ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trei lucrători norvegieni din domeniul sănătății, care fuseseră recent injectați cu serul Covid produs de AstraZeneca sunt spitalizați după ce au dezvoltat cheaguri de sânge ca reacție adversă, au declarat sâmbătă responsabili norvegieni. Toate cele trei persoane au sub 50 de ani, a informat Agerpres.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) va investiga cele trei incidente, după ce declarase joi că beneficiile vaccinului au depășit riscurile și acesta ar putea continua să fie administrat. La rândul său, reprezentantul Agenției Norvegiene pentru Medicamente a repetat sâmbătă binecunoscutul refren: „nu știm dacă respectivele cazuri sunt legate de vaccin”.

De asemenea, tot în Norvegia au apărut cazuri de hemoragii cutanate la persoane relativ tinere cărora li s-a administrat o doză de vaccin Covid produs de AstraZeneca, precum și un deces survenit în urma unei hemoragii cerebrale, relatează Cotidianul

Chiar dacă nu s-a demonstrat încă legătura dintre vaccin și hemoragiile cutanate, „acest lucru este grav și poate fi un semn al scăderii numărului de trombocite”, a avertizat Institutul norvegian de Sănătate Publică, același care suspendase de joi vaccinul „ca măsură de precauție” din cauza preocupărilor legate de formarea de cheaguri de sânge.

Institutul invită acum persoanele sub 50 de ani care prezintă simptome la mai mult de trei zile de la vaccinare să caute asistență de specialitate.

Norvegia a oprit joi utilizarea vaccinului AstraZeneca, după ce și Danemarca luase o măsură similară. Ulterior, și Islanda a oprit vaccinarea cu acest ser.

Înaintea Danemarcei și Norvegiei, Austria a încetat să mai folosească un lot de vaccin AstraZeneca, pentru a investiga un deces cauzat de tulburări de coagulare și o boală cauzată de o embolie pulmonară. 

După ce scandalul privind efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca a izbucnit joi pe plan european, România a decis vineri să suspende pentru două săptămâni administrarea dozelor dintr-un singur lot, continuând însă administrarea aceluiași produs din alte loturi. În semn de protest, circa 10.000 de români programați la vaccinare au refuzat vineri să le fie injectat serul AstraZeneca. Prin comparație, Bulgaria vecină a suspendat complet vaccinarea cu AstraZeneca.
 
Sosirea pe cale aeriană a unui nou lot de vaccinuri Pfizer în România la începutul săptămânii ar putea determina o presiune mare din partea nevaccinaților cu AstraZeneca, însă și Pfizer este cunoscut încă din ianuarie 2021 pentru reacții severe precum paralizii, atacuri de cord sau hemoragii cerebrale. Mai mult, serul Pfizer se bazează pe tehnologia ARN mesager, atât de controversată pentru că reprezintă de fapt o „terapie genică”.