ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul Titus Corlățean a declarat că a cerut Comisiei de la Veneția să emită un punct de vedere față de intenția guvernului Orban de a-și angaja răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi.  Astfel, un raportor va fi desemnat de Comisia de Monitorizare a APCE pentru a investiga evoluția democrației din România. Decizia privind alegerea primarilor în două tururi încalcă o reglmenetare foarte cunoscută a Comisiei de la Veneția care spune că este interzisă modificare legislației electorale cu mai puțin de un an până la alegerile locale, precizează Corlățean.
 
„Vă vorbesc de la Paris de la Comisia de Monitorizare a Consiliului Europei. Am ridiact acum câteva minute în plenul Comisiei de Monitorizare în mod excepțional situația gravă generată de abuzul de putere al guvernarii Iohannis-Orban și decizia de schimbare a legislatiei electoarale. Am spus foarte clar ca această modificare cu patru luni și jumătate înainte de alegerile locale încalcă o reglmenetare foarte cunoscută a Comisiei de la Veneția care spune că este interzisă modificare legislației electorale cu mai puțin de un an până la alegerile locale", a declarat senatorul PSD Titus Corlățean, joi, pentru Mediafax.
 
Totodată ,Corlățean a mai solicitat Comisiei de Monitorizare sesizarea Comisiei de la Veneția cu privire la încălcarea recomandărilor acesteia prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi, de către Guvernul Orban.

„Cea de-a doua propunere este ca această Comisie de Monitorizare, care este cea mai importantă comisie parlamentară a Conisliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneția. Eu am cerut un tratament identic cu cel aplicat României anul trecut atunci când fosta Opoziție, actuala putere, a cerut același lucru și Comisia de Monitorizare a acceptat sesizarea Comisiei de la Veneția pe tema legilor justiției. În clipa de față PNL-ul încalcă reomandările Comisiei de la Veneția, cele pe care anul trecut le solicta foarte zgomotos ca să fie respectate", mai spune Corlățean.

Executivul a luat decizia, în ședința de joi, de a-și asuma răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, a anunțat premierul Ludovic Orban.