Dacă informația apărută joi în spațiul public privind candidatura medicului Alexandru Rafila la alegerile parlamentare din partea PSD nu a fost tocmai o surpriză (microbiolgul Rafila deținând în 2012 funcția de vice al Departamentului Sănătate al social-democraților), vineri a venit „nucleara”.
 
Și medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balș", va candida pe listele Partidului Social Democrat la Senat, la alegerile a căror soartă e încă incertă.

Surse politice au precizat pentru Antena 3 că și medicul Adrian Streinu Cercel va ocupa locul doi pe lista PSD a organizației București, după Gabriela Firea, fostul primar general al Capitalei, conform Antena3. Duminică urmează ca Marcel Ciolacu, președintele PSD, să susțină o conferință de presă pentru a-l anunța pe Adrian Streinu Cercel ca fiind una dintre propunerile social-democraților pentru un post de senator în legislativul viitor.

Odată cu pandemia, Rafila, alături de Streinu-Cercel și alți experți în viruși, dădea mesaje contradictorii, susținând că românii nu trebuie să poarte măști pe stradă, iar mănușile pot fi contagioase. O declarație care, azi, l-ar băga direct în categoria „negaționiști” și la „zădărnicirea combaterii pandemiei”. 

Rafila este cel care, în 2018, a readus pe tapet controversata lege a vaccinării obligatorii, fiind unul dintre susținătorii actului normativ. 
 
Așa cum ActiveNews scria la începutul pandemiei, Alexandru Rafila, reprezentantul României în Consiliul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nu este angajat al Ministerului Sănătății, veniturile acestuia fiind confidențiale, așa cum preciza Ministerul Sănătății.

Numele lui Adrian Streinu Cercel, și el un strateg al luptei anti covid-19, a fost legat de scandalul medicilor plătiți regește de companiile Big Pharma.
 
În 2016, o anchetă a Digi24 arăta că zeci de mii de medici, farmaciști, asistenți, asociații profesionale, fundații și chiar spitale au beneficiat în 2014 de generozitatea companiilor producătoare de medicamente, suma acestor "sponsorizări" ridicându-se la 160 miloane lei. Iar Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și membru în Comisia națională pentru coordonarea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății a primit, în 2014, peste 220.000 lei de la firme producătoare de medicamente, printre care Roche România, Merck Sharp Dhome România, Johnson & Johnson România, Bristol-Myers Squibb Marketing Services, AbbVie, Angelini Pharmaceuticals, AstraZeneca Pharma și Pfizer.