ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„După cum arată sondajele, nu doar PNL a scăzut în încredere, pentru că mulți votanți ai PNL au fost nemulțumiți de această alianță cu PSD, oarecum nefirească și pe care nimeni, mai ales dintre cei care eram la vârf în momentul alegerilor nu puteam să o anticipăm, și, de asemenea, dacă nu există rezultate în această coaliție, care să fie privite cu înțelegere și promovate ca atare, oamenii nu resimt într-un fel lucrurile bune care se fac...” - Raluca Turcan (18 mai 2023) - Ministru al Culturii în Guvernul Ciolacu

Citiți și Luminița Arhire: ROTISORUL GUVERNAMENTAL 

Studiile la Moscova ale Ralucăi Turcan rămân o filă necunoscută în totalitate din CV-ul ei. Vicepremierul României a studiat în perioada 1996 – 1999 la Institutul Pușkin din capitala Rusiei și a obținut o diplomă în rusă comercială, scria Mihai Cistelican de la ȘtiripeSurse la numirea ei ca vicepremier al României, în 2019. De atunci nu s-a schimbat nimic.

Interesantă este însă o declarație recentă despre perioada în care era studentă: a precizat că a ajuns să studieze limba rusă cu „forța”. Iată ce a spus, în direct la televiziune, la o oră de maximă audiență: „În liceu am studiat franceză și engleză. În cadrul Academiei de Studii Economice era o catedră de rusă și profesorii trebuiau să aibă studenți. Într-un mod aleatoriu a fost formată o grupă de rusă, obligându-ne să învățăm a treia limbă: pe unii rusă, pe alții germană, pe alții spaniolă. Îmi e greu să spun dacă mi-a prins rău. Cunosc o limbă și cunosc o cultură. Vreau să vă spun că un an de zile m-am chinuit să mă mut de la grupa de limba rusă și să învăț și eu germana, spaniola, așa cum învățau ceilalți colegi. (...) Uite așa a trebuit să merg la Moscova pe parcursul facultății în fiecare semestru și să învățăm limba rusă în afaceri. Cu forța n-am plecat acolo (n. r.: la Moscova), puteam să renunț... Dar până la urmă știți cum e când ești tânăr: orice deplasare, orice bursă o iei ca pe o experiență. Cert este că am ajuns cu forța la grupa de limba rusă. Eram dispusă să renunț la anul respectiv și să dau la anul, ceea ce era o copilărie. Este o experiență pe care am completat-o în SUA și Austria. Nu am niciun regret” (sursa: emisiunea realizată de jurnalistul Victor Ciutacu, 14 noiembrie 2019, redată mai jos; declarația la minutul 31:00).

Într-un alt moment spunea că se descurcă mai bine în rusă decât Viorica Dăncilă în limba română, asta pe vremea în care era în opoziție (video aici).

Am vrut în acest fel să aflăm cât de bine a învățat Raluca Turcan în cei trei ani petrecuți la Moscova la Institutul Pușkin. Am cerut institutului un set de informații despre Turcan, responsabilă de șapte ministere în Guvernul Ludovic Orban (Ministerul Educației, Sănătății, Dezvoltării, Fondurilor europene, Justiției, Culturii și cel al Muncii), pentru a vedea care i-a fost parcursul educațional în Rusia.

Institutul Pușkin a refuzat să ofere informațiile solicitate de ȘTIRIPESURSE.RO invocând legislația Federației Ruse: „În conformitate cu legislația Rusiei o asemenea informație poate fi oferită personal doar doamnei Raluca Turcan în urma unei solicitări scrise.

DOCUMENT: