ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cioroianu consideră că scandalul Bâstroe este mai degrabă un conflict de politică internă între PSD și președintele Klaus Iohannis, potrivit Știripesurse.

”Sunt convins că e un scandal artificial. Cei care îl propagă sunt oameni care oricum nu-l simpatizau foarte mult pe Zelenski, sunt oameni care spuneau că lui Zelenski i se dă prea mare atenție”, a spus Adrian Cioroianu.

La remarca potrivit căreia acest scandal a pornit chiar de la o declarație a vicepremierului Sorin Grindeanu, Adrian Cioroianu a răspuns:
 
”Da, asta ne arată și calitatea dezbaterii politice la noi și a oamenilor politici. Un om politic e interesat de popularitatea lui, fără îndoială și nu pot să condamn. Dar una e să pari apărătorul intereselor românești, alta e ca promovarea intereselor românești să te arunce în brațele cui nu te aștepți. Genul acesta de retorică: ”Noi ajutăm și ei ne seacă Delta”, unu la mână că încă nu știm dacă acolo se petrece ceva. Înainte de a ieși cu o afirmație, normal e să întrebi: ”Măi, frate, eu observ că draghezi acolo. Tu ai război și ai timp să draghezi în același timp?”. Lucrurile acestea puteau fi discutate de ministrul nostru înainte de a ieși public. A ieșit ministrul Transporturilor de la PSD arătând cu degetul către Externe, unde e domnul Aurescu, fost consilier al lui Iohannis. Mie meciul acesta mi s-a părut de politică internă, dar subiectul a prins”, consideră fostul ministru de Externe, poreclit Ciorăpeanu, pentru că s-a lăsat descălțat la o poartă de acces la o vizită oficială din SUA.

”Care e interesul României, totuși? Preferăm să avem un vecin Ucraina, cu care ne certăm pe zece mii de subiecte, dar, atenție, dacă ei vor să se apropie de UE, vor avea nevoie de votul nostru și altfel discuți cu ei. Deci, Ucraina, un stat democratic, cu pretenții europene. Sau preferi să vină rușii până la Chilia? Că au mai fost, vorba aia, și să dragheze fără să te întrebe nimic. Tu să te mulțumești că nu-ți draghează un canal până la Focșani, că așa vor ei. Fiecare om cu capul pe umeri să-și pună totuși problema. Cu cine vrem să ne învecinăm? Vreme de 30 de ani i-am avut pe ucraineni, vreme de alți 70 de ani i-am avut pe sovietici. Nu știu dacă suferim cu ucrainenii foarte mult”, a explicat istoricul.

”Povestea cu Bîstroe e veche, la fel ca disensiunile dintre noi și ei pe problema minorităților. Vreți să vă dau o veste? Noi avem probleme cu minoritățile și cu sârbii, și cu maghiarii, și cu ucrainenii, și cu grecii. Cum Dumnezeu se face că reapar poveștile astea în contextul în care se apropia un an de zile (de război – n.r.)? Unul dintre mesajele pe care Vladimir Putin le-a dat deschis la începutul războiului a fost: ”Ucraina e un stat artificial. Ei sunt ruși, dar nu știu. E un stat creat de Lenin, cu teritorii luate de la noi, de la România, din Ungaria, de la Polonia”. Un fel de a spune:”Fraților, eu îmi iau partea mea, vedeți dacă nu cumva luați și voi!”. Cu regret vă spun, dar acesta a fost mesajul dat de Ribbentrop când naziștii au desfăcut în bucăți Cehoslovacia. Ei au spus: ”Sudeții sunt de-ai noștri, dar poate aveți și voi teritorii prin Cehoslovacia”. Unii dintre vecinii noștri de atunci aproape că au mușcat momeala. Noi, din fericire, nu”, a conchis, stupid, Adrian Cioroianu.