ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În memoria eroilor români, 150 de cruci de lemn au fost amplasate, sâmbătă, în Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, de către membrii unor asociații românești din întreaga țară, după ce parcela românească, amenajată în anul 2019 de Primăria Dărmănești, a fost desființată printr-o decizie a instanței, a transmis Agerpres. Acum, extremistul UDMR-ist Borboly Csabo vrea și demolarea acestor cruci.

La cimitirul din Valea Uzului au venit aproximativ 250 de persoane, membri sau simpatizanți ai asociațiilor Calea Neamului și Frăția Ortodoxă, cărora li s-au alăturat și alte persoane, din numeroase județe ale țării, multe dintre ele îmbrăcate port popular.

Purtând în mâini crucile din lemn, dar și tricolorul românesc, oamenii au intrat în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului și pe locul parcelei românești au organizat un adevărat șantier.

Înainte de începerea lucrărilor, un preot a rostit o rugăciune și a sfințit crucile de lemn, după care a binecuvântat și crucile soldaților maghiari din cimitir.


După acest moment, o parte dintre cei prezenți s-au apucat de lucru, inclusiv unele dintre femei. A fost măsurat terenul, au fost săpate gropi, iar cele 150 de cruci au fost înfipte în pământ, atmosfera fiind întreținută de cântece patriotice care se auzeau din difuzoare.

Inițiatorul acțiunii, președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, a declarat presei că aceste cruci au fost amplasate pentru a cinsti memoria eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial.


 

"Considerăm că fiecare zi și fiecare ceas care a trecut de o săptămână încoace, de când s-au demolat crucile din beton puse de primăria Dărmănești în 2019, constituie un sacrilegiu și o ofensă a adus în memoriei ostașilor Armatei Române. De aceea, ne-am hotărât ca astăzi (sâmbătă - n.red.) să punem în locul celor 50 de cruci din beton, 150 de cruci din lemn. Le înfigem direct în pământul sfânt al țării pentru ca memoria și sângele eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial să fie respectate așa cum se cuvine", a declarat Mihai Tîrnoveanu.

Acesta a susținut că acțiunea de sâmbătă este una legitimă și a precizat că va solicita, ulterior, avizul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.

"Acțiunea noastră este în primul și-n primul rând legitimă și, după ce vom instala cele 150 de cruci, vom solicita și avizul Oficiului Național Cultul Eroilor. Nu am vrut să solicităm prima dată avizul pentru că ar fi durat foarte mult timp și nu mai putem accepta ca eroii români să stea fără cruci", a spus Tîrnoveanu.

El a mai menționat că dacă se va contesta în instanță amplasarea acestor cruci și ele vor fi înlăturate, a doua zi vor fi amplasate din nou.


"Deci, cât voi trăi eu și camarazii mei va fi o luptă continuă pentru ca eroii români de la Valea Uzului să aibă cruci în cimitir. Este un lucru simplu, elementar, de la care nu dăm înapoi", a spus președintele Asociației Calea Neamului.

Mihai Tîrnoveanu a mai anunțat că va avea o întrevedere cu reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, în data de 13 iunie și speră să se clarifice situația parcelei românești de la cimitirul din Valea Uzului.

"Vă anunțăm că în data de 13 iulie, dimineața, suntem primiți în audiență la Ministerul Apărării Naționale. Acum o lună de zile am înaintat o petiție prin care solicitam oficializarea parcelei românești din cimitirul Valea Uzului, însoțită de cererea de de audiență. Ni s-a acceptat și sperăm că începând din 13 vom începe să clarificăm situația parcelei românești într-un sens pozitiv. Resping orice negociere purtată de președintele Consiliului Județean Harghita și de cel al județului Bacău, pentru că consider că acești doi oameni nu sunt sinceri, nu au niciun interes, nu au niciun gând să restabilească memoria jertfei eroilor români, pentru că acești doi oameni au înaintat, prin funcțiile pe care le dețineau în 2019, respectiv de președinte al Consiliului Județean, respectiv prefect la Bacău, au înaintat procese împotriva Primăriei Dărmănești pentru faptul că a ridicat 50 de cruci și monumentul", a mai spus Tîrnoveanu.

Întrebat dacă există certitudinea că cei 150 de soldați români sunt înmormântați la Valea Uzului, el a spus că se bazează pe documente al Ministerului Apărării Naționale, dar și pe faptul că sute de soldați români au murit în zonă în Primul Război Mondial.

