ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Dacă e vorba să vorbesc de istoria teatrului românesc, trebuie să cad în genunchi”. Cu sufletul în genunchi a vorbit duminică seara, într-o emisiune la Antena 3, actorul și regizorul Dan Puric, despre marii artiști care s-au reunit, într-un teatru al lor, în cer. Despre monștrii sacri ai comediei românești care ne-au bucurat sufletele ani la rând și pe care Dan Puric îi numește „o specie” care a dispărut, despre umorul de ieri, care ieșea din inteligența neaservită, și umorul de azi, definit de vulgaritate, și hăul imens dintre aceste două lumi.

„Sentimentul direct este că am avut șansa să cunosc o specie. A dispărut. Era specia superioară de artist și a dispărut. Inclusiv în generația mea, dacă stai să te gândești, este prăpastia atât de mare între ce au fost ei și ce suntem noi.... Nici nu mai vorbesc de cea tânără. Dacă e vorba să vorbesc de istoria teatrului românesc, trebuie să cad în genunchi. În două-trei săptămâni, ei învățau în Hamlet. Mureau de foame...„

„Făceam un film și eram alături de Octavian Cotescu. Nu avem scaune sau fotolii, stăteam în fund pe ciment, în spatele unei case țărănești: Era o pauză de filmare. Și domnul Cotescu mi-a spus: Ce faci măi puiule? Faci filme românești, ai? Dar eram cu el în film. Numai în fraza aia, eu mi-am dat seama că știa unde este el”, a povestit Dan Puric

„Bibanu, Amza, Cotescu, Dinică, Beligan erau un univers, erau o stare de spirit. Erau o stare de spirit. Vă dați seama ce prăpastie este acuma?”, s-a întrebat cu tristețe artistul. „Eu când intru în Teatrul Național sufăr îngrozitor. Ei aveau o grijă părintească față de mine”.

Dan Puric a vorbit și despre actrița Stela Popescu.

„Eu vreau să spun ce a însemnat pentru mine. Pentru că sunt dator. În afară de faptul că pentru toți, care stăteau cu chiftele în față la Revelion și apărea ea, frumoasă din toate punctele de vedere, și care bucura cu geniul ei. Basarabeanca asta, cal nărăvaș extraordinar care spărgea și cenzura și umplea ecranul. Ăsta era puștiul Dan Puric. Dan Puric a crescut și a ajuns soldat. Militar, vai de capul meu, pe la Focșani pe acolo, chinuit. Ne-au dus ăia la Revistă. Eram niște oameni veniți din gardă, unii s-au sinucis. Era un batalion ceva de groază. Și a apărut Stela Popescu. N-am să uit niciodată. „Sunt cu voi, vreau să fac armata cu voi”, parcă ne-a absorbit toată greutatea aia de copii amărâți. Un suflet matern. Ea nu avea chestie de vedetă. Pentru mine a rămas și va rămâne doamna Revistei. Când moare un artist mor doi oameni, pentru că moare omul în sine și moare celălalt, care dădea vieți”, a mărturisit Dan Puric.
 
Dan Puric și Nicolae Furdui Iancu îi cheamă pe români la Sala Palatului, pe 28 noiembrie, la un eveniment cultural extraordinar, la care ActiveNews este partener oficial: „Să se RIDICE ȚARA!” Artistul Dan Puric va conferenția în stilul care l-a făcut unul dintre cei mai iubiți români, în timp ce Furdui Iancu va ridica în picioare Sala Palatului cu vocea sa tunătoare și va face să vibreze inimile cu cele mai iubite melodii patriotice, cântece de cătănie, balade, marșuri și cântece de dor.