ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 (coform măsurătorilor locale) sau 6,4 (conform măsurătorilor americane) grade pe scara Richter a avut loc în Croația marți, 29 decembrie, soldându-se cu distrugerea mai multor clădiri și autoturisme, precum și cu moartea a cel puțin 7 oameni (printre care un copil) și rănirea altor 6, informează Hina News
 
Un seism devastator cu epicentrul lângă Petrinja, care s-a simțit în toată Croația la ora 12:19, a fost raportat marți de Serviciul Seismologic croat, așteptându-se multiple pagube materiale. Intensitatea în epicentrul acestui cutremur este estimată a fi de gradul VIII-IX pe scara EMS.
 
Seismul s-a declanșat la 10 kilometri adâncime în zona centrală a Croației, cele mai afectate fiind orașele Petrinja și Sisak, cu satele înconjurătoare. Operațiunile de căutare și salvare vor continua în cursul nopții în regiunea Petrinja, care a constituit epicentrul cutremurului, resimțit de la Zagreb până în Italia. 

Străzile din orașul Petrinja sunt pline de ruine, daune înregistrându-se în special la clădirile istorice neconsolidate, în urma surpării cărora au fost deteriorate numeroase obiecte exterioare (mașini parcate, mobilier stradal ș.a.). Armata croată oferă ajutor pentru repararea pagubelor. Crucea Roșie Croată și Caritas Croația fac apel la solidaritate cu cetățenii afectați de cutremurul devastator.
 
Mass-media internaționale au preluat o declarație a primarului orașului Petrinja în care acesta compara amploarea dezastrului cu cea a bombardamentului de la Hiroshima, care a grăbit sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai informează Hina.hr
 
Cel mai afectat de cutremurul de peste 6 grade pe scara Richter a fost Majske Poljane, un sat situat în afara Glinei, la aproximativ 70 de kilometri sud de Zagreb, potrivit viceprimarului.

„Maximum 10% dintre casele din Majske Poljane au mai rămas în picioare. Pompierii încă se luptă să îi scoată pe oameni de sub dărâmături. Și localitatea Glinsko Novo Selo a fost grav afectată, însă acolo nu s-au înregistrat morți. Cel mai mare număr de victime este la Majske Poljane”, a declarat Baksic Mitic pentru Index.hr. Potrivit acesteia, cel puțin 4 localnici au fost găsiți morți sub dărâmături.

Vice-primărița a mai spus că autoritățile instalează corturi pe terenul de fotbal din Glina pentru cazarea temporară a persoanelor rămase fără adăpost în urma cutremurului. Aceasta a făcut apel pentru livrarea unor containere locuibile, deoarece sinistrații nu mai au unde să înnopteze iar frigul iernii va face imposibilă cazarea la cort pe termen lung. Totodată, Școala Primară din Glina a deschis porțile sălii de sport pentru a primi persoanele rămase fără adăpost.