ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, a declarat că o creștere substanțială a numărului de cazuri zilnice riscă să bage Bucureștiul în starea de urgență. O asemenea decizie s-ar putea lua la 1000 de cazuri pe zi, în condițiile în care în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 514 cazuri în București. Cojanu a susținut și că suedezii, cu al lor „model suedez” au greșit și acum la ei e jale. Prefectul Capitalei nu știe, probabil, că, în ciuda criticilor cu care s-a confruntat în primăvară pentru că nu a impus restricții, Suedia a fost lăudată chiar de Organizația Mondială a Sănătății. Considerând-o un „model” pentru combaterea coronavirusului,  Dr. Mike Ryan, principalul expert al OMS pentru situații de urgență, afirma că „putem lua lecții” de la națiunea scandinavă, care s-a bazat în mare măsură pe cetățeni.  „Cred că dacă vrem să ajungem la o nouă normalitate, Sueedia reprezintă un model, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare”, afirma domnul de la OMS.

"Să știți că dacă rata de incidență depășește 3 și am ajunge la o mie de cazuri pe zi se poate intra în starea de urgență. Se poate reveni la starea de urgență cu care am început", a explicat Gheorghe Cojanu, pentru Libertatea.

Prefectul a oferit drept contraexemplu soluțiile Suediei și Israelului. "Sunt țări mai mici, ca Israel, Suedia, care au spus că e foarte bine să se infecteze toată lumea, că e mai ușor de gestionat. Și în Suedia s-a ajuns la o rată de infectare foarte mare". "Trebuie luate măsuri ca să se oprească", a concluzionat Cojanu.

"Revenirea la starea de urgență în București ar presupune multe lucruri, printre care purtarea obligatorie a măștii pe stradă, limitarea circulației. Dar revin și spun că acestea vor depinde de Comitetul Național pentru Situații de Urgență'", a mai precizat prefectul, care a adăugat că nu există estimări privind o asemenea creștere a numărului de cazuri.