ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul prim-adjunct al SRI, controversatul Florian Coldea, este din acest an universitar profesor la SNSPA, scrie site-ul inpolitcs.ro

SNSPA, moștenitoarea Academiei de Partid "Ștefan Gheorghiu" este condusă de rectorul Remus Pricopie, cel care a fost propus premier de PSD, după preluare șefiei de către Marcel Ciolacu.
 
Pentru cei care au uitat, SNSPA a fost invitată în 2019 de George Soroș în rețeaua de Universități pe care o va finanța cu un miliard de dolari, pentru a promova valorile pe care le susține magnatul alungat cu totul cu universitatea lui din Ungaria și pentru a combate naționalismul.
Potrivit dezvăluirilor jurnalistului Ionuț Cristache din emisiunea România 9 a TVR, aducerea lui Coldea la SNSPA a provocat deja tensiuni interne în interiorul universității, corpul profesoral nevăzînd-o cu ochi buni. Fostul șef operativ al SRI l-a înlocuit la catedră pe profesorul universitar doctor Mihai Ionescu, general și istoric, la Departamentul de studii europene din subordinea SNSPA. Acum doi ani, Coldea a devenit profesor și la Universitatea Babeș-Bolyai, unde preda „Intelligence și decizie politică”.

Iată ce aflăm despre SNSPA din volumul "Noii precupeți. Intelectualii publici în România de după 1989" de Adrian Gavrilescu apărut la Editura Compania, intr-un text postat de Civic Media pe blogul Victor Roncea.

Cohorte de politologi, securisti, sinecuristi, comunisti, atei si feministi/e

"În 1995, Școala Națională de Studii Politice și Administrative își inaugurează ciclul universitar, după patru ani în care oferise doar posibilitatea absolvirii de studii postuniversitare. Decanul Facultății de Științe Politice era Ovidiu Trăsnea, fost membru al Academiei de Științe Sociale și Politice a RSR, achiziționat de Vasile Secăreș în amintirea epocii în care cei doi se gratulau reciproc pentru producțiile editoriale din vremea comunismului. Rectoratul lui Vasile Secăreș reunește foști combatanți de la «Ștefan Gheorghiu», din categoria Damian Hurezeanu, și personaje care nu fuseseră implicate în nici un fel în învățămîntul politic antedecembrist, precum Mihaela Miroiu sau Cristian Pîrvulescu. Dezideratul SNSPA rămîne consecvent principiilor declarate în 1990, la fondarea Școlii de Înalte Studii Politice: "susținerea reformelor politice, economice, administrative și instituționale din România, prin intermediul cursurilor consacrate unei pregătiri de elită în domeniul științelor politice, administrației publice și relațiilor internaționale". Versiunea actualizată a menirii SNSPA comentează cu intonații dramatice începuturile școlii: "Școala Națională de Studii Politice și Administrative a apărut din această obsesie. Obsesia creării unor noi elite intelectuale, politice și profesionale capabile „să vadă și să audă", să înțeleagă cu un ceas mai devreme coordonatele reale ale schimbărilor care începeau să modeleze o nouă arhitectură politică și de securitate la nivel european și global". Dincolo de mesajul propagandistic se găsea o programă universitară racordată la cerințele domeniului, așa cum erau ele formulate în școlile occidentale de știință politică.

La momentul înființării, în rîndul asociaților se găseau Vladimir Tismăneanu, Stelian Tănase (vicepreședinte), Cristian Pîrvulescu, Dan Pavel, Călin Anastasiu (vicepreședinte), dar și persoane fără o conexiune reală cu fenomenul științei politice, precum Crin Antonescu sau Ralu Filip, sau autori de texte omagiale în perioada totalitară, cum este Victor Duculescu.