ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Propaganda rusească” - de fapt o știre falsă de la cap la coadă dată, după cum a publicat și ActiveNews - face victime colaterale și în presa română.

Nu a trecut mult de când jurnalistul Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi 24, a prezentat pe post un filmuleț vechi de 14 ani (video mai jos), în care erau detaliate mai multe genuri muzicale, pe care le prezentase ca pe propagandă rusă, că cimitirul dinozaurilor de presă din România și-a îmbogățit colecția – Cristian Tudor-Popescu.

Jurnalistul a condamnat vehement gafa lui Prelipceanu, în direct și la oră de maximă audiență, iar acest lucru l-a costat contractul de muncă.

În replică la concedierea-fulger, CTP a explodat: "Trebuia să demisionez de mai demult, dar am stat din respect pentru publicul meu”.

Iată comentariul care i-a adus concedierea: "Este vorba despre o minciună neagră. Există gri, există mai multe trepte de gri în fake news. Ăsta este un fake news negru, nu are legătură nimic cu nimic. Nu preieri niciodată o știre fără s-o verifici. Cum să nu traduci ce se spune efectiv în limba de pe știre? Deci, acolo se vorbea rusă. Dacă vrei să dai o astfel de știre, tu trebuie să vezi, jurnalist profesionist.... Eu întotdeauna mă duc și caut originalul, să văd cum sună în limba de origine, pentru că pot să apară traduceri care să deformeze”, a spus Cristian Tudor-Popescu la Digi 24.

Dar demnitatea CTP-istă de Rambo al presei de Dâmbovița lasă de dorit chiar și așa. Pentru că, după cum demonstra Ion Spânu prezentând gafa lui Prelipceanu, comentată și de Ion Cristoiu, CTP susținuse pe același post că el își va da demisia „pe loc” atunci când Digi va decădea de la „standarde” și se va transforma într-o televiziune propagandistă. Acum se făcea că a uitat. I-a amintit conducerea postului, respectiv Edurad Hellvig, potrivit alegațiilor lui Ion Cristoiu de mai jos.

VIDEO:

Ironia sorții, Prelipceanu se consideră maestru în descoperirea „campaniilor post-adevăr” și a „știrilor false”, în fapt noua ștampilă prin care este îndepărtat și îngropat adevărul din presă și spațiul public: