ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 28 august, de la orele 17, a avut loc o nouă manifestație de protest la Turda, organizată de Societatea Avram Iancu din România și Asociația Calea Neamului împreună cu partenerii, împotriva scoaterii ilegale a statuii marelui Erou Național Avram Iancu din piața centrală a orașului de către primarul PNL Cristian Octavian Matei.

VIDEO 1:

Totodată, la Cluj-Napoca, înainte de evenimentul de la Turda, au avut loc manifestări prilejuite de împlinirea a 82 de ani de la Dictatul de la Viena (30 august 1940). Împreună cu cele două organizații au fost asociațiile Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, condusă de Dan Ciprian Grăjdeanu, Comunitatea Identitară coordonată de Codrin Goia din Cluj-Napoca și Grupul Resurrectio dirijat în cântec românesc de doamna profesoară Gabriela Biea din Moinești, jud. Bacău, o prezență nelipsită de la manifestările din Valea Uzului.

Manifestările au început la ora 12 în curtea Bisericii din Deal cu Hramul Sfintei Treimi (str. Bisericii Ortodoxe) cu Parastasul pentru martirii români uciși în timpul Dictatului de la Viena, continuând apoi cu Marșul Românilor care a trecut prin locurile simbolice ale luptei identitare naționale din Cluj-Napoca, anume Grupul Statuar Horea, Cloșca și Crișan și monumentul Voievodului Mihai Viteazu. În Piața Avram Iancu din centrul orașului, punctul final al marșului, începând de la ora 14, s-a desfășurat o adunare publică prin cântec și cuvânt românesc.

După încheierea programului de la Cluj, asociațiile civice românești s-au îndreptat către Turda, pentru a protesta față de intenția incalificabile a Primăriei PNL de a muta statuia Eroului Național Avram Iancu din centrul orașului, și a o dosi undeva în spatele unei biserici catolice, chiar în anul în care se împlinesc 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a Marelui Român. Această decizie a primarului este atât ilegală, nefiind adoptată de consiliul local, cât mai ales trădătoare, având ca scop întinarea memoriei lui Avram Iancu, un model exemplar de luptă națională.

Vom reveni asupra acestui subiect.

Până atunci vă oferim imagini video de la manifestările românești din inima Transilvaniei române: