ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși atât Klaus Iohannis, cât și Florin Cîțu declaraseră tranșant că românii nu vor fi condiționați prin pașapoarte de vaccinare, anunțata diminuare a restricțiilor de la 1 iunie 2021 ar putea veni la pachet cu un „coronapass” mascat, inspirat de modelul danez, care să limiteze accesul la restaurante, concerte, spectacole de teatru ș.a. de o dovadă a vaccinării, a testării sau a trecerii prin boală.

De câteva zile se discută despre faptul că, de la 1 iunie, vor fi diminuate restricțiile și vor fi reluate activitățile economice. Dinspre mediul de afaceri au venit și propuneri precum: să mergem la restaurant, evenimente, concerte, teatru ș.a. doar în măsura în care avem un vaccin sau un test Covid la activ. De fapt, toate aceste impuneri prevăd aceleași condiții ca și „coronapass”-ul danez, deși românii se feresc de acest termen.

 

Deși premierul Florin Cîțu a afirmat că nu își dorește un astfel de certificat de vaccinare în România, miniștrii Economiei și Culturii spun că au în vedere deschiderea economiei și reintrarea în normalitate pe baza acelorași condiții pe care le prevede și coronapass-ul danez, observă Antena3.

După cum ActiveNews a relatat recent, Danemarca este prima țară din Uniunea Europeană care condiționează accesul cetățenilor la viața publică de certificatul de vaccinare sau testare Covid, amendându-i totodată pe agenții economici care ar refuza să verifice acest document disponibil în formă tipărită sau digitală.

„Coronapass”-ul danez îi marginalizează pe oamenii normali și privilegiază 3 categorii de cetățeni: persoanele care au fost complet vaccinate, cele care au un rezultat negativ la testul Covid în ultimele 72 de ore și cele care au trecut prin boală cu două până la 12 săptămâni înainte. Cu alte cuvinte, coronavirusul devine, într-un fel sau altul, criteriul ordonator al societății daneze.

Deocamdată, corona-pașaportul condiționează accesul danezilor la coafor, saloane de înfrumusețare sau școala de șoferi, iar după 21 aprilie va fi extins pentru terase, urmând ca din 6 mai să fie normativ și pentru restaurante (la interior), muzee, teatre și cinematografe. 

Revenind în România, unele voci din domeniul HoReCa, grav afectat de restricții încă de la începutul pandemiei, au propus condiționarea accesului clienților în restaurante (la interior) de dovada vaccinării sau a testării la Covid, sperând să obțină, astfel, înlesniri din partea guvernului.

Uniunea Europeană plănuiește să condiționeze circulația cetățenilor între statele membre de pașaportul de vaccinare începând cu 15 iunie 2021. Un asemenea pașaport vaccinal era în planul Comisiei Europene încă din 2018, pe vremea când nu se punea problema nici unei pandemii.