ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doctorul Alexandru Rafila, reprezentantul României în Consiliul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nu este angajat al Ministerului Sănătății, veniturile acestuia fiind confidențiale, potrivit datelor furnizate, în exclusivitate pentru ActiveNews, de Ministerul Sănătății.

Doctorul Alexandru Rafila, aflat în prima linie în ceea ce privește comunicarea despre epidemia de coronavirus și transmiterea repetată a mesajelor privind obligativitatea vaccinării, este reprezentantul României în board-ul OMS, nominalizarea fiind făcută, în anul 2017, de fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog.

„În cadrul celei de-a 67-a sesiune a Comitetului Regional, România, Finlanda, Germania și Israel au fost nominalizate să transmită candidaturile pentru deținerea funcției de membru în cadrul Comitetului Executiv al OMS. În anul 2018 România a depus candidatura sa prin nominalizarea domnului Alexandru Rafila, iar în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății candidatura sa a fost validată. Nominalizările au fost făcute de domnul Florian Dorel Bodog (2017) și doamna Sorina Pintea (2018)”, precizează Ministerul Sănătății în răspunsul transmis ActiveNews.

Pe site-ul oficial OMS, există informația potrivit căreia Alexandru Rafila reprezintă România în calitate de consilier al ministrului Sănătății, funcție pe care, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății pentru ActiveNews, nu o mai deține în prezent, doctorul Rafila nefiind angajat în cadrul ministerului de resort.

Mai mult, la solicitarea ActiveNews privind declarația de avere a doctorului Rafila, Ministerul Sănătății spune că aceste informații sunt confidențiale.

„Ministerul Sănătății nu deține informații privind remunerarea dl Rafila, având în vedere că domnia sa nu este angajat al Ministerului Sănătății și mai mult, aceste informații sunt confidențiale. Așa cum am menționat mai sus, domnia sa nu este angajat al Ministerului Sănătății și astfel nu trebuie să depună o declarație de avere la Ministerul Sănătății”, se arată în răspuns.

Recent, presa centrală a relatat despre mărirea cu 10% a salariilor șefilor OMS și a diurnelor pentru angajați, care au ajuns astfel la 523 de franci pe zi de om, echivalentul a 500 de euro pe zi. Potrivit lui Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS, membrii Comitetului Executiv OMS au dreptul la o diurnă echivalentă cu 140% din standardul de diurnă stabilit lunar la nivelul ONU – care este, în această lună, de 374 de franci. 

Asta înseamnă, scrie Libertatea,  că membrii Executive Board, printre care și Alexandru Rafila, au dreptul în aprilie la o diurnă de 523 de franci pe zi – sau 500 de euro pe zi.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila este șeful Disciplinei de Microbiologie al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și șeful Laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

A absolvit facultatea în 1987 și și-a obținut titlul de doctor în medicină în 2004. Din 2000 a activat ca medic primar în specialitățile de medicină de laborator / microbiologie și sănătate publică. A fost directorul Institutului Național de Sănătate Publică și a deținut funcțiile de Secretar de Stat pe probleme de asistență medicală și sănătate publică, fiind și în repetate rânduri consilier personal al Ministrului Sănătății pe problema politicilor de sănătate.

Precizăm că declarația de avere a doctorului Alexandru Rafila nu este disponibilă nici pe site-ul Societății de microbiologie, la conducerea căreia se află.
 
Pe 25 martie a.c., doctorul Rafila afirma că „Odată cu mărirea capacității de testare va crește și numărul de cazuri. Cred că o să fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar și cu aceste restricții. Important este dacă o să discutăm de sute de cazui zilnic sau de mii de cazuri noi zilnic. Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic”.

Tot el spunea atunci că situația României seamănă cu cea a Franței și Italiei.

„Deja suntem în situația Italiei sau Franței ca proces. Noi avem acum aproape 1000 de persoane confirmate și 100 de persoane din rândul personalului medical. Și în Franța și în Italia 10% din personalul medical este infectat. La noi cifrele sunt mai mici pentru că suntem cu două sau trei săptămâni decalaj față de ei. Și acolo a fost personal medical care s-a îmbolnăvit încă de la început”, a completat Rafila.
 
Conform ultimelor buletine ale Grupului de Comunicare Strategică, numărul celor infectați nu depășește câteva sute pe zi.
 
Alexandru Rafila a cerut în trecut urgentarea adoptării legii vaccinării, pentru ca România să atingă „țintele OMS”.