ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anunțul președintelui Iohannis, referitor la cadrele medicale care vor fi primele vaccinate anti-Covid, este primit cu reticență chiar de cei vizați. Potrivit ziarului Național, există o reticență foarte mare în rândul medicilor și asistentelor de a accepta administrarea unui vaccin insuficient testat, după cum susține conducerea Federației Solidaritatea Sanitară.
 

„Nu există o obligativitate de a se vaccina pentru cadrele medicale”, a declarat președintele Federației Solidaritatea sanitară, Radu Vasile pentru Național. 

Afirmația vine în contextul declarației președintelui Klaus Iohannis potrivit căreia România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid în prima tranșă, iar primii care vaccinați vor fi angajații din sănătate și persoanele aflate în situație de risc. Mai mult, în campania de vaccinare va fi implicată și Armata, potrivit afirmațiilor ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.
 
”În primul rând eu nu cred că vor veni milioane de doze, nici măcar vaccinul antigripal nu au reușit să-l producă în cantități suficiente, iar în al doilea rând nu ne poate obliga nimeni să ne vaccinăm. Dacă vor fi reacții adverse, pe cine vom da în judecată? Cine plătește? Vaccinul nu este suficient testat, este făcut pe repede înainte. Vor să ofere vaccinul cadrelor medicale, pe motiv că le protejează pentru că sunt în linia întâi, dar dacă medicii și asistentele vor refuza vaccinul îl vor da la alții. Obligatoriu nu se poate face. Trebuie să vină cu garanții științifice, nu doar cu autorizarea vaccinului. Și dacă este autorizat, este condiționat, cu semn de întrebare. Nu cred că cineva își asumă sută la sută, indiferent de unde este vaccinul ăla. Pentru că nu au trecut testele, îți trebuie timp pentru asta. Da, le faci pe un număr de voluntari, dar trebuie să aștepți luni de zile, să vezi ce reacții au, ce se întâmplă. Că nu îți face rău de azi pe mâine. În plus, trebuie să avem informațiile corecte și la zi despre viitorul vaccin. Mai mult, nici împotriva gripei nu acceptă să se vaccineze, de regulă, toate cadrele medicale, ci doar un procent de 35%. Deci și vaccinarea antigripală era benevolă. Ți se oferea această posibilitate și doar cine voia se vaccina”, a declarat Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.