ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Caricatura din Charlie Hebdo despre câștigătoarea de la Roland Garros continuă să provoace controverse. După ce opinia publică din România a reacționat dur, acuzându-i pe francezi că au umilit-o pe Simona Halep după succesul de la Paris, Laurent Sourisseau, supranumit Riss, directorul și redactorul-șef al publicației, a scris un editorial în care vorbește despre o așa zisă criză de umor din Europa, făcând referire și la România. 

„Am avut criza greacă, a fost criza Brexit, azi avem criza migranților. Dar un alt flagel amenință construcția europeană:  criza umorului.
 
Editorialul din ultimul număr al revistei a fost tradus și postat pe blogul său de jurnalistul și scriitorul Dan Alexe, cel care a prezentat pe rețelele de socializare caricatura ce o ironiza pe Simona Halep, publicată de Charlie Hebdo, săptămâna trecută.

„(..) Săptămâna trecută, România, care ne-a dat totuși mari comici precum hazliul Mircea Eliade sau măscăriciul Cioran (le poilant Mircea Eliade et le désopilant Cioran) s-a supărat pe Franța din cauza unui desen cu jucătoarea care tocmai câștigase Roland-Garros. La șaizeci și unu de ani după crearea Comunității economice europene, descoperim cu oroare că europenii n-au nici un umor. În ciuda pactului oțel-cărbune, a CEEA (Comunitatea europeană a energiei atomice) și a spațiului Schengen, un mare șantier fundamental pentru construcția europeană n-a fost încă lansat: Europa umorului. Ca o circumstanță atenuantă pentru români trebuie spus că nici părinții fondatori ai Europei — Jean Monnet, Robert Schuman, De Gasperi sau Adenauer… — nu erau mari comici. După moneda unică europeană, vom crea oare într-o zi un umor unic european? Fiecare țară își păzește cu strictețe tradițiile umoristice și nu lasă Bruxelles să le reglementeze. Umorul, care ar trebui să ne apropie, devine factor de discordie. Încă unul în Europa? Cine o va salva de la acest naufragiu umoristic? Migranții de pe Aquarius? De ce nu? (...)„, a scris Riss, potrivit news.ro.
 
Publicația franceză de satiră Charlie Hebdo a ironizat victoria Simonei Halep la turneul de la Roland Garros publicând, în urmă cu o săptămână, sub titlul "O româncă câștigă Roland Garros-ul" o caricatură reprezentând o persoană care ridică trofeul deasupra capului și spune "Fier vechi, fier vechi".
Numeroși români au criticat dur caricatura, considerând-o jignitoare nu numai la adresa Simonei Halep, ci și la adresa poporului român. Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) a anunțat că va depune plângere împotriva Charlie Hebdo pentru caricatura referitoare la Simona Halep.