ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
Dacă informația apărută joi în spațiul public privind candidatura medicului Alexandru Rafila la alegerile parlamentare din partea PSD nu a fost tocmai o surpriză (microbiolgul Rafila deținând în 2012 funcția de vice al Departamentului Sănătate al social-democraților), vineri a venit „nucleara”.
 
Și medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balș", va candida pe listele Partidului Social Democrat la Senat, la alegerile a căror soartă e încă incertă.

Surse politice au precizat pentru Antena 3 că și medicul Adrian Streinu Cercel va ocupa locul doi pe lista PSD a organizației București, după Gabriela Firea, fostul primar general al Capitalei, conform Antena3. Duminică urmează ca Marcel Ciolacu, președintele PSD, să susțină o conferință de presă pentru a-l anunța pe Adrian Streinu Cercel ca fiind una dintre propunerile social-democraților pentru un post de senator în legislativul viitor.

Odată cu pandemia, Rafila, alături de Streinu-Cercel și alți experți în viruși, dădea mesaje contradictorii, susținând că românii nu trebuie să poarte măști pe stradă, iar mănușile pot fi contagioase. O declarație care, azi, l-ar băga direct în categoria „negaționiști” și la „zădărnicirea combaterii pandemiei”. 

Rafila este cel care, în 2018, a readus pe tapet controversata lege a vaccinării obligatorii, fiind unul dintre susținătorii actului normativ. 
 
Așa cum ActiveNews scria la începutul pandemiei, Alexandru Rafila, reprezentantul României în Consiliul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nu este angajat al Ministerului Sănătății, veniturile acestuia fiind confidențiale, așa cum preciza Ministerul Sănătății.

Numele lui Adrian Streinu Cercel, și el un strateg al luptei anti covid-19, a fost legat de scandalul medicilor plătiți regește de companiile Big Pharma.
 
În 2016, o anchetă a Digi24 arăta că zeci de mii de medici, farmaciști, asistenți, asociații profesionale, fundații și chiar spitale au beneficiat în 2014 de generozitatea companiilor producătoare de medicamente, suma acestor "sponsorizări" ridicându-se la 160 miloane lei. Iar Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și membru în Comisia națională pentru coordonarea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății a primit, în 2014, peste 220.000 lei de la firme producătoare de medicamente, printre care Roche România, Merck Sharp Dhome România, Johnson & Johnson România, Bristol-Myers Squibb Marketing Services, AbbVie, Angelini Pharmaceuticals, AstraZeneca Pharma și Pfizer.