ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alexandra Nadane, directorul executiv al Centrului „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, spune, într-un interviu acordat revistei Q Magazine, cum a apărut inițiativa deschiderii acestui Centru destinat consilierii copiilor și părinților, care sunt problemele pe care le întâmpină și cum poate fi sprijinit acesta. Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa din București” a fost inaugurat și sfințit pe 1 octombrie 2017.


Scopul deschiderii Centrului „Sfânta Alexandra Împărăteasa” a fost acela de a sprjini femeile însărcinate, care trec prin situații de criză, izbindu-se, de multe ori, de împotrivirea celor din juru lor.  „Presiuni, abuzuri, violență, abandon, amenințări cu concedierea, insecuritate financiară, părăsirea de către partener sau familie ori momente de disperare, frică și incertitudine – acestea sunt doar o parte dintre realitățile care, în majoritatea cazurilor, sunt sintetizate de femei în formula „cum să mă descurc cu problema asta?”, explică Alexandra Nadane, adăugând că e nevoie de mai multe Centre de acest gen.

„Ne bucurăm că, prin intermediul unor profesioniști, asistent social și psiholog, Centrul Alexandra oferă servicii gratuite de consiliere psihologică și asistență socială femeilor în criză de sarcină, mamelor tinere și adolescente, familiilor aflate în dificultate și părinților care așteaptă nașterea copiilor și doresc să se pregătească pentru aceasta”, spune Alexandra Nadane.


A pornit la drum pentru înființarea unui astfel de Centru pentru că, în urmă cu opt ani, a cunoscut prima femeie care era presată de părinți să facă întrerupere de sarcină, fiind amenințată că va rămâne pe drumuri. „Dar, datorită sprijinului primit de la mulți oameni care au înțeles să dea o mână de ajutor, a putut să ducă sarcina la bun sfârșit, să se bucure de nașterea copilului, să-și întemeieze o familie cu tatăl copilului și să mai nască și alți copii.”

Odată cu deschiederea Centrului, a fost martoră la poveștile de viață ale unor femei însărcinate care nu au primit nici cel mai mic sprijin: „Am avut ocazia să aflu experiențele a sute de femei și să văd că pentru niciuna dintre ele perioada sarcinii nu a fost ușoară, dar mai ales să aflu că, pentru mult mai multe decât se așteaptă cineva, nu a fost nimeni aproape care să le spună: „Sunt alături de tine! Te voi ajuta să crești acest copil”.


A mers și mai departe, implicându-se în Marșul pentru Viață. „Pe lângă rolurile de informare, conștientizare și solidarizare a oamenilor pentru protejarea vieții și sprijinirea femeilor în criză de sarcină, are și rolul de a încuraja femeile care suferă de sindromul post-avort să vorbească despre modul în care avortul le-a afectat viața. În felul acesta, putem înțelege mai clar, fiecare în parte și ca societate, ce înseamnă criza de sarcină pentru o femeie și care sunt cauzele ei.”, explică directorul executiv al Centrului „Sfânta Alexandra Împărăteasa”.

Cum poate fi sprijinit acest Centru?

„Pe lângă nevoia de ajutor financiar pentru funcționare, avem nevoie de promovare, pentru ca informațiile despre serviciile oferite de Centrul Alexandra să ajungă la cât mai multe femei aflate în situații de criză care simt nevoia de sprijin. Detalii despre serviciile Centrului se găsesc pe www.centrulalexandra.ro. Celor care doresc le putem oferi pliante și alte materiale de prezentare, dar oricine poate să promoveze online serviciile gratuite ale centrului.”