ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 Pentru prima oară în istoria țării
 
Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a invocat pentru prima dată în istoria țării Stare de Urgență pentru a pune capăt protestelor în curs de desfășurare ale Freedom Convoy împotriva restricțiilor impuse, ceea ce ar putea să-i confere liderului canadian puteri de urgență radicale. Decizia intră în vigoare imediat, a anunțat el într-o conferință de presă, transmite Radio Canada și Breitbart.

Trudeau a anunțat luni după-amiază utilizarea pentru prima dată în istoria țării a Legii privind situațiile de urgență, declarând că guvernul federal a invocat această lege pentru a ajuta forțele de ordine să oprească blocajele de la frontieră, precum și demonstrația Freedom Convoy din centrul orașului Ottawa.

Legea privind situațiile de urgență a înlocuit legea anterioară privind măsurile de război, care a fost utilizată de premierul Pierre Trudeau, tatăl actualului prim-ministru, în timpul crizei din octombrie 1970, când membri ai grupării teroriste de extremă stânga Front de eliberare a Quebecului (FLQ) l-au răpit și ucis pe vicepremierul Quebecului, Pierre Laporte.

Legea, care a intrat în vigoare în 1988, îi permite lui Trudeau să invoce diverse măsuri care ar putea include interzicerea persoanelor de a se aduna în anumite zone, precum și restricționarea călătoriilor acestora în țară.
 
Ce înseamnă Starea de Urgență?
 
Legislația oferă poliției mai multe „instrumente” pentru a face față adunărilor care constituie activități ”ilegale” și „periculoase”, cum ar fi blocadele și ocupațiile, a declarat Trudeau. 

De asemenea, guvernul poate desemna zone critice, cum ar fi zonele de frontieră sau aeroporturile. 

"Acesta nu mai este un protest legitim pentru un dezacord cu politica guvernului. Aceasta este acum o ocupație ilegală. Este timpul ca acești oameni să plece acasă.", a afirmat Trudeau. Toate opțiunile sunt pe masă; această activitate ilegală trebuie să înceteze și va înceta", a continuat premierul.
 
În fapt, competențele de urgență ale lui Trudeau trec peste libertățile civile pentru a permite forțelor de ordine să reprime protestele și să intercepteze donațiile destinate camionagiilor.

"Este vorba despre urmărirea banilor. Este vorba despre oprirea finanțării acestor blocaje ilegale", a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, vicepremierul lui Trudeau, Chrystia Freeland. "Astăzi notificăm că, dacă camionul dumneavoastră este folosit în aceste blocaje ilegale, conturile dumneavoastră corporative vor fi înghețate."

După ce a amenințat că va îngheța conturile camionagiilor, Freeland a avertizat apoi că va fi suspendată și asigurarea vehiculelor camionagiilor.

Citiți și Tudor Hogman, șofer de camion român din CONVOIUL LIBERTĂȚII de la Ottawa: Nu ne clintim până când nu ne recâștigăm drepturile încălcate - fără certificate de vaccinare, fără obligativitatea vaccinului Covid, pentru Libertate! INTERVIU IMPRESIONANT

"Asigurarea vehiculului dumneavoastră va fi suspendată", a spus ea. "Trimiteți-vă semiremorcile acasă, economia canadiană are nevoie ca acestea să facă muncă legală, nu să ne sărăcească pe toți în mod ilegal."
 
În ce condiții poate fi adoptată Starea de Urgență?
 
În sensul prezentei legi, o urgență națională este o situație urgentă și critică de natură temporară care

(a) pune grav în pericol viața, sănătatea sau siguranța canadienilor și este de proporții sau de o natură care depășește capacitatea sau autoritatea unei provincii de a o soluționa, sau

(b) amenință grav capacitatea Guvernului Canadei de a păstra suveranitatea, securitatea și integritatea teritorială a Canadei și care nu poate fi tratată în mod eficient în temeiul oricărei alte legi din Canada.
 
Doar că protestul camionagiilor a fost unul pașnic:

"Protestatarii pașnici care hrănesc persoanele fără adăpost, curăță zăpada, strâng gunoiul, dansează pe străzi, joacă hochei de stradă, flutură steaguri canadiene, cântă imnul național și montează castele gonflabile pentru copii nu "pun în mod grav în pericol viața, sănătatea sau siguranța canadienilor" și nici nu sunt aceste activități pașnice "de proporții sau de o natură care să depășească capacitatea sau autoritatea unei provincii de a le face față", a afirmat un avocat al Centrului de Justiție.
 
Natura pașnică a protestului camionagiilor a fost confirmată și de numeroase surse media și de sute, dacă nu chiar mii de înregistrări video realizate de persoane aflate la fața locului în Ottawa, scrie Centrul De Justiție pentru Libertățile Constituționale din Canada, care afirmă că „Utilizarea puterilor stării de urgență este nejustificată de faptele și realitatea de la Ottawa”.
 
În cazul în care este invocată Legea privind situațiile de urgență, guvernul federal va trebui să demonstreze, ulterior, în fața unei instanțe cum că puterile existente, atât legile municipale, cât și cele provinciale, cum ar fi regulamentele, au fost insuficiente pentru a face față problemelor."
 
Biden, capul răutăților
 
Premierul canadian Justin Trudeau a invocat pentru prima dată în istoria țării Legea privind situațiile de urgență pentru a reprima protestele împotriva mandatului său privind vaccinurile - la doar câteva zile după ce administrația Biden l-a îndemnat să folosească "puterile federale".
 
Acest lucru a fost întărit și de purtătorul de Cuvânt al Casei Albe, care i-a transmis lui Trudeau că protestele din Canada ar putea avea efecte negative și în SUA: "Oricare ar fi scopul lor intenționat, declarat, acest efort va avea, un impact uriaș asupra lucrătorilor și a publicului american" a afirmat aceasta.
 
Secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, și secretarul pentru Transporturi, Pete Buttigieg, au discutat cu omologii lor canadieni. Președintele Biden este "informat în mod regulat" cu privire la situație, au precizat oficialii.

Mayorkas și Buttigieg i-au îndemnat pe oficialii canadieni să "folosească puterile federale pentru a rezolva această situație".
 
Dar Trudeau a supralicitat și în loc să declare Stare de urgență la nivel federal a făcut-o la nivel național, o premieră tristă pentru istoria Canadei.

Vedeți și: Regimul Iohannis pregătește STAREA DE URGENȚĂ? O mișcare asemănătoare face și Trudeau în Canada