ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Noua propunere de comisar european, Adina Vălean, a fost criticată dur în trecut, la pachet cu Klaus Iohannis, de către actualul vicepremier PNL Raluca Turcan, scrie Cotidianul. Imagini postate de deputatul PSD Liviu Pleșoianu pe Facebook arată cum Turcan spunea că Adina Vălean, soția fostului lider PNL Crin Antonescu, „a fost cel mai mare avocat al exploatării de la Roșia Montană”.

„Suuupeeer! Sunt foarte fericit că a doua variantă de comisar european a premierului Orban e doamna Adina Vălean! Ia uite ce lucruri frumoase spunea în 2014 vicepremierul Turcan despre Vălean (și despre PNL… și despre Iohannis):

Raluca TURCAN, în 2014: „PNL ni-l vântură peste tot pe Klaus IOHANNIS. Pe banner-e, pe afișe, pe toți pereții, pe toate gardurile! Dar în spatele lui Iohannis se ascunde Adina VĂLEAN! Adina VĂLEAN a fost cel mai mare avocat al exploatării de la Roșia Montană! Ea a fost avocatul Gold Corporation, a făcut LOBBY direct în Parlamentul European pentru ca în România să se folosească CIANURI!”, este mesajul postat de Pleșoianu, alături de imaginile de mai jos.


Tot Cotidianul amintea, joi, că Adina Vălean a jonglat de-a lungul timpului cu ideea dacă e bine sau nu să folosim cianurile la exploatarea resurselor aurifere din munții Apuseni. În 2007, trimitea scrisori la forurile europene cerând interzicerea folosirii cianurilor la Roșia Montană, iar în 2010 prezida dezbateri la Bruxelles despre rolul benefic al acestora. Trei ani mai târziu, a spus că este împotriva proiectului de exploatare a zăcământului de aur de la Roșia Montană și că nu a susținut niciodată Roșia Montană Gold Corporation (RMGC). 

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a decis miercuri ca Adina Vălean să preia portofoliul transporturilor în viitorul executiv comunitar, după ce în aceeași zi România a transmis două propuneri de candidați pentru postul de comisar european.