"Avem două certitudini. Prima certitudine: în luptele de la Valea Uzului, din Primul Război Mondial, în 1916, au murit sute de militari români, nu se știe câți, dar sunt câteva sute bune. A doua certitudine: există două documente, unul din 1985 și unul din 1988, care atestă că în cimitir au fost îngropați, aici, la Valea Uzului, 149 de soldați români cunoscuți și trei necunoscuți. Deci, aceste documente nu sunt niște fițuici sau niște benzi de colorat, ci sunt documente ale Armatei Române, sunt documente eliberate de Ministerul Apărării Naționale din acea perioadă. De ce nu am avea motive să le credem?", a mai arătat Tîrnoveanu.

Acesta a mai susținut că dacă amplasarea celor 150 de cruci va fi contestată în justiție, va face contesta și el amplasarea crucilor ridicate pentru soldații maghiari, despre care spune că nu au avizul Oficiului Național al Eroilor.

"Nu este normal ca într-un cimitir de eroi parcela românească să fie sfâșiată de buldozere, iar parcela soldaților armatei inamice să fie intactă. Noi nu vrem ca însemnele lor de căpătâi să fie demolate, nu vrem să fie dărâmate. De fiecare dată, românii care au venit să-și cinstească eroi aici au pus o floare și au aprins o lumânare și la crucile militarilor armatei austro-ungare. Dar în momentul în care Consiliul Județean Harghita sau oricine altcineva va contesta în justiție ridicarea celor 150 de cruci din lemn, atunci vom face și noi același lucru pentru crucile armate inamice. Le vom contesta și pe ele în justiție, pentru că nici ele nu au avizul Oficiului Național Cultul Eroilor și sunt curios ce alte avize mai au sau nu mai au. Repet, Borboly (președintele CJ Harghita - n.red.), Consiliul Județean Harghita, pe mine personal poate să mă dea în judecată până la adânci bătrâneți, n-am nicio problemă cu asta, dar voi avea o problemă când se va pune în discuție, dacă se va pune în discuție în justiție existența acestor 150 de cruci și atunci vom proceda și noi similar cu ale lor", a mai spus Tîrnoveanu.Și oamenii prezenți la acțiune s-au declarat indignați de demolarea parcelei românești și au declarat că se bucură că le-a fost redată demnitatea eroilor români.


"Am aflat de cele 50 cruci care au fost demolate și cum noi suntem creștini, nu stă bine nimănui, dar mai ales eroilor, să rămână fără cruce, așa că, mână cu mână și cu inima română, am venit să le punem nu 50, ci 150 de cruci. De fapt, câți ei sunt aici, câți și-au lăsat viața aici. (...) Simt și o tristețe și o bucurie că pot să particip la redarea demnității eroilor noștri", a spus Tanța Stan, din Focșani.

La rândul său, Silvia Maria Nițu, din Sfântu Gheorghe, a afirmat că a venit la Valea Uzului pentru a cinsti memoria bunicului său care a murit în Primul Război Mondial și în memoria tatălui său, care a luptat în al Doilea Război Mondial, dar și "pentru toți eroii neamului românesc din această țară și de pretutindeni".

Pe lângă cele 150 de cruci de lemn, a fost amplasată și o cruce de aproximativ trei metri, dar și un catarg pe care a fost ridicat tricolorul românesc. De asemenea, mai mulți bărbați au pus tricolorul românesc și pe poarta de intrare în cimitir.

Acțiunea s-a încheiat cu o slujbă de pomenire a eroilor români.

La fața locului au fost prezente importante forțe de ordine, nefiind înregistrate probleme.

Consiliul Județean Harghita a depus o plângere penală împotriva liderului Asociației "Calea Neamului", Mihai Tîrnoveanu, acuzându-l de acțiuni ilegale, întrucât nu a primit avizul sau consimțământul Consiliului Local Sânmartin, pe teritoriul căruia se află cimitirul de la Valea Uzului.

Tribunalul Bacău a anulat, printr-o hotărâre pronunțată în 2022, autorizația de construire a 50 de cruci ridicate pentru eroii români în Cimitirul Valea Uzului și a unui monument pentru soldații care și-au dat viața acolo, indiferent de naționalitate, emisă de Primăria Dărmănești, și a dispus desființarea lucrărilor, decizie care a rămas definitivă prin respingerea recursului de către Curtea de Apel Bacău, în data de 10 februarie 2023.

În data de 29 iunie anul acesta, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a anunțat că Primăria Dărmănești a pus în aplicare decizia instanței și a înlăturat crucile de beton și monumentul din incintă, a încheiat AGERPRES reportajul de nota 10 alcătuit de autor: Gina Ștefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Preda.