ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-unul din rarele sale interviuri, regizorul Cristi Puiu a sintetizat poetic dar foarte realist stadiul în care se află România la ora actuală și poziția pe care trebuie să și-o asume românul: rugăciunea, noaptea, lupta pentru alții, ziua.

Prezent în emisiunea Corei Muntean de la Ion Cristoiu Blog - CoraZone -, derulată în bucătăria regizorului, Cristi Puiu a spus spre încheierea acesteia:

Suntem în aer, complet în aer! Toate lucrurile care te țin și îți dau valoarea de individ au fost aruncate în aer. Cu participarea intelectualilor, în primul rând a intelectualilor, care sunt responsabili pentru asta. Care pentru un beneficiu de nimic au pus capul pe butuc. Și odată cu ei toți ceilalți, pentru care ei reprezentau ceva, un reper, o instanță morală. Aceasta este ceea ce s-a întâmplat.

Cora Muntean: Bun, suntem în aer. Și ce se întâmplă? Cădem, ne prăbușim?

Cristi Puiu: E, asta...  vorba lui Țuțea: dacă i se face milă lui Dumnezeu și ne mai dă un șut în fund, poate că n-o să ne ducem așa, la vale, până în fundul iadului, dintr-o dată. Știi, ești optimist dar ești și realist. În pandemie, în momentele acelea cele mai negre ale pandemiei mă gândeam că singura ieșire din bezna asta este asumarea condiției de om și, cum spune Virgil Mazilescu - un titlu foarte frumos: un poem care intitulat „Poziția incomodă în care ne rugăm” - , asumarea acestei poziții în care nu îți rămâne decât să te rogi. Dar aceasta e legat doar de momentele de singuritate. Dar în realitate, pentru că în 24 de ore este și o zi nu doar o noapte, ziua cred că este cazul să faci tot ce poți pentru a-i ajuta pe ceilalți. Adică să te așezi - ca să citez un clasic încă în viață - „cu voia Dvs, ultimul pe listă”. Nu în capul bucatelor, să te întinzi, să profiți, să beneficiezi de tot ce-ți poate aduce și pune pe masă compromisul nenorocit pe care l-ai făcut. Să nu faci compromisuri!

EXTRAS VIDEO:

Interviul integral poate fi urmărit la: CristoiuBlog.ro.