

El a respins amendamentul propus de Nelu Tătaru (PNL) ca persoanele nevaccinate care ar face Covid și ar ajunge pe mâna medicilor să își plătească din buzunar cheltuielile de spitalizare. Argumentul nu a fost, totuși, acela corect, anume că și nevaccinații sunt contribuabili la bugetul sănătății, ci evitarea unui număr și mai mare de cazuri agravate prin netratare.

„Se stie ca urgentele nu se platesc. Deci nu se pune problema ca PSD sa voteze ca nevaccinatii sa-si plateasca singuri tratamentul. Nu este posibil din punct de vedere medical, iar ceea ce face ca Romania sa aiba o rata de mortalitate atat de mare este faptul ca oamenii merg tarziu la spital, iar o asemenea decizie ar face doar ca oamenii sa intarzie si mai mult mersul la medic.

Este o preocupare si la nivel UE si daca se va gasi o metoda aplicabila, ne vom ralia si noi. Toate propunerile astea, inclusiv cea legata de certificat, au nevoie de un timp foarte lung de implementare. Cat ar dura sa vaccinezi 6 milioane de oameni? Noi am merge pe varianta cu 60 de zile perioada de gratie si sa aiba varianta testarii. Chiar si testarea este mai complicata decat vaccinarea, iar testarea rapida este exclusa.

PSD sustine ca testele sa fie furnizate gratuit pentru aceste 60 de zile. Si mai conteaza cand introducem si cand scoatem acest certificat verde. El trebuie introdus cand ai crestere de 3-4 saptamani si scos cand ai o scadere sustinuta un anumit interval si incidenta mica, ce va fi stabilita de INSP, astfel incat sa fie previzibil, pentru ca de multe ori am introdus masuri nejustificate, uneori de azi pe maine. Avem si o veste buna, avem o scadere rapida a numarului de cazuri”, a recunoscut Rafila. Fără a spune, bineînțeles, că incidența cea mai scăzută se înregistrează în județele cel mai puțin vaccinate.