ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Universitarul clujean Marius Balo, care a fost închis 8 ani la Shanghai, ne-a trimis o scrisoare mișcătoare, pe care, cu acordul său, o reproducem mai jos. El a mulțumit, de asemenea, și Ministerelor Justiției și de Externe, pentru implicarea în rezolvarea cazului său. La ora la care publicăm aceste rânduri, Marius Balo ar trebui să se afle în avion spre România după cei 8 ani de chin, umiliri și suferințe.

Ultima oară când am corespondat cu el ne-a transmis că „ar trebui, în mod normal, să plec de aici duminică seară și să ajung la Cluj luni seară, la ora 19.00. Însa, din câte mi-a spus Excelența Sa, dl Ambasador, s-ar putea ca zborul să se amâne din nou cu câteva zile. Shanghai-ul este înca în lockdown. Aștept și eu să văd ce se va întâmpla.”

Reamintim că Marius Balo a studiat în SUA între anii 2001-2004 la Academia St. Vladimir din New York, unde a obținut și diploma de Master of Divinity. Din 2007 până în 2009, a ocupat postul de director de programe la televiziunea Napoca Cable Network din Cluj-Napoca. În 2010 a devenit profesor la Renmin University Beijing și expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang (New Oriental) Beijing.

Pe 28 martie 2014 a fost arestat, susțin avocații săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără să știe că suma provenea din comiterea de infracțiuni. În exact aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără a petrece vreo zi în închisoare, datorită intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii, scrie Casa de Avocatura Iordăchescu & Asociații pe site-ul dedicat lui, MariusBalo.ro.

El a fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare, afirmă avocații, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată și, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Shanghai.

Avocatul Eugen Iordăchescu declara în 2019 pentru Ziar de Cluj citat de ActiveNews, că Marius Balo a fost ținut timp de doi ani în arest preventiv într-o cușcă de 16 metri pătrați cu alți 12 cetățeni chinezi, de unde era scos de două ori pe lună și, legat de mâini și de picioare într-un scaun de metal, era amenințat de gardieni să recunoască faptele cu lacrimi în ochi în fața judecătorului, pentru a-i inspira milă. După ce a fost transferat în Penitenciarul de Maximă Siguranță din Shanghai, acesta a petrecut alți peste 5 ani în condiții de tortură și muncă silnică de 12 ore pe zi, fără pauze în duminici sau sărbători, fiind hrănit cu două linguri de orez pe zi .  

Este pentru a doua oară când profesorul român este blocat în China din cauza pandemiei, scrie Agerpres. Astfel, în ianuarie 2020, chiar la începutul pandemiei, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Externe din România obținuseră, în urma unor demersuri juridice și diplomatice, acordul autorităților chineze privind transferarea lui Marius Balo dintr-un penitenciar din Shanghai, pentru continuarea executării pedepsei în țară. Transferul acestuia nu a mai avut loc în urmă cu doi ani, partea chineză invocând motive legate de măsurile de combatere a pandemiei.

Cu speranța că este în drum spre casă, publicăm mesajul său adresat redacției ActiveNews:

„Iubiti prieteni,

membri ai redactiei ActiveNews,

Numele meu este Marius Balo, sunt clujeanul care a fost intemnitat la Shanghai timp de 8 ani de zile. Am fost eliberat pe 27 martie, insa ma aflu in continuare la Shanghai deoarece orasul a intrat in lockdown complet. Mi s-au anulat deja doua zboruri, insa au reusit cei de acasa sa imi achizitioneze un nou bilet pentru data de 17 aprilie cu aterizare la Cluj pe 18. Sper din suflet ca sa nu se anuleze si acest zbor.

Fiind blocat de aproape 10 zile intr-o camera de hotel, am avut la indemana timp suficient pentru a parcurge o mare parte din articolele si reportajele de presa care s-au publicat in sprijinul meu in ultimii ani. Va marturisesc, aveam o oarecare idee despre faptul ca sunt sustinut intr-adevar de cei de acasa.. insa nu mi-am imaginat un asemenea efort concertat, timp de ani de zile, al atator oameni, incat sa ajunga sa imprime cauzei o asemenea anvergura.

Am ramas profund impresionat de generozitatea de care ati dat dovada, oferind timp si cerneala unei cauze singulare, pierduta in negura timpului la mii de kilometri distanta si practic divortata de realitatea romanilor de zi cu zi. Dumnezeu stie ca nu sunt vrednic de cuvintele frumoase pe care le-ati spus despre mine si nu ma oglindesc in caracterizarea de om bun si cinstit pe care mi-ati facut-o. Daca mi-ati sti pacatele, v-ati scarbi de mine.. insa nadajduiesc si eu la mila bunului Dumnezeu, ca acum odata eliberat, sa-mi indrepte pasii pe calea care duce catre libertatea aceea, absoluta si deplina, libertatea de pacat.

Doresc sa folosesc acest prilej pentru a va multumi pentru tot ceea ce ati facut pentru mine si il rog pe bunul Dumnezeu sa va binecuvinteze iar mie sa imi daruiasca putere si pricepere pentru a ma arata vrednic de increderea pe care mi-ati acordat-o.

Cu deosebit respect si pretuire,

Marius Balo